Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
12. listopadu 2022 10:39
Čas čtení 1:18

Průzkum: Nového prezidenta se chystá volit většina Čechů, jasno mají hlavně voliči ANO

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Průzkum: Nového prezidenta se chystá volit většina Čechů, jasno mají hlavně voliči ANO
Zdroj: Pražský hrad

Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury Median pro Český rozhlas.

Jasnou představu o tom, kdo by se měl stát nástupcem či nástupkyní Miloše Zemana, mají už teď téměř tři čtvrtiny obyvatel. Většina lidí by šla k druhému kolu voleb i v případě, že by se do nich nedostal jejich kandidát z kola prvního. Ukázaly to výsledky bleskového průzkumu agentury Median pro Český rozhlas.

Nevolit se rozhodl téměř každý desátý

Mezi potvrzenými kandidáty by si vybraly téměř tři čtvrtiny Čechů. Nejméně spokojení s výběrem jsou starší lidé a ti, kteří k volbám běžně nechodí. „Ve vyšší míře jsou spokojeni voliči ANO, kteří by si svého kandidáta spíše vybrali v 79 procentech. Myslím, že tam je to celkem pochopitelné, pravděpodobně budou podporovat Andreje Babiše,“uvedl pro Radiožurnál ředitel agentury Median Přemysl Čech.

Svého kandidáta by si ale vybrali i voliči dalších stran, vybralo by si například skoro osmdesát procent podporovatelů Pirátů nebo Starostů. K volebním urnám se chystá přijít celkem 83 procent lidí. Nevolit se rozhodl jen téměř každý desátý z dotazovaných. Přibližně šest procent si zatím není jistých. 

Sedmdesát jedna procent Čechů by se vydalo k druhému kolu volby i v případě, že by do něj nepostoupil jejich kandidát nebo kandidátka z kola prvního. Toto číslo ale může zásadně ovlivnit to, kdo do druhého kola postoupí. „Pokud by to bylo skutečně prezentováno jako duel výrazného kandidáta, který má mnoho odpůrců a zároveň i řadu příznivců, dá se velmi očekávat, že by účast byla vyšší a lidé by nevolili pro někoho, ale proti někomu,“ myslí si komentátor ČRo Petr Hartman.

Podle nejnovějšího volebního průzkumu největší šance Petr Pavel, který by v prvním kole porazil Andreje Babiše. Bývalého generála by volilo 22,5 % voličů, předsedu hnutí ANO 22 %. Třetí zůstává ekonomka Danuše Nerudová, jejíž popularita vzrostla na 15 procent.

12. listopadu 2022 9:15 Čas čtení 0:50 Devět prezidentských kandidátů porušilo pravidla transparentnosti, hrozí jim i pokuta v řádu statisíců Devět prezidentských kandidátů porušilo pravidla transparentnosti, hrozí jim i pokuta v řádu statisíců

Porušení pravidel

Boje o Hrad se zúčastní 21 kandidátů. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSH) v pátek oznámil, že devět z nich porušilo základní pravidla transparentnosti volební kampaně. Hrozí jim za to pokuta v řádu statisíců.

Domů
Sdílet
Diskuse