Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. září 2022 20:44
Čas čtení 0:54
Radim Šlechta

V září budeme moci některé planetky pozorovat pouhým okem. Čeká nás parádní planetární podívaná, tvrdí astronomové

V září budeme moci některé planetky pozorovat pouhým okem. Čeká nás parádní planetární podívaná, tvrdí astronomové
Zdroj: TASR/AP/NASA/ESA/CSA
NEWS VESMÍR
Uložit Uložené

Astronomové přináší mapu hvězdné oblohy na září.

Začátek podzimu se ponese ve znamení skvělé planetární podívané, informuje Astronomický ústav Akademie věd České republiky. Saturn bude v září viditelný celou noc a bude kulminovat nad jihem kolem 23. hodiny. Nad obzorem bude také Jupiter, a to již od večerních hodin.

„Pokud jste ještě nikdy neviděli planetku bez dalekohledu, máte možnost – planetka Vesta se k Zemi nejvíce přiblížila 17. srpna na 191,8 milionu kilometrů a blíže se dostane až v květnu 2025. Vesta je totiž jako jediná z těchto malých těles občas viditelná i pouhým okem a toto období nastává právě nyní. Pokud Vestu neozbrojeným okem neuvidíte, nic se neděje – snadno ji ukáže divadelní kukátko nebo malý triedr,“ píše Astronomický ústav.

Podle něj budeme mít možnost pozorovat také Mars, jehož úhlový průměr překročil 10″. To je podle astronomů hranice, kdy lze kotouček planety pozorovat i přes malý dalekohled. Na ranní obloze bude počátkem září k pozorování také Venuše.


„Zajímavý úkaz nastane 14. září nad východním obzorem, kdy Měsíc při své pouti oblohou na zhruba hodinu zakryje planetu Uran. Úkaz je z Evropy viditelný v celém svém průběhu.
Po půlnoci 23. září vstoupí Slunce do znamení Vah, a začne tak astronomický podzim,“ uzavírají astronomové.

Mapa oblohy
Zdroj: Astronomický ústav AV ČR
Domů
Sdílet
Diskuse