Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
15. listopadu 2022 8:28
Čas čtení 1:06

Na Zemi je už 8 miliard lidí. Kolik nás bude v roce 2100?

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Na Zemi je už 8 miliard lidí. Kolik nás bude v roce 2100?
Zdroj: Pexels/pixabay/volně k užití

Světový den populace letos nese symbolickou rovinu, populace se rozšíří na 8 miliard.

Planeta Země překročila hranici osmi miliard obyvatel. Informuje o tom Organizace spojených národů. V osmdesátých letech tohoto století dosáhne podle odhadů OSN svého vrcholu. Růst populace v roce 2020 klesl nejvíc od roku 1950. Vlivem pandemie také mírně klesl růst střední délky života.

Populace ale podle OSN roste nejpomaleji od roku 1950. V roce 2020 kleslo tempo růstu pod 1 %. Podle odhadů by mohla dosáhnout 8,5 miliardy v roce 2030, o dvacet let později by nás na planetě mělo být 9,7 miliardy. Pomyslný vrchol 10,4 miliardy se očekává v osmdesátých letech tohoto století. Růst populace znázorňuje v reálném čase odpočet zde

„Letošní Světový den populace připadá na přelomový rok, kdy očekáváme narození osmimiliardtého obyvatele Země. Je to příležitost oslavit naši rozmanitost, uvědomit si naši společnou lidskost a obdivovat pokroky ve zdravotnictví, které prodloužily délku života a dramaticky snížily úmrtnost matek a dětí,“ řekl generální tajemník OSN António Guterres. Podle něj bychom si jako lidé měli připomenout i své závazky vůči planetě a zamyslet se, v čem je ještě neplníme, stejně jako závazky vůči lidem samotným. 

Růst se až do roku 2050 bude týkat převážně osmi zemí, a to více než z poloviny. Konkrétně se jedná o Demokratickou republiku Kongo, Egypt, Etiopii, Indii, Nigérii, Pákistán, Filipíny a Tanzanskou sjednocenou republiku. 

Roste také podíl populace ve věku 65 let a více. V roce 2050 by lidé v tomto věku měli být v obyvatelstvu zastoupeni z 16 %, což je o 6 % více než letos. Takové číslo překoná i zastoupení dětí do pěti let a pětašedesátiletých bude přibližně stejně jako dvanáctiletých. Střední délka dožití od roku 1990 vzrostla na 72,8 roku. Do roku 2050 ale pravděpodobně ještě vzroste, podle odhadů na 77,2 roku. 

Domů
Sdílet
Diskuse