Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
28. listopadu 2022 7:53
Čas čtení 1:02

První kolo prezidentské volby by vyhrál Babiš. Jasnými favority jsou i Nerudová a Pavel

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
První kolo prezidentské volby by vyhrál Babiš. Jasnými favority jsou i Nerudová a Pavel
Zdroj: TASR/AP Bundas Engler

Ukázal to průzkum, který pro Českou televizi zpracovaly firmy Data Collect a Kantar CZ.

Podle nejnovějšího průzkumu, který pro Českou televizi zpracovaly firmy Data Collect a Kantar CZ, by v prvním kole získal nejvíce hlasů Andrej Babiš, za ním je v těsném závěsu Petr Pavel. V průzkumu, který zkoumal volební potenciál, je pořadí odlišné. 

Babiš, Pavel a Nerudová zůstávají favority

Bývalý premiér a lídr hnutí ANO Andrej Babiš by se podle průzkumu těšil voličské podpoře 27 procent občanů a občanek, kteří by přišli k volbám. 

Babiš, Pavel a Nerudová zůstávají hlavními favority i v rámci volebního potenciálu. Ten zjišťuje, pro kolik procent oslovených voličů jsou daný kandidát nebo kandidátka volitelní. V tomto případě je na prvním místě Pavel (37,5 procenta) následovaný Nerudovou (34,5 procenta). Babiš je v tomto případě třetí se ziskem 33,5 procenta hlasů. 

Ministerstvo vnitra oznámilo platné kandidáty na prezidenta 25. listopadu. Do boje o Hrad pustilo devět kandidátů. Zbylých dvanáct mělo chyby ve formulářích či málo podpisů. Mezi nimi například už zmiňovaný Janeček, kromě něj ministerstvo vyřadilo Karla Diviše. Všichni odmítnutí se mohou do středy odvolat k soudu. 

Seznam kandidátů a kandidátek, které ministerstvo uznalo:

Andrej Babiš
Jaroslav Bašta
Pavel Fischer
Marek Hilšer
Danuše Nerudová
Petr Pavel
Denisa Rohanová
Josef Středula
Tomáš Zima

Podle průzkumu agentury Median pro Český rozhlas se nového prezidenta nebo prezidentku chystá volit většina Čechů. Jasnou představu o tom, kdo by se měl stát nástupcem či nástupkyní Miloše Zemana, mají už teď téměř tři čtvrtiny obyvatel. Sedmdesát jedna procent Čechů a Češek by se vydalo k druhému kolu volby i v případě, že by do něj nepostoupil jejich kandidát nebo kandidátka z kola prvního. Toto číslo ale může zásadně ovlivnit to, kdo do druhého kola postoupí.

Domů
Sdílet
Diskuse