Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
26. listopadu 2022 10:38
Čas čtení 1:37

EET se ruší: Co to znamená a jak na její konec reagují politici?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
EET se ruší: Co to znamená a jak na její konec reagují politici?
Zdroj: ODS

Povinnost elektronické evidence tržeb přestane platit v lednu příštího roku.

K prvnímu lednu příštího roku se ruší elektronická evidence tržeb. V pátek to schválila Poslanecká sněmovna. Podle politiků se bude jednat především o menší administrativní práci pro podnikatele. Některým z nich se mohou snížit i náklady spojené s EET. Informuje o tom Ministerstvo financí.

Podnikatelé i stát podle ministerstva ušetří 

Elektronická evidence tržeb se ruší také z důvodu nárůstu bezhotovostních plateb. Jejím úkolem bylo udržet větší přehled právě o těch hotovostních. Podle Ministerstva financí navíc podnikatelé ušetří. Nebudou muset platit například internetové připojení a podobné náklady s EET spojené. Při minimálním nákladu 3 tisíc korun a počtu 500 tisíc podnikatelských subjektů by se českému podnikatelskému sektoru mohlo ročně podařit ušetřit až 1,5 miliardy korun.

„Když si k tomu přidáte celkový náklad na straně státu za zhruba půl miliardy korun ročně, nevidím žádný důvod v EET pokračovat. Tím spíše, že ze zákona smí evidovat pouze hotovostní tržby, kterých má být oproti bezhotovostním platbám v roce 2025 podle odhadů jen asi pětina,“ popsal Zbyněk Stanjura.

Nemoudré rozhodnutí, tvrdí opozice

Zrušení EET ale někteří politici kritizují. Podle Karla Havlíčka (ANO), bývalého ministra průmyslu a obchodu a dopravy, otvírá vláda dveře šedé ekonomice a přijde o miliardové příjmy. „Dnes nás vláda a její poslanci vrací zpět do devadesátek. Rušení EET proti vůli všech hlavních podnikatelských svazů, navzdory přání většiny zákazníků, není moudré,“ napsal.

S tím ale nesouhlasí Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „EET nepřinesla slibované peníze do rozpočtu, naopak se ukázala jako neefektivní a stala se nástrojem šikany slušných podnikatelů. Dnes jsme tento nesmyslný projekt zrušili. Plníme tak náš slib,“napsala v pátek na Twitter.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Podle bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) se jedná o zcela ideologický krok a zrušení EET podle jejích slov vrací Českou republiku zpět do devadesátých let.

Stát momentálně nepočítá ani s dobrovolným zachováním EET. Aktuálně elektronickou evidenci tržeb používá přibližně 53 tisíc podnikatelských subjektů. To je přibližně čtvrtina z těch, kterých se povinnost evidovat tržby týkala. Povinnost elektronické evidence tržeb byla dva roky přerušena kvůli pandemii.

Domů
Sdílet
Diskuse