Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
6. prosince 2022 15:39
Čas čtení 1:31

V Česku si nejméně 40 procent lidí myslí, že oběť je spoluzodpovědná za znásilnění

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku si nejméně 40 procent lidí myslí, že oběť je spoluzodpovědná za znásilnění
Zdroj: Pexels/Anete Lusina/volně k užití

„Přehazování viny z pachatelů na přeživší a oběti prohlubuje jejich traumatizaci, ospravedlňuje jednání pachatelů a zlehčuje takto závažný čin,“ říká Irena Hůlová z Amnesty International.

Podle průzkumu veřejného mínění se postoje Čechů a Češek k problematice znásilnění v mnoha ohledech mění k lepšímu. I tak ale v české společnosti převládají dlouhodobě rozšířené mýty a předsudky. Vyplývá to z průzkumu, který pro českou pobočku organizace na ochranu lidských práv Amnesty International zpracovala výzkumná agentura FOCUS.

28. listopadu 2022 6:00 Čas čtení 6:52 Partner si sundal kondom bez mého vědomí. Ve skutečnosti šlo o znásilnění, popisují oběti stealthingu Partner si sundal kondom bez mého vědomí. Ve skutečnosti šlo o znásilnění, popisují oběti stealthingu

Vinu má jen a pouze pachatel

Nejpalčivějším problémem zůstává viktimizace oběti. Nejméně čtyřicet procent obyvatel České republiky si totiž stále myslí, že oběť může být za znásilnění spoluzodpovědná, například vyzývavým oblečením, koketováním, opilostí, výskytem na opuštěném místě nebo tím, že neřekla jasné „ne“. I když bylo číslo lidí s tímto názorem v minulosti vyšší, například v roce 2015 to bylo 63 procent, i dnes zůstává alarmující.

znásilnění rape
Zdroj: Unsplash/brbrihan/volně k užití

„Vinu za znásilnění má ve všech případech jen a pouze pachatel. Jakékoliv přehazování viny z pachatelů na přeživší a oběti prohlubuje jejich traumatizaci, ospravedlňuje jednání pachatelů a zlehčuje takto závažný čin, který má na člověka často podobný dopad, jako kdyby se ho někdo pokusil zavraždit,“uvedla za českou Amnesty International Irena Hůlová, která je koordinátorkou kampaně Chce to souhlas.

Většinou je pachatelem blízký člověk

Další mylná představa panuje o tom, kdo se znásilnění dopouští. Podle 37 % dotázaných je pachatelem nejčastěji neznámá nebo cizí osoba, skutečnost je ale jiná. „Podle statistik se drtivá většina znásilnění neděje pozdě v noci po diskotéce v odlehlé části parku a s neznámým pachatelem. Znásilnění v devadesáti procentech případů páchá člověk, kterého oběť dobře zná –⁠ kamarád, partner, manžel, spolužák, kolega nebo příbuzný. Největší hrozba tak paradoxně číhá tam, kde bychom naopak čekali bezpečí –⁠ například doma a s někým, koho známe,“ doplnila Hůlová.

21. srpna 2022 8:30 Čas čtení 8:04 Gaslighting: Jak poznám, že se mnou partner manipuluje? Gaslighting: Jak poznám, že se mnou partner manipuluje?

Průměrně 34 znásilnění denně

V České republice je každoročně spácháno přibližně 12 000 znásilnění, což v průměru znamená 34 znásilnění denně. Policii je však každoročně ohlášeno jen okolo 5 procent případů. „Znásilnění v Česku zažije každá desátá žena a každý třicátý muž. To dokazuje, že se skutečně jedná o celospolečenský problém a že má s nekonsenzuálním pohlavním stykem zkušenost velké množství lidí,“ doplnila ředitelka české Amnesty Linda Sokačová.

Sex bez souhlasu považuje za neospravedlnitelný 69 procent Čechů a Češek. Trestní zákoník nedefinuje znásilnění absencí souhlasu, ale donucením či zneužitím bezbrannosti. Tato definice ale není podle nevládních organizací i mezinárodního vývoje dostatečná, protože nezahrnuje velkou část případů, ve kterých přímo nedošlo k fyzickému násilí. Petici žádající redefinici znásilnění už podepsalo téměř šestnáct tisíc lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse