Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová ČTK
6. prosince 2022 13:26
Čas čtení 1:15

Spolu se v Praze nedohodlo na koalici s Piráty a chce menšinovou radu. Směřuje k opoziční smlouvě a chaosu, reaguje Čižinský

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Spolu se v Praze nedohodlo na koalici s Piráty a chce menšinovou radu. Směřuje k opoziční smlouvě a chaosu, reaguje Čižinský
Zdroj: Refresher/David Marcin

Spolu se v Praze nedohodlo na koalici s Piráty. Chce menšinovou radu.

Zástupci Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) se nedohodli s Piráty na koalici v Praze. A v jednání pokračovat nebudou. Naopak chtějí jednat o podpoře menšinové rady. Údajně osloví všechny strany v zastupitelstvu s výjimkou SPD. Vyplývá to z vyjádření členů vyjednávacího týmu Spolu po úterní schůzce se zástupci Pirátů a STAN, o které informovala ČTK.

Zatím není jasná přesná podoba menšinové rady, vše podle členů Spolu teprve vyplyne z dalších jednání. Podle nominanta na primátora Bohuslava Svobody (ODS) nabídla koalice Pirátům zásadní ústupky například v podobě přenechání gesce dopravy, ale ti neustoupili. 

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) uvedl, že Spolu stále trvá na tom, že bude mít pozici primátora i většinu v jedenáctičlenné radě města. To je však pro Piráty nepřijatelné. Zároveň poznamenal, že koalice Spolu neustoupila v zásadních věcech vůbec a nebylo by legitimní, aby fakticky mohla s výsledkem 25 procent ve volbách o městě rozhodovat sama.

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě) se na Twitteru vyjádřil tak, že Spolu nemyslelo koaliční jednání vážně. „Vždy chtělo většinu v radě, což neodpovídá výsledku voleb. Byla šance na stabilní koalici fungující v zájmu Prahy. Teď to směřuje k opoziční smlouvě založené na ekonomických zájmech jednotlivců, k nestabilitě a chaosu,“ dodal Čižinský.

Letošní vyjednávání o novém vedení hlavního města začalo ihned po volbách a dosud trvá 73 dní. Je tak nejdelší v historii Česka. Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, když získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 a třetí Piráti se 13 zastupiteli. Čtvrtá Praha sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů má na pátém místě STAN. Šesté je SPD se třemi mandáty.

Domů
Sdílet
Diskuse