Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
23. listopadu 2022 12:19
Čas čtení 0:44

V pražské zoo se vylíhlo mládě toho nejtajuplnějšího obyvatele zahrady

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V pražské zoo se vylíhlo mládě toho nejtajuplnějšího obyvatele zahrady
Zdroj: Zoo Praha/Petr Hamerník

Želva záhadná patří mezi téměř ohrožené druhy.

V pražské zoologické zahradě se vylíhla už tři mláďata želvy záhadné. Plaz, který žije volně v pavilonu Indonéská džungle, patří k nejtajuplnějším obyvatelům zahrady. Podle zoologické zahrady jsou přírůstky velkým úspěchem hlavně proto, že je tento druh želvy v přírodě prakticky neprozkoumaný.

Populace se i přes nedostatek údajů zmenšují

„Úspěšné rozmnožení doposud málo známého druhu zvířete potvrzuje smysl moderní zoologické zahrady jako výzkumné instituce. Nemůžeme totiž přírodu úspěšně chránit, aniž bychom ji nejprve dobře poznali,“uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek.

Přestože k želvě záhadné nemají odborníci dostatek informací, populace tohoto druhu se v přírodě zmenšují. Důvodem je, že dochází k rapidnímu mizení lesních porostů v Indonésii, které želva obývá. Na Červeném seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody IUCN je zvíře zařazeno do kategorie téměř ohrožených.

Do pražské zoo se želvy záhadné dostaly docela nevšedně. „V roce 2004 jsme se ujali zásilky želv zabavených pašerákům v Hongkongu. Mezi nimi byli i jedinci dosud neznámého druhu,“ uvedl kurátor plazů Petr Velenský. Právě v pražské zoo se tehdy stále nepojmenovanou želvu podařilo poprvé rozmnožit. „Až rok poté byla teprve vědecky popsána, a to velmi příznačně – jako želva záhadná,“ dodal Velenský.

Domů
Sdílet
Diskuse