Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
19. října 2022 14:34
Čas čtení 2:03

Olomoucký soud odsoudil manžele z Polska na 8 let za prodej ayahuascy

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Olomoucký soud odsoudil manžele z Polska na 8 let za prodej ayahuascy
Zdroj: se souhlasem Kauzy Ayahuasca

Nápoj ayahuasca si nechávali Poláci posílat z Peru. V něm je látka DMT, pročež je tekutina v České republice brána jako droga. Polští manželé následně ayahuascu prodávali lidem, se kterými poté prováděli rituály.

Za nelegální obchody s psychotropním nápojem připraveným podle starého receptu peruánských šamanů dnes olomoucký vrchní soud uložil polskému manželskému páru Jaroslawovi a Karolíně Kordysovým osm let vězení, uvedla ČTK. Výrazně tak zvýšil trest obžalované, kterou původně ostravský krajský soud poslal do vězení na 5,5 roku.

Jejímu muži naopak trest o půl roku snížil. Třetímu obžalovanému Petru Kanawkovi, jenž se podílel na dovozu nápoje ayahuasca z odvaru z lián, který je v Česku na rozdíl od Peru na seznamu drog, potvrdil soud podmíněný trest. Soud všechny tři vyhostil z České republiky.

26. srpna 2022 11:11 Čas čtení 1:30 Kauza Ayahuasca: Měla by být ayahuasca dekriminalizována? Podle odborníků ano Kauza Ayahuasca: Měla by být ayahuasca dekriminalizována? Podle odborníků ano

Případu jsme se věnovali v tomto článku. Podle odborníků z Asociace poskytovatelů adiktologických služeb i Matěje Hollana, člena Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí, by ayahuasca měla být dekriminalizována. Momentálně to tak ale není.

„Trestní sazba je v tomto případě nastavena na osm až 12 let. V případě pana Kordyse jsme provedli drobnou korekci, u obžalované to byla zásadnější korekce. Podle nás se oba dopustili stejného jednání jako spolupachatelé, není jediný důvod, aby někdo z nich byl zvýhodněn,“ uvedl předseda senátu Vladimír Hendrych.

Dodal, že zde nejsou podmínky pro uložení trestu pod spodní hranici trestní sazby. Poukázal na dlouhou dobu páchané trestné činnosti i množství klientů. Oba ale poslal do mírnějšího typu věznice a upustil od zabavení nemovitosti na Novojičínsku, kde se ceremonie odehrávaly.

Rituály

Trojice si podle obžaloby od roku 2015 do předloňského října nechávala z Peru posílat koncentrát nápoje ayahuasca, který obsahuje v Česku zakázanou halucinogenní látku DMT. Šamani v peruánské džungli údajně využívají nápoj k rituálním účelům už 5000 let. Převážně v Česku pak obžalovaní pořádali pro zahraniční klientelu rituály, během kterých jim nápoj s drogou podávali. Do Česka podle soudu postupně dostali přes 200 kilogramů koncentrátu, ze kterého naředěním získali asi 300 litrů nápoje.

19. dubna 2024 8:00 Čas čtení 5:30 „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty

Podle rozsudku uspořádali nejméně sto rituálů, kterých se účastnilo přibližně 1300 klientů. Od svých klientů inkasovali celkem přes deset milionů korun. Zaměřovali se výhradně na klienty z Polska či Německa a Dánska, podle soudu tak chtěli ztížit své případné odhalení. Obžalovaní vinu celou dobu popírali. Kordys dnes u soudu zopakoval, že nikdy psychotropní látku nenabízel a neprodával.

„Nejsem člověk, který by sem přijel a vydělával zde peníze,“ uvedl Kordys. Podle obhájců požíval ayahuascu s DMT jen on sám, klienti měli k dispozici nápoj bez této látky a ceremonie spočívaly na vlastní metodě s využitím ayahuascy bez DMT.

Obhájci také poukázali na to, že i podle předních českých expertů je látka s DMT zařazena na seznam zakázaných látek nesprávně, jak jsme také uvedli, už s ohledem na to, že na ní nevzniká závislost a nezpůsobuje zdravotní rizika. „Je dobře, že se vede debata, zda má být látka DMT zakázána, nebo ne. Jediné, čím je soud vázán, je zákon. Tady je to jasné, DMT je zakázaná látka a pro nás je bezpředmětné, zda jde o léčivý aparát a zda to byl omyl ji na tento seznam uvést,“ doplnil soudce.

Ayahuascu lze pode odborníků považovat za psychedelikum. Mění smyslové vnímání, vnímání času i myšlení a zesiluje emoční prožívání. Nápoj se připravuje z liány banisteriopsis caapi, používají ho amazonští domorodci. Ve 20. století vznikly církve užívající ayahuascu jako svátost.

Domů
Sdílet
Diskuse