Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda TASR
15. listopadu 2022 22:55
Čas čtení 0:54

Polsko: Vojsko bude u Przewodówa v pohotovosti, situace se prověřuje

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Polsko: Vojsko bude u Przewodówa v pohotovosti, situace se prověřuje
Zdroj: Úřad vlády Polska

Polská bezpečnostní rada zasedala poté, co přišli o život dva polští občané u města Przewodów. Zda šlo o ruskou raketu, zatím není jasné. Nyní bude zasedat rada vlády.

Polská bezpečnostní rada se sešla v úterý kolem 10. hodiny večerní kvůli incidentu, který se stal v pohraničním městě Przewodów. V úterý odpoledne zde byla zaznamenána exploze. Zprávu, že šlo o zbloudilou ruskou raketu, vydala agentura AP, jak jsme informovali, s odkazem na vysoce postaveného představitele amerických tajných služeb. Pentagon ovšem tuto zprávu ještě nepotvrdil, stejně jako polská vláda.

Mluvčí polské vlády Piotr Müller na tiskové konferenci po jednání uvedl, že se na místě exploze bude hlídkovat celou noc a situace se bude vyšetřovat. Na dotazy novinářů se však nedostalo, jelikož se členové polské vlády museli dostavit na jednání rady tamní vlády.

15. listopadu 2022 19:39 Čas čtení 4:45 Na vesnici v Polsku zřejmě dopadly ruské rakety, dva lidé zemřeli. Poláci zvažují výzvu k jednání NATO podle článku 4 Na vesnici v Polsku zřejmě dopadly ruské rakety, dva lidé zemřeli. Poláci zvažují výzvu k jednání NATO podle článku 4

„V Polsku se navýší pohotovost bojových a dalších jednotek. Začneme prověřovat, zda jsou předpoklady ke spuštění článku 4,“ uvedl mluvčí. Článek 4 NATO jsme vysvětlovali v textu.

Jde o část Severoatlantické smlouvy, která jednoduše obsahuje ujištění, že smluvní strany, tedy státy NATO, budou situaci společně konzultovat vždy, když podle názoru kteréhokoliv z nich bude ohrožena jeho územní celistvost, politická nezávislost nebo bezpečnost.

15. listopadu 2022 22:06 Čas čtení 3:27 Článek 4 a 5 NATO: Co může znamenat výbuch v Polsku pro Severoatlantickou alianci Článek 4 a 5 NATO: Co může znamenat výbuch v Polsku pro Severoatlantickou alianci

Polská strana si nicméně uvědomuje, že se jedná o velmi citlivou situaci. Prezident Andzrej Duda byl podle ní ve spojení s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem, zároveň také probíhají jednání s poradcem pro národní bezpečnost USA Jakem Sullivanem. 

Novinář Jakub Krupa uvedl na Twitteru, že byla potvrzena smrt dvou osob. Následovat bude jednání polského a amerického ministra obrany.

Shrnutí nočních jednání přineseme v ranním článku.

Domů
Sdílet
Diskuse