Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
8. prosince 2022 12:37
Čas čtení 1:32

Zaměstnanci deníku New York Times vstoupili do 24hodinové stávky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zaměstnanci deníku New York Times vstoupili do 24hodinové stávky
Zdroj: Wikimedia Commons/Michal Osmenda

Jde o první stávku v takovém rozsahu v redakci těchto novin za poslední čtyři desetiletí. Očekává se, že se do ní zapojí asi 1100 zaměstnanců NYT, informuje o tom TASR na základě zprávy CNN.

Ve čtvrtek ráno o tom prostřednictvím oznámení na platformě Twitter informovalo odborové sdružení The NewsGuild of New York, které ve svém zpravodajství citovala zpravodajská televize CNN.


„Rozhodnutí odmítnout vykonávat práci, kterou máte rádi, nikdy není snadné, ale naši členové jsou ochotni udělat vše, co je zapotřebí, aby vybojovali lepší redakci pro všechny,“ uvedly odbory.

Jednání mezi odboráři a zaměstnavatelem se uskutečnila v úterý a ve středu, ale jejich stanoviska se nepřiblížila, a to zejména v otázkách zvyšování mezd a podmínek telepráce. Jak informovala agentura AP, odborová organizace ve středu večer prostřednictvím Twitteru oznámila, že dohody nebylo dosaženo a že se stávka uskuteční.

Mluvčí New York Times Danielle Rhoades-Hao však ve svém prohlášení uvedla, že v okamžiku, kdy odbory zveřejnily tiskovou zprávu, že se stávka uskuteční, obě strany stále jednaly.

Podle AP prozatím není jasné, jaký vliv bude mít stávka na čtvrteční zpravodajství NYT: mezi zastánce stávky patří i redakce, která pro digitální média pokrývá mimořádné zprávy. Rhoades-Hao pro AP uvedla, že existují plány na tvorbu zpravodajství – i za přispění reportérů a dalších novinářů, kteří nejsou členy odborů.

Zástupce šéfredaktora NYT Cliff Levy v oznámení zaslaném v úterý večer zaměstnancům zastoupeným odbory NewsGuild označil plánovanou stávku za „znepokojující moment v jednáních o nové smlouvě“. Připomněl, že by to byla první stávka od roku 1981 a přichází navzdory snahám společnosti o dosažení dohody s odboráři.

Odbory NewsGuild však ve stanovisku podepsaném více než 1000 zaměstnanci uvedly, že vedení protahuje vyjednávání s odboráři již téměř dva roky a „čas na dosažení spravedlivé smlouvy“ do konce roku se krátí. Odbory také informovaly, že zaměstnavatel odborářů upozornil, že za dobu trvání stávky nedostanou mzdu. Požádal je také o práci přesčas, aby rozpracované texty stihli dokončit ještě před stávkou.

Mezi další stávkující novináře patří stovky lidí napříč Spojenými státy z mediální skupiny Gannett. „Týdny poté, co Gannett oznámil úsporná opatření, jako jsou škrty a odkupy, a měsíce poté, co Gannett propustil 3 % zaměstnanců,“ upozorňuje The NewsGuild of New York na Twitteru.

Zprávy ze světa najdeš na Refresheru na jednom místě.
Domů
Sdílet
Diskuse