Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
23. listopadu 2022 18:09
Čas čtení 1:14

Česko bude mít po 40 letech astronauta. Do rezervního týmu byl zařazen Aleš Svoboda

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko bude mít po 40 letech astronauta. Do rezervního týmu byl zařazen Aleš Svoboda
Zdroj: Armáda České republiky

Českého pilota Aleše Svobodu vybrala Evropská kosmická agentura (ESA) na seznam náhradníků, kteří by v případě vypadnutí jednoho člena základní posádky mohli dotyčného nahradit a v budoucnu letět do vesmíru.

Česká republika bude mít po dlouhé době astronauta. Evropská kosmická agentura zařadila ve středu na seznam kosmických rezervistů pilota Aleše Svobodu, který se tak může stát vůbec prvním astronautem České republiky. Ohlásila to v tiskové zprávě. Jedná se o obrovský úspěch, jelikož konkurence byla obrovská – agentura vybírala tým poprvé po 13 letech ze 22 589 lidí, píše Česká televize.

5. září 2022 20:44 Čas čtení 0:54 V září budeme moci některé planetky pozorovat pouhým okem. Čeká nás parádní planetární podívaná, tvrdí astronomové V září budeme moci některé planetky pozorovat pouhým okem. Čeká nás parádní planetární podívaná, tvrdí astronomové

Být proto součástí sedmnáctičlenného týmu je opravdu výsadou. Češi se totiž mohli hlásit teprve poprvé, jelikož v době posledního výběru v roce 2008 ještě nebyli součástí ESA. Celkově bylo vybráno 7 členů posádky, šest mužů a jedna žena, které může nahradit 12 náhradníků v případě, že by nemohli odletět. Hlásit se mohli také astronauti s hendikepem, přičemž jeden z nich byl vybrán.

Noví kandidáti na astronauty nastoupí do služby v Evropském centru astronautů v Kolíně nad Rýnem, kde budou školeni podle nejvyšších standardů specifikovaných Mezinárodní vesmírnou stanicí. Základní výcvik pro ně trvá 12 měsíců, následně je bude čekat další výcviková fáze, a jakmile jim bude přidělena nějaká mise, budou se připravovat konkrétně na ni.

Rezervní skupina, kam patří i Svoboda, vznikla vůbec poprvé. „Tento rezervní seznam se skládá z kandidátů na astronauty, kteří byli úspěšní v celém výběrovém řízení, ale v tuto chvíli nemohou být přijati. Astronauti v záloze zůstávají u svých současných zaměstnavatelů a dostanou smlouvu o poradenství a základní podporu. Základní výcvik zahájí v případě, že bude zjištěna letová příležitost,“ uvádí ESA.

Svoboda druhým Remkem

Šestatřicetiletý vojenský pilot sloužící na 21. základně taktického letectva v Čáslavi, kde pilotuje JAS-39 Gripen, si tak bude muset na svou šanci počkat, nicméně je opravdu blízko, aby se přiblížil prozatím jedinému československému astronautovi, který se do vesmíru dostal.

29. března 2024 9:00 Čas čtení 3:41 „Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic „Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic

I na REFRESHERU si můžeš přečíst o misi Vladimíra Remka, který se v roce 1978 vydal jako první neamerický a nesovětský astronaut kosmickou lodí Sojuz 28 na přesně sedm dní, dvaadvacet hodin a sedmnáct minut do vesmíru.

Domů
Sdílet
Diskuse