Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
28. listopadu 2022 12:02
Čas čtení 1:51

USA: Co kdyby bylo držení zbraní podmíněno testem? Tamní média dávají za příklad Česko

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
USA: Co kdyby bylo držení zbraní podmíněno testem? Tamní média dávají za příklad Česko
Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska/volně k užití

Zbrojní průkaz je v Česku povinný pro všechny, kteří zbraně vlastní, včetně těch, kteří je sbírají nebo je po někom zdědili.

Spojené státy americké mají dlouhodobý problém s útoky spáchanými pomocí střelných zbraní. 20. listopadu střelec v nočním gay klubu v Coloradu usmrtil pět lidí, jen o tři dny později se střílelo v hypermarketu ve Virginii, o život přišlo sedm lidí. Regulace zbraní je ale v USA stále tabu. Tamní deník Washington Post vznesl otázku: Co kdyby každý, kdo chce vlastnit zbraň, musel nejprve složit zkoušku? Jako odpověď nabídl ukázku, jak získání zbrojního průkazu probíhá v Česku.

„Luxus, který Američané nemají.“

Podle Washington Post jsou zákony o zbraních v Česku na Evropské poměry liberální. Umožňují lidem nosit skryté zbraně za účelem sebeobrany a Česko je také jednou z mála zemí na světě – a jedinou v Evropě –, která poskytuje ústavní právo nosit zbraň. To vše je ale podmíněno vlastnictvím zbrojního průkazu.

Washington Post cituje například Martina Fišera, českého instruktora pro zacházení se zbraněmi: „V Česku je politika v mnoha ohledech špatná, ale tento zákon je něco, na co jsem opravdu hrdý.“ Podle Fišera může být právě Česko v tomto ohledu pro mnoho zemí vzorem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený The Washington Post (@washingtonpost)

Washington Post popisuje, jak zkouška probíhá a z čeho se skládá. Povinná je v Česku pro každého, včetně těch, kteří zbraně sbírají nebo nějakou třeba zdědí. Poměrně velkým sítem je už teoretická část. Test se skládá z náhodně vybraných otázek z více než pěti set možných. Míra neúspěšnosti se u testu pohybuje okolo čtyřiceti procent. Kromě teoretické a následně praktické části musí zájemci o zbrojní průkaz získat také posudek o zdravotní způsobilosti a samozřejmě musí doložit trestní bezúhonnost.

Podle neziskové organizace Sandy Hook Promise došlo od roku 1970 ve Spojených státech ke 2 032 střelbám na školách, 948 z nich se přitom událo jen od prosince 2012. Více o tomto problému si můžeš přečíst v našem komentáři

Jak ale deník připomíná, Česká republika není jedinou zemí, která zkoušku vyžaduje. Její podoba a obtížnost se ale liší. Před vydáním zbrojního průkazu vyžadují bezpečnostní školení nebo nějaký druh zkoušky i některé americké státy, mezi nimi například Kalifornie nebo Connecticut. Většina tamních států přesto umožňuje nosit zbraň bez jakýchkoli podmínek, což v celostátním měřítku představuje problém. Někdy ani regulace nepomůže, zájemci o zbraně ji obcházejí tím, že si zbraň pořídí online od soukromých prodejců.

2. března 2024 14:30 Čas čtení 0:11 KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií?

V Česku došlo k poslední masové střelbě v roce 2019, kdy muž v ostravské nemocnici zabil sedm lidí. Zbrojní průkaz neměl, zbraň si vyrobil. V roce 2015 zabil střelec v Uherském Brodě osm lidí. Ukázalo se, že měl duševní problémy a následkem toho došlo ke změně zákona. Ten od té doby umožňuje policii zabavit zbraň v případě, že její držitel prokazuje známky duševní nestability.

Washington Post připomněl, že jde v Česku o velmi vzácné případy. Nárůst žadatelů o zbrojní průkaz sice v letošním roce narostl, jako důvod ale úřady uvádějí válku na Ukrajině.

Domů
Sdílet
Diskuse