Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
6. prosince 2022 6:00
Čas čtení 6:53

Fenomén Radovan Vávra: Investiční influencer nechápal, že je „tak slavný“, že udržoval Xixoio při životě

Kategorie:
Komentáře
Uložit Uložené
Fenomén Radovan Vávra: Investiční influencer nechápal, že je „tak slavný“, že udržoval Xixoio při životě
Zdroj: Se svolením Radovana Vávry

Primární sociální sítě Radovana Vávry sčítají skoro 150 tisíc sledujících. „Investiční guru“ si ale neuvědomuje, že fanoušci považují jeho rady za legitimní. A co hůř, nevidí za svoji bublinu, která nemá majetek v exekuci nebo nezdědila dluhy.

Policisté minulý týden začali podnikat kroky vůči firmě Xixoio kvůli podezření z podvodu a praní špinavých peněz. Zadrželi hlavní osobnosti společnosti Richarda Watzkeho a Henryho Ertnera. Škoda má údajně dosahovat zhruba půl miliardy korun. Jestli společnost skutečně provedla něco nezákonného, ukáže blíže další vyšetřování. Zásah však rozdmýchal obavy investorů, že své peníze už nejspíš neuvidí.

My nehledáme peníze. My hledáme peníze s příběhem a dalšími parametry. –⁠ Radovan Vávra


Společnost Xixoio se zhruba před rokem začala prosazovat v takzvané tokenizaci. Ta měla rozdělit majetek mezi investory pomocí technologie blockchain, což je jakási účetní kniha třeba pro kryptoměny. Watzkeho projekt přitom od začátku u expertů vzbuzoval pochybnosti. Padala slova jako podvod, švindl či Ponziho schéma alias letadlo, v němž je výdělek závislý na přivedení dalších účastníků do schématu. Kromě toho, digitální tokeny se v Česku nepovažují za cenné papíry.

Ne jako šašek

O to větší pozdvižení vyvolalo spojení s investiční celebritou Radovanem Vávrou. Jeho technologická firma SimpleCell plánovala přes Xixoio vydávat své tokeny a od investorů za ně pak získat v několika vlnách asi 200 milionů korun. 


Po zásahu policie se proto pozornost otočila směrem k Vávrovi. Ten na svoji obranu uvedl, že nechápal, že už je „tak slavný“. „Že moje účinkování po boku někoho může tomu partnerovi v něčích očích dodat legitimitu bez ohledu na to, jaká je faktická povaha našeho vztahu, a bez ohledu na to, jak otevřeně o tom informuji,“ napsal Vávra na Twitteru. 


Do influencera Vávry se ovšem obul například český startupista, kterému toto vysvětlení nestačilo. „Tohle je fakt chucpe, Radovane. Děláte ze sebe záměrně veřejnou investiční celebritu, ale nechápete, že vaše doporučení dodávají legitimitu?“ zareagoval Tomáš Čupr na Vávrův tweet.

3. května 2024 6:55 Čas čtení 1:15 PŘEHLED: Sleva v Tescu, na telefon, léky nebo elektroniku. Kde všude uplatníš studentskou slevu? PŘEHLED: Sleva v Tescu, na telefon, léky nebo elektroniku. Kde všude uplatníš studentskou slevu?

V dalším příspěvku dodal, ať za své činy převezme zodpovědnost. „Omluvte se, chyba se stane. Lidi to vezmou, někdo si z toho bude dělat srandu, ale odejdete z toho jako rovnej chlap, a ne jako šašek s typickým českým ‚já nic, já muzikant‘… Takhle to trestní oznámení se všemi těmi screenshoty, jak jste je tlačil, někdo jistě podá.“

„Ksicht“ za 200 milionů

O nadprůměrném dosahu investičního guru ovšem svědčí jak data analytické společnosti Newton Media (na která upozornil novinář Jakub Zelenka v Mimo Agendu), tak data z Google Trends. Oproti roku 2020 si lidé googlili jeho jméno až třikrát častěji. V českých médiích se objevoval v podstatě denně. 

Vývoj počtu vyhledávání klíčového slova „Radovan Vávra“ na Googlu za poslední dva roky.
Vývoj počtu vyhledávání klíčového slova „Radovan Vávra“ na Googlu za poslední dva roky. Zdroj: Google Trends

Investiční celebritu si uživatelé vyhledávali zejména v kontextu jeho nemoci nebo spojení s Xixoio. Klíčový pro něj ovšem byl i byznysový podcast Ve vatě redakce Seznam Zpráv, kde posluchačům přinášel konkrétní rady na téma investic, inflace, úvěrů nebo hypoték. 

Zmíněná redakce dala nakonec od influencera ruce pryč se slovy, že „nechce, aby byl jejich pořad spojován se soukromou aktivitou Radovana Vávry“. Podobně zareagovali ekonomičtí „insideři“, ale i média, která si ho do vstupů už zvala čím dál méně.

Hledáme peníze, které přinášejí lidé, kteří budou ochotni přistoupit na to, že část jejich zhodnocení bude vznikat následkem toho, jak oni sami budou přesvědčovat lidi kolem sebe ve stylu ‚tohle je fakt dobré, pořiď si to‘. –⁠ Radovan Vávra

Značka „Vávra“ si však do té doby stihla vybudovat silnou základnu fanoušků a svým vlivem tak udržovala Xixoio při životě. Na Twitteru jeho účet sleduje přes 95 tisíc uživatelů, na Instagramu 40 tisíc. O tom, že si je o svém dosahu vědom, svědčí i jeho výrok v pořadu Prostor X redakce Reflex, kde řekl: „Vím, že na svůj ksicht a na značku Vávra jsem 200 milionů schopný vysbírat, i kdybych to sbíral v igelitkách.“


Vávrova „sláva“ však trvá už přes 20 let, tedy od doby, kdy jako šéf Komerční banky krátce po privatizaci z firmy odešel. Přešel do vedení Union banky, která za podivných okolností zbankrotovala. Údajně došlo k tunelování firmy (význam pojmu jsme ti už vysvětlili), která peníze půjčovala akcionářům či osobám spjatým s některými lidmi z managementu banky. Za to se Vávra ocitl v hledáčku policie, před soud ale nakonec nešel. Tehdy média označila tento krok za neobvyklý

Jak Maruška objela s Xixoio republiku

Podivné taktiky se objevovaly také v rámci spolupráce se Xixoio. Vávra před půl rokem neměl problém objet několik míst v Česku a vystupovat na tiskových konferencích po boku šéfa Xixoio. Společně vysvětlovali princip tokenizace potenciálním investorům.

2. května 2024 18:30 Čas čtení 1:36 Diverzifikace investičního portfolia: Jaká je role cenných kovů? Diverzifikace investičního portfolia: Jaká je role cenných kovů?

„My nehledáme peníze. My hledáme peníze s příběhem a dalšími parametry. Hledáme peníze, které přinášejí lidé, kteří budou ochotni přistoupit na to, že část jejich zhodnocení bude vznikat následkem toho, jak oni sami budou přesvědčovat lidi kolem sebe ve stylu ‚tohle je fakt dobré, pořiď si to‘. Tohle od držitele dluhopisů nemůžete vůbec čekat,“uvedl tehdy Vávra na tiskové konferenci, po které následovala celorepubliková roadshow

Radovan Vávra a Richard Watzke na roadshow firmy Xixoio.
Radovan Vávra a Richard Watzke na roadshow firmy Xixoio. Zdroj: Twitter/@XIXOIO_official

Nyní se ovšem Vávra od spolupráce s kontroverzní firmou vzdaluje a svoji roli v projektu bagatelizuje. „Franta a Kája mají pneuservis. Oni spolupracují. Maruška tam přijede vyměnit zimní kola. Je klient. Já byl Maruška,“ vysvětlil Vávra na Twitteru. Role „Marušky“, která chtěla jen využít služeb firmy Xixoio, se mu očividně vymstila. 

Před navázáním spolupráce/nespolupráce je vždy potřeba dbát na obezřetnosti. Na což Vávra údajně nezapomněl. Podle deníku E15 se prý osobně přesvědčil, že „peníze investorů firma neutrácí za catering nebo za pěkné kanceláře, ale skutečně je investuje do toho, aby něco vybudovala“. To zní spíš jako paradox vzhledem k tomu, že podle zjištění Seznam Zpráv šly peníze investorů Xixoio na vilu, auta a luxusní život manželky. 

Vávra se ovšem ve svých vyjádřeních neptá, co bude s těmi, kteří nemají dostatek financí. Nakonec všem doporučí to stejné.

Přesvědčivé signály o tom, že s Xixoio není něco v pořádku, dávala seriózní média a zejména Česká národní banka, která taková prohlášení zveřejňuje s opatrností. ČNB již před rokem varovala veřejnost před investicemi do tokenů a výslovně zmínila právě Xixoio. „Z prezentace firmy mohli lidé získat mylný dojem, že obchodní model společnosti a její podnikání jsou bankou schválené, nebo alespoň zčásti regulované,“ uvedla tehdy centrální banka.

Kde je kontext? Investování si nemůže dovolit pětina Čechů

Vávra se od ostatních odborníků liší tím, že dokáže složitý investiční svět pojmout zábavně a vysvětlit jej prostřednictvím jednoduchých pouček. Ideálním příkladem je jeho koncept schování si tisícikoruny do kapsy. „Když se budeš jako 25letá studentka s diplomem vrhat do života a budeš chtít být milionářkou, tak ti stačí dát stranou každý měsíc tisíc korun. Po 22 letech budeš mít milion,“ vysvětloval Vávra v podcastu Ve vatě

1. března 2024 14:00 Čas čtení 3:38 Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena

Jeho rady a komentáře o financích přilákaly masivní vlnu čtenářů a sledujících na sociálních sítích. Nicméně s dosahem přichází i zodpovědnost. Poučka o tisícikoruně je sice snadno uchopitelná, nicméně pro určitý kontext není zcela pravdivá. 

Strach z inflace je pochopitelný, nicméně investování si nemůže dovolit každý. Obzvláště v zemi, kde se vyvíjí příjmová chudoba a život začíná být k nezaplacení pro pětinu populace. A zejména důchodcům, samoživitelům*samoživitelkám a chudým rodinám zbývá pouhých 100 korun na den. „Toto je skutečně nejpochopitelnější příklad chudoby. Dříve takových domácností bylo 8 procent,“uvedl sociolog Daniel Prokop.

S rostoucí inflací navíc čím dál tím více domácností řeší, zda si mohou dovolit zaplatit účty za energie, nebo dokonce i jídlo. Vávra se ovšem ve svých vyjádřeních neptá, co bude s těmi, kteří nemají dostatek financí. Nakonec všem doporučí to stejné. Staví na tom, že být bohatý*á je vlastně jednoduché. Nevidí za svoji bublinu, která nemá majetek v exekuci, nezdědila dluhy a nevydělává peníze jen pro sebe, ale třeba i pro finanční zajištění své širší rodiny.

Je to ovšem otázka i na Vávru, zda se chce prezentovat jako odborník na všechno a zda by nebylo moudřejší se od témat, kterým nerozumí, držet dál a říct médiím prosté „ne“.

Vávrovy investiční rady jsou vhodné spíše pro ty, kteří mají peníze nazbyt a mají luxus v rozhodování o tom, zda přebytečné peníze uložit do zlata, S&P 500 nebo nemovitostí. Tito investoři ale –⁠ z pochopitelných důvodů –⁠ upřednostňují experty, kteří se znalostmi o konkrétní investici jdou více do hloubky.

S očními obtížemi za gynekologem?

Bývalý šéf Komerční banky nemá patent na chytrost, ale přesto si ho média v minulosti pozvala nejen jako odborníka v oblasti financí, ale také na Petra Kellnera nebo na vyřešení green dealu, politiky, energetiky či covidu. Jde sice spíše o extrémní případy, ty však kopírují trend publikovat zprávy rychlostí blesku. A Vávra zkrátka naskočil na kolotoč kapitalistického tlaku na výkon médií. 

1. března 2024 12:00 Čas čtení 6:18 Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo

S očními obtížemi také nepůjdeme za gynekologem. Tak proč problematiku za hranicemi svých zkušeností musí rozebírat zrovna Vávra? Je to ovšem otázka i na Vávru, zda se chce prezentovat jako odborník na všechno a zda by nebylo moudřejší se od témat, kterým nerozumí, držet dál a říct médiím prosté „ne“.

Když už jsme u přirovnání s doktory... Vávra figuruje v médiích spíše jako praktický lékař. Prohlédne si, co se děje, ale víc k tomu říct nedokáže. Pacient však potřebuje nasměrovat k odborníkovi s konkrétní specializací, který ho povede ke komplexnímu řešení. Vávra v mediálních výstupech maximálně čte z analýz a z dat o vývoji konkrétního aktiva, ale zanedbává ucelený vhled na trh, ve kterém se ta daná akcie nebo kryptoměna nachází.

Radovan Vávra
Zdroj: Se souhlasem Radovana Vávry

To potvrzuje například jeho nedávný výrok, že bitcoin je mrtvý projekt, který zazněl v době, kdy jeho hodnota padala. Na to zareagovala bitcoinová komunita, která mu předhazovala, jak málo o bitcoinu ví a že jeho rady jsou irelevantní. Zastánci kryptoměn uvádí, že právě volatilita, tedy strmý růst i pád, je důležitou vlastností digitálních měn. Vávrovi také připomněli, že ještě před nedávnem ostatním říkal, že by kryptoměnu kupoval dětem pod stromeček.

Dobrých rad není nikdy dost

A tak i my nakonec vytáhneme z rukávu pár dobrých rad – jak se z případu Vávra poučit? Předně si sám*sama ověř investovaný produkt a nevěř jen každé nafouknuté bublině. Právě vlastní rešerše, znalosti a přehled o trhu jsou mnohem víc, než co kde říká investiční celebrita. I když by to bylo hezké, každý problém se bohužel nedá zredukovat snadným řešením. Řešení může být mnoho a každé je velmi komplexní. V takových případech pomůže finanční poradce či poradkyně, který*á konkrétní postup ušije na míru.

27. února 2024 16:00 Čas čtení 3:55 10 tipů od profesionálního vyjednavače, jak si v práci říct o vyšší plat 10 tipů od profesionálního vyjednavače, jak si v práci říct o vyšší plat

A co z toho plyne pro byznysové influencery? To, že jsi chytrý*á v oblasti financí, neznamená, že jsi nejchytřejší na světě. Když cítíš, že nemůžeš a danému tématu nerozumíš, tak peníze na svůj ksicht s igelitkou po tomto „wake-up callu“ už raději nevybírej.

Domů
Sdílet
Diskuse