Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. prosince 2022 6:00
Čas čtení 4:59
Ilona Hobzová

Filmy na prosinec: Do kin přichází dlouho očekávaný Avatar nebo šílený Santa Claus

Filmy na prosinec: Do kin přichází dlouho očekávaný Avatar nebo šílený Santa Claus
Zdroj: Disney
FILMY A SERIÁLY FILMY 2022 NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Přinášíme tradiční přehled novinek, které se v prosinci objeví v českých kinech.

Zřejmě nejočekávanějším filmem letošního prosince je pokračování megahitu Avatar. Kromě návratu do světa Pandory ale kina lákají na řadu dalších snímků. Máme pro tebe celkem sedm tipů. Najdeš mezi nimi drama o propuknutí kauzy Harveyho Weinsteina, šílenou vánoční jízdu ve stylu Johna Wicka, životopisný snímek o Whitney Houston či originální dokument o zapomenutém českém skladateli. 

A pak přišla láska

  • Česká premiéra: 1. prosince 2022
  • Česko, 2022, 85 min
  • Drama / Komedie
  • Režie: Šimon Holý
  • Hrají: Pavla Tomicová, Sara Venclovská, Tereza Hofová, Eliška Soukupová, Marián Chalány a další

Psycholožka Kristýna v podání Pavly Tomicové zoufale hledá lásku a štěstí. Rozhodne se proto odjet se svou dospělou dcerou Sárou na ozdravný víkend za kartářkou Zdenou. Skrze pochybné rodové léčení a výklady karet zjistí víc nejen o svém problematickém vztahu k okolí, ale i ke své dceři a sobě samotné.

A pak přišla láska je druhý celovečerní snímek Šimona Holého. Už film Zrcadla ve tmě, se kterým debutoval na festivalu v Karlových Varech, kritiky poměrně rozdělil na dva tábory. A v případě nového snímku tomu zřejmě nebude jinak. 

„Stihl jsem už zaznamenat několik reakcí, kde se nadšeně zmiňovalo, jak se v tom filmu pisatelky a pisatelé poznávají… A nic víc. Já jsem se naučit tohle brát nejen jako málo, ale jako trestuhodně málo. (...) Jde o ten typ filmu, který jednou z posledních scén variuje tu první, aby vznikla iluze toho, jak se to hezky zacyklilo a jak to mělo smysl. Ten film ale neopisuje kruh, je to šmouha s mašličkou,“ uvedl ve své kritice novinář Martin Svoboda. Na snímku ale ocenil třeba herecké výkony a silnou reprezentaci žen před i za kamerou.

Když promluvila

  • Česká premiéra: 1. prosince 2022
  • USA, 2022, 129 min
  • Drama
  • Režie: Maria Schrader
  • Hrají: Carey Mulligan, Zoe Kazan, Wesley Holloway, Tom Pelphrey a další 

5. října 2017 vyšel v deníku New York Times článek, který zahýbal veřejným děním a zejména Hollywoodem. Text pojednával o vlivném producentovi Harveym Weinsteinovi a odhalil ho jako sexuálního predátora, který v Hollywoodu desítky let zneužíval své mocenské postavení. Nařklo ho více než devadesát žen. Nakonec byl Weinstein odsouzen na 23 let za mřížemi.

 

Hrdinkami snímku Když promluvila jsou novinářky New York Times Jodi Kantor a Megan Twohey. Právě ty společně zveřejnily jeden z nejdůležitějších příběhů celé generace – příběh, který prolomil desetiletí mlčení o sexuálních útocích v Hollywoodu a podnítil změnu americké kultury, která trvá dodnes. Dvojici novinářek si zahrály Carey Mulligan a Zoe Kazan, na režisérskou židli se posadila držitelka ceny Emmy Maria Schrader.

Šílená noc

  • Česká premiéra: 8. prosince 2022
  • USA, 2022, 111 min
  • Akční / Thriller / Krimi / Komedie / Horor
  • Režie: Tommy Wirkola
  • Hrají: David Harbour, John Leguizamo, Beverly D'Angelo, Cam Gigandet a další

Když už se blíží Vánoce, měli bychom doporučit i nějaký ten vánoční film. Poklidnou sváteční atmosféru ale nečekej, Šílená noc zřejmě dostojí svému názvu a jen trailer slibuje bizarní a šílenou jízdu. Podle ukázek to bude takový vánoční John Wick. V roli netradičního Santy se představí David Harbour, kterého můžeš znát třeba ze seriálu Stranger Things.

Santa Claus je v tomto filmu životem unavený cynik, který chce mít svou nejtěžší každoroční šichtu rychle za sebou. Že se ocitl v domě, kde ozbrojenci drží rodinu jako rukojmí, mu zpočátku vrásky nedělá, jenže pak ho začne o pomoc prosit nejmladší rukojmí, malá holčička, která na něj ještě věří, a tak si vyhrne rukávy a začne úřadovat. Věřte tomu, že naštvanému Santovi byste se nechtěli dostat do rukou.

KaprKód

  • Česká premiéra: 14. prosince 2022
  • Česko / Slovensko, 2022, 91 min
  • Dokumentární / Životopisný / Hudební
  • Režie: Lucie Králová

Říká ti něco jméno Jan Kapr? Jde o československého hudebního skladatele a experimentátora a velmi rozporuplnou osobnost. Nejprve byl Kapr díky své propagandistické hudbě oslavovaný a komunistickým režimem protežovaný. V roce 1968 ale nesouhlasil se sovětskou okupací, kvůli čemuž upadl v nemilost režimu a byl téměř vymazán z oficiální paměti.

Kaprův životní příběh nyní zpracovává originální dokumentární opera režisérky, scenáristky a dramaturgyně Lucie Králové s názvem KaprKód. Snímek využívá Kaprových hudebních kompozic a amatérských filmových záběrů a pomocí dadaisticky hravého libreta odhaluje jeho život a tvorbu na pozadí historických změn. Hodinu a půl trvající neobvyklý dokument už vyhrál cenu za nejlepší český dokumentární film na letošním Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava.

Avatar: The Way of Water

  • Česká premiéra: 15. prosince 2022
  • USA, 2022, 190 min
  • Akční / Dobrodružný / Sci-Fi / Fantasy
  • Režie: James Cameron
  • Hrají: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Kate Winslet a další

Nechce se tomu věřit, ale od premiéry filmu Avatar je to už třináct let. Fanoušci a fanynky úspěšného megahitu se nyní konečně mohou vrátit do nádherného světa Pandory díky pokračování, které nese název Avatar: The Way of Water. James Cameron oživil obyvatele Pandory včetně známých tváří Jacka Sullyho a Neytiri v podání Sama Worthingtona a Zoe Saldany. A všechny zveřejněné trailery dávají tušit, že i po třinácti letech půjde znovu o fascinující podívanou, která možná první díl v případě speciálních efektů překoná.

„Přesnou zápletku a plány invazivních lidí na Pandoře sice stále neznáme, ale musí nám stačit, že trailer překypuje úžasnými záběry i náznaky silného dramatu, které spojí staronové členy obyvatelstva Na'vi v odlišném prostředí a proti nové hrozbě. Na dvou minutách se to hemží mořskými stvořeními, které budou protagonistům pomáhat v boji s nepřáteli, a je vidět, že Cameronův tým zavařil spoustu procesorů, aby mohl takto pompézní vizi oživit,“ píše Jakub Vopelka na serveru Kinobox.

Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody

  • Česká premiéra: 22. prosince 2022
  • USA, 2022
  • Životopisný / Hudební
  • Režie: Kasi Lemmons
  • Hrají: Naomi Ackie, Stanley Tucci, Tamara Tunie, Clarke Peters, Ashton Sanders a další

Životopisné snímky o hudebních legendách patří mezi nejoblíbenější formáty. Za poslední roky vznikly třeba o Freddiem Mercurym a kapele Queen (2018), Eltonu Johnovi (2019), Aretě Franklin (2021) nebo Elvisi Presleym (2022). Letos v prosinci se k nim přidá životopisný snímek, který se věnuje životnímu osudu zpěvačky Whitney Houston. 

Snímek Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody mapuje život Whitney Houston od mladé gospelové sboristky z New Jersey až po jednu z nejprodávanějších a nejoceňovanějších umělkyň všech dob, která tu po sobě zanechala slavné hity I Will Always Love YouI Have NothingOne Moment in Time nebo I Wanna Dance with Somebody.

Diváci si mohou vychutnat cestu životem a kariérou Whitney Houston za doprovodu soundtracku nejoblíbenějších hitů této hudební ikony, která během svého života získala stovky hudebních cen a mnohými bývá označována jako nejlepší zpěvačka historie. A na snímek by mohlo lákat i to, že scénář napsal stejně jako v případě Bohemian Rhapsody Anthony McCarten.

Kocour v botách: Poslední přání

  • Česká premiéra: 22. prosince 2022
  • USA, 2022, 101 min
  • Animovaný / Akční / Dobrodružný / Komedie / Rodinný / Fantasy
  • Režie: Joel Crawford
  • Hrají: Antonio Banderas, Chris Miller, Florence Pugh, Olivia Colman, Salma Hayek

Předvánoční čas bývá často plný shonu a stresu, proto ti na závěr chceme doporučit něco oddechového a pohodového. Navíc něco pro fanoušky legendárního animáku Shrek 2, kde se postava kocoura poprvé objevila a stala se jednou z nejoblíbenějších. Dokonce tak, že se objevila v dalších částech a získala své vlastní sólové filmy. Vůbec první Kocour v botách si v roce 2011 vysloužil dokonce nominaci na Oscara.

V nejnovějším filmu kocour zjišťuje, že jeho vášeň pro dobrodružství si vybrala svou daň: už přišel o osm ze svých devíti životů. A tak se vydává na výpravu za bájným Posledním přáním, aby svých devět životů zase obnovil. Trailer zatím fanoušky a fanynky rozděluje na několik táborů. Někteří jsou nadšení z nové animace, někteří si na ni zvykají pomaleji a někteří ji rovnou zatracují. 

Anketa:
Který film si v prosinci nenecháš ujít?
A pak přišla láska
Když promluvila
Šílená noc
KaprKód
Avatar: The Way of Water
Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody
Kocour v botách: Poslední přání
A pak přišla láska
6 %
Když promluvila
3 %
Šílená noc
9 %
KaprKód
2 %
Avatar: The Way of Water
70 %
Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody
5 %
Kocour v botách: Poslední přání
5 %
TV program na dnes a další dny různých televizních stanic najdeš na Refresheru na jednom místě.
Domů
Sdílet
Diskuse