Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
10. prosince 2022 11:40
Čas čtení 1:53

Dnes je Den lidských práv. Trans*lidé mají právo být sami sebou i bez sterilizace, napsal Rakušan

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Dnes je Den lidských práv. Trans*lidé mají právo být sami sebou i bez sterilizace, napsal Rakušan
Zdroj: Úřad vlády ČR

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) letos na Den lidských práv, který byl vyhlášen 10. prosince po přijetí Všeobecné deklarace lidských práv v roce 1948, napsal na Twitter, že trans*lidé mají i v Česku právo být sami sebou bez sterilizace.

Desátý prosinec je zapsán jako Den lidských práv. Při této příležitosti sdílel na Twitteru ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) příspěvek, ve kterém odsuzuje sterilizaci trans*lidí. „Trans*lidé mají právo být sami sebou i bez nevratného zásahu do své tělesné integrity. Sterilizace coby podmínka pro změnu několika písmen v dokladech nepatří do jedenadvacátého století,“ napsal.

22. října 2022 14:30 Čas čtení 5:43 Všichni jsme Tepláreň! Česká queer komunita volá proti hate speech, nerovnému zacházení i nuceným sterilizacím Všichni jsme Tepláreň! Česká queer komunita volá proti hate speech, nerovnému zacházení i nuceným sterilizacím

Den lidských práv připadl na 10. prosince po roce 1948, kdy byla přijata Všeobecná deklarace lidských práv. „Stala se prvním mezinárodním uznáním svobod a práv každého člověka bez rozdílu kulturních a náboženských kořenů, rasy, pohlaví a místa původu. Inspirovala legislativní systémy ve všech částech světa. Byla přeložena do více než 500 jazyků a je nejznámějším a nejcitovanějším lidskoprávním dokumentem z oblasti lidských práv,“ komentuje její vznik OSN.

Minulý rok byla tématem Dne lidských práv rovnost, kdy se upozorňovalo na článek 1 deklarace, jenž zní: „Všichni lidé rodí se svobodní a sobě rovní co do důstojnosti a práv. Jsou nadáni rozumem a svědomím a mají spolu jednat v duchu bratrství.“ A i když se jedná o loňské téma, jde o takový evergreen. Ne všude a ne pro všechny jsou totiž lidská práva rovnoměrně nastavena.

Například trans*lidé mají dokonce i v některých státech Evropy včetně České republiky nařízenu povinnou sterilizaci při úřední změně pohlaví, proti čemuž se právě Rakušan vymezil na sociální síti.

LGBT
Zdroj: TASR/AP/Francisco Seco

Problém povinné sterilizace

Povinnou sterilizaci jako takovou vysvětluje organizace Transparent, podle níž je Česko jednou z mála zemí, které po trans lidech povinnou sterilizaci vyžadují při úřední změně pohlaví. Dle průzkumu organizace je nutná ještě ve Finsku, Slovensku a Gruzii. Takže ano, ani v katolickém Polsku to nutné není, zde je ale zase problém s financováním, jelikož stát operace trans*osob neproplácí.

21. dubna 2024 9:00 Čas čtení 11:08 Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká

Na problém kastrace trans*lidí se letos upozorňovalo i ve spojení s protesty po útoku na bratislavský LGBTQ+ podnik Tepláreň. Organizátoři zde zveřejnili petici Společně proti nenávisti, v níž požadovali okamžitou reakci české vlády ve třech bodech: Novelizace trestního zákoníku, jež by zajistila LGBTQ+ komunitě stejnou ochranu jako skupinám ohroženým předsudečnou trestnou činností, urychlené přijetí zákona o manželství pro všechny a právě zastavení povinnosti sterilizace pro trans*lidi. Petici podepsalo 22 a půl tisíce lidí.

„Aby trans lidé v Česku mohli mít v občanském průkazu uvedeno pohlaví, kterým se cítí být, nutí je zákon do kastrace. Musí si nechat mrzačit zdravé tělo, i když by jinak chirurgickou změnu vzhledu podstoupit nechtěli. Bez tohoto zákroku nemají možnost změnit si jméno a jsou při jakékoli identifikaci nuceni odhalovat cizím lidem svoje intimní záležitosti,“ uvedli organizátoři.

„Naše právní úprava zcela ignoruje nejen současné vědecké poznání, ale především rozhodnutí mezinárodních orgánů a organizací, včetně Evropského soudu pro lidská práva. Ten již v roce 2017 označil nucenou kastraci trans lidí pro účely úřední změny pohlaví za nepřijatelnou a zásadně porušující lidská práva. Česká republika toto dosud ignoruje,“ dodali.

Refresher na happeningu Společně proti nenávisti byl a přinesl i reportáž z místa, kterou si můžeš připomenout zde.

Domů
Sdílet
Diskuse