Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
26. listopadu 2022 v 10:38
Čas čtení 1:37

EET se ruší: Co to znamená a jak na její konec reagují politici?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
EET se ruší: Co to znamená a jak na její konec reagují politici?
Zdroj: ODS

Povinnost elektronické evidence tržeb přestane platit v lednu příštího roku.

K prvnímu lednu příštího roku se ruší elektronická evidence tržeb. V pátek to schválila Poslanecká sněmovna. Podle politiků se bude jednat především o menší administrativní práci pro podnikatele. Některým z nich se mohou snížit i náklady spojené s EET. Informuje o tom Ministerstvo financí.

Podnikatelé i stát podle ministerstva ušetří 

Elektronická evidence tržeb se ruší také z důvodu nárůstu bezhotovostních plateb. Jejím úkolem bylo udržet větší přehled právě o těch hotovostních. Podle Ministerstva financí navíc podnikatelé ušetří. Nebudou muset platit například internetové připojení a podobné náklady s EET spojené. Při minimálním nákladu 3 tisíc korun a počtu 500 tisíc podnikatelských subjektů by se českému podnikatelskému sektoru mohlo ročně podařit ušetřit až 1,5 miliardy korun.

„Když si k tomu přidáte celkový náklad na straně státu za zhruba půl miliardy korun ročně, nevidím žádný důvod v EET pokračovat. Tím spíše, že ze zákona smí evidovat pouze hotovostní tržby, kterých má být oproti bezhotovostním platbám v roce 2025 podle odhadů jen asi pětina,“ popsal Zbyněk Stanjura.

Nemoudré rozhodnutí, tvrdí opozice

Zrušení EET ale někteří politici kritizují. Podle Karla Havlíčka (ANO), bývalého ministra průmyslu a obchodu a dopravy, otvírá vláda dveře šedé ekonomice a přijde o miliardové příjmy. „Dnes nás vláda a její poslanci vrací zpět do devadesátek. Rušení EET proti vůli všech hlavních podnikatelských svazů, navzdory přání většiny zákazníků, není moudré,“ napsal.

S tím ale nesouhlasí Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „EET nepřinesla slibované peníze do rozpočtu, naopak se ukázala jako neefektivní a stala se nástrojem šikany slušných podnikatelů. Dnes jsme tento nesmyslný projekt zrušili. Plníme tak náš slib,“napsala v pátek na Twitter.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Podle bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) se jedná o zcela ideologický krok a zrušení EET podle jejích slov vrací Českou republiku zpět do devadesátých let.

Stát momentálně nepočítá ani s dobrovolným zachováním EET. Aktuálně elektronickou evidenci tržeb používá přibližně 53 tisíc podnikatelských subjektů. To je přibližně čtvrtina z těch, kterých se povinnost evidovat tržby týkala. Povinnost elektronické evidence tržeb byla dva roky přerušena kvůli pandemii.

Domů
Sdílet
Diskuse