Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková ČTK
18. listopadu 2022 10:50
Čas čtení 1:13

Zeman udělí milost manželům obchodujícím s ayahuascou, potvrdil ministr Blažek

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zeman udělí milost manželům obchodujícím s ayahuascou, potvrdil ministr Blažek
Zdroj: se souhlasem Kauzy Ayahuasca

Prezident Miloš Zeman udělí milost polskému manželskému páru Jaroslawovi a Karolíně Kordysovým, kteří byli odsouzeni za nelegální obchody s psychotropním nápojem.

„S panem prezidentem Zemanem jsme projednali případ manželů Kordysových. Pan prezident mi sdělil, že mému návrhu na omilostnění obou vyhoví. Děkuji Miloši Zemanovi za moudré a lidské stanovisko,“ napsal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) na Twitter. O milost pro manžele dříve Zemana požádal předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Zeman tak udělí 22. a 23. milost. V druhém funkčním období jich bude 14. Už před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že milosti bude dávat jen ve striktně omezeném okruhu humanitárních případů. Jako podmínky si stanovil to, že pachatel nesmí mít na svědomí závažný trestný čin, musí mít závažné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí. Tyto zásady několikrát nesplnil, omilostnil například doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka.

Stará receptura peruánských šamanů

Olomoucký vrchní soud uložil manželům v polovině října osm let vězení za nelegální obchody s psychotropním nápojem podle starého receptu peruánských šamanů, kteří údajně využívají nápoj k rituálním účelům už několik tisíc let. Trojice si podle obžaloby od roku 2015 do předloňského října nechávala z Peru posílat koncentrát nápoje ayahuasca, který obsahuje v Česku zakázanou halucinogenní látku DMT. Převážně v Česku pak obžalovaní pořádali pro zahraniční klientelu rituály, během kterých jim nápoj s drogou podávali.

19. října 2022 14:34 Čas čtení 2:03 Olomoucký soud odsoudil manžele z Polska na 8 let za prodej ayahuascy Olomoucký soud odsoudil manžele z Polska na 8 let za prodej ayahuascy

Do Česka podle soudu postupně dostali přes 200 kilogramů koncentrátu, ze kterého naředěním získali asi 300 litrů nápoje. V říjnu roku 2020 k nim však vpadlo policejní komando a manželský pár obvinilo z nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami. 

Případu jsme se věnovali v tomto článku. Podle odborníků z Asociace poskytovatelů adiktologických služeb i Matěje Hollana, člena Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí, by ayahuasca měla být dekriminalizována. Momentálně tomu tak ale není.

Domů
Sdílet
Diskuse