Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
22. listopadu 2022 17:33
Čas čtení 1:00

Australanky by mohly dostávat pracovní volno kvůli menstruaci a menopauze

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Australanky by mohly dostávat pracovní volno kvůli menstruaci a menopauze
Zdroj: Pexels/Polina Zimmerman

Usilují o to tamní odbory ve spolupráci s právníky.

Australské odbory usilují o to, aby země poskytla ženám placené volno v době menstruace nebo příznaků menopauzy. Největší tamní odbory doufají, že se jim ve spolupráci s právníky podaří menstruační volno a volno v období menopauzy prosadit do zákona. 

Na menstruační dovolenou mají ženy nárok v několika zemích, využívají ho málo 

„Je načase, aby došlo k přepracování legislativy. Měla by konečně vzít v potaz, že polovinu populace tvoří ženy. Menstruační a menopauzální dovolená jsou klíčové pro práva pracujících žen, která příliš často zůstávají bez povšimnutí,“uvedla pro server Vice národní koordinátorka majetkových služeb v odborové organizaci United Workers Union Linda Revill.

Pokud odbory uspějí, Austrálie by se mohla stát teprve druhou západní zemí, která uzákoní oba nároky. Letos v květnu dala španělská vláda zelenou zákonu o menstruační dovolené, který by ženám poskytoval tři dny menstruační dovolené měsíčně. V Austrálii to zatím vypadá, že by ženy dostaly nárok na jeden den v měsíci nebo dvanáct dnů ročně.

menštruácia, menštruačné bolesti, žena
Zdroj: Pexels/Polina Zimmerman

Menstruační volno není ničím zcela novým, několik zemí ho ženám umožňuje už desítky let. Jde například o Japonsko nebo Jižní Koreu. Počet žen, které toto volno dnes využívají, ale klesá. V některých případech za to může fakt, že jde o neplacenou dovolenou. Navíc ne všechny ženy o této možnosti vědí nebo se za menstruaci stydí. 

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Menstruační volno je stále předmětem mnoha diskuzí. Podle profesorky Elizabeth Hill z The University of Sydney, která se zabývá rovností pohlaví, může ženám pomoci. Hrozí ale také jejich diskriminace na pracovním trhu. Více informací jsme ti přinesli v tomto článku.

Domů
Sdílet
Diskuse