Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
24. listopadu 2022 18:41
Čas čtení 2:05

S genderově podmíněným násilím se na vysokých školách setká až 62 procent lidí, uvedl výzkum

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
S genderově podmíněným násilím se na vysokých školách setká až 62 procent lidí, uvedl výzkum
Zdroj: Pexels/Rodnae Productions/volně k užití

Alarmující čísla představil ve čtvrtek vědecký tým pod vedením Anke Lipinské pro evropský projekt UniSAFE.

S násilím namířeným proti někomu z důvodu jeho pohlaví či genderové identity se setkalo 62 procent lidí v Evropě. Vyplývá to z průzkumu vědeckého týmu pod vedením Anke Lipinské pro evropský projekt UniSAFE. Výzkumu se zúčastnilo asi 42 tisíc zaměstnanců a studentů ze 46 vysokých škol a výzkumných ústavů v 15 evropských zemích včetně Česka, píše ČTK.

24. listopadu 2022 11:40 Čas čtení 1:30 Otec střelce z gay baru v Coloradu poskytl bizarní rozhovor: „Pane bože, je můj syn snad gay,“ obával se po masakru Otec střelce z gay baru v Coloradu poskytl bizarní rozhovor: „Pane bože, je můj syn snad gay,“ obával se po masakru

Zástupci týmu představili výsledky ve čtvrtek na konferenci k sexuálnímu násilí na vysokých školách. Potřebu věnovat se problému genderově podmíněného násilí na akademických pracovištích zdůraznil i ministr školství Vladimír Balaš (STAN). Konference se koná v rámci českého předsednictví v Radě EU.

Celkem 62 % zaměstnanců či studentů se setkalo s genderově podmíněným násilím

Většina účastníků průzkumu byli studenti vysokých škol, 43 procent respondentů byli zaměstnanci institucí. Z 67 procent odpovídaly ženy, tři procenta respondentů se identifikovala jako nebinární. Alespoň s nějakou podobou násilí kvůli pohlaví se setkalo 62 procent respondentů, a to od doby, co ve výzkumné instituci začali pracovat nebo studovat.

Ženy uváděly takovou zkušenost častěji než muži. Setkalo se jich s ní 28 166, tedy 66 procent žen, které v průzkumu odpověděly. U mužů to bylo 56 procent. Nejčastější formou genderově podmíněného násilí, s nímž se dotazovaní setkávali, bylo psychické násilí. S nátlakem, nevhodným zacházením, ponižováním a podobně se setkalo 57 procent lidí, se sexuálním obtěžováním se potýkalo 31 procent z nich.

Méně časté je podle průzkumu on-line násilí, které může mít podobu kyberšikany nebo nesouhlasného šíření sexuálně laděných obrázků a zpráv, a sexuální násilí zahrnující jakýkoli sexuální akt bez souhlasu.

18. března 2024 14:01 Čas čtení 7:35 „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy

Z těch, kteří genderově podmíněné násilí zažili, ho nahlásilo 13 procent, uvedli autoři průzkumu. Oběti podle nich nehlásí své zneužití nejčastěji proto, že si nejsou jisté, zda byl čin natolik závažný, aby bylo třeba jej prošetřit. Dalším častým důvodem je to, že v době incidentu oběti nepoznaly, že se jedná o násilný čin, dodali průzkumníci.

Instituce se snaží genderově podmíněné násilí potlačovat

Vědkyně Zuzana Andreska z projektu UniSAFE uvedla, že 62 procent do průzkumu zapojených institucí se snaží genderově podmíněné násilí potlačovat. Zavádějí preventivní opatření, snaží se chránit oběti a stanovují disciplinární opatření, řekla.

Podle Balaše není možné tento problém v akademické sféře přehlížet. Naopak je třeba zajistit, aby evropské výzkumné organizace a univerzity byly schopné poskytovat bezpečné prostředí pro vědeckou práci, uvedl.

Po tomtéž volají i členové studentských organizací, které se prevenci a řešení sexuálního obtěžování či násilí na VŠ věnují. Podle nich je potřeba, aby univerzity nabízely lidem, kteří o problému promluví, dostatečnou podporu, problémy nepřehlížely nebo je nebagatelizovaly.

Podle Anny Schubertové z iniciativy Nahlas, která se věnuje sexualizovanému násilí na Univerzitě Karlově v Praze, a zástupkyně francouzské organizace CLASHES je nezbytná prevence a jasně daná pravidla pro vztahy na akademické půdě.

5. prosince 2023 6:00 Čas čtení 9:55 „Homofobní politici jednou odejdou a zůstaneme my. Kvůli šikaně je ze mě stydlín,“ říká spisovatel Marek Torčík „Homofobní politici jednou odejdou a zůstaneme my. Kvůli šikaně je ze mě stydlín,“ říká spisovatel Marek Torčík

S Annou Schubertovou jsme dělali rozhovor o sexualizovaném násilí, který si přečteš zde„Je dobré být pozorný ke svému okolí, všímat si toho, jak se kdo cítí, a ve chvíli, kdy jsme svědky ubližujícího chování, se ohradit,“ poradila nám v rozhovoru, jak podobnému násilí předcházet.

„Zároveň bychom měli mít na paměti, že je to citlivé téma a oběti musí být v bezpečí. Rozhodně bychom neměli podnikat kroky, které je mohou ohrozit,“ kladla Schubertová důraz právě na nutnost zasahování univerzit.

Domů
Sdílet
Diskuse