Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
12. listopadu 2022 9:15
Čas čtení 0:50

Devět prezidentských kandidátů porušilo pravidla transparentnosti, hrozí jim i pokuta v řádu statisíců

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Devět prezidentských kandidátů porušilo pravidla transparentnosti, hrozí jim i pokuta v řádu statisíců
Zdroj: TASR/Marko Erd

Uvedl to Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Téměř dvě pětiny zaregistrovaných kandidátů v prezidentských volbách porušily základní
pravidla transparentnosti volební kampaně. V pátek to v tiskové zprávě uvedla mluvčí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSH) Luisa Divišová.

Pravidla se týkají volebního účtu i internetových stránek

„Každý kandidát na funkci prezidenta republiky je povinen si pro financování volební kampaně nejpozději do 5 dnů ode dne vyhlášení volby zřídit účet umožňující bezplatný a nepřetržitý přístup třetích osob k zobrazování přehledu platebních transakcí na tomto účtu,“ uvedla Divišová.

Kandidáti na prezidenta 2023: Refresher se ve svém přehledu blíže podíval na to, kolik vydělávají a jak financují kampaň. Přečíst si můžeš také rozhovory s některými kandidáty a kandidátkami, třeba Danuší Nerudovou, Petrem Pavlem, Josefem Středulou nebo Pavlem Fischerem

Dodala, že kandidáti mají také povinnost oznámit úřadu bez zbytečného odkladu adresu internetových stránek, na kterých je přístupný jejich volební účet, a adresu internetových stránek, kde jsou zveřejňovány informace o financování volební kampaně.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Právě tato pravidla devět z jednadvaceti adeptů či adeptek na Hrad porušilo. O koho se jedná, úřad neuvedl. Na ÚDHPSH jsou nyní zveřejněné účty i webové stránky všech kandidátů. Za neoznámení odkazu na volební účet nebo na internetové stránky lze uložit pokutu ve výši až sto tisíc korun. Až půlmilionová pokuta pak hrozí za nezřízení volebního účtu.

Domů
Sdílet
Diskuse