Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
14. prosince 2022 9:00
Čas čtení 3:36

Nový post supernáměstka na pražském magistrátu? Piráti v něm vidí zdržování, Spolu kontrolní mechanismus

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nový post supernáměstka na pražském magistrátu? Piráti v něm vidí zdržování, Spolu kontrolní mechanismus
Zdroj: Profimedia/Jan Handrejch/Borgis

Před týdnem se začalo v rámci vyjednávání o novém vedení pražského magistrátu hovořit o funkci radního pro investice, kterou chce zavést pražská koalice SPOLU. Pirátům se to ale příliš nezdá.

Minulý týden se v souvislosti s vyjednáváním o podobě vedení pražského magistrátu začalo mluvit o novém postu radního či náměstka pro investice. Tento post by chtěla zavést pražská ODS, která ve volbách kandidovala v uskupení SPOLU. 


I přesto, že se o náměstkovi hojně hovoří, vyjednávající strany mezi sebou nemají jasno v tom, jaké gesce by náměstek měl a proč by měl být jeho úřad vůbec zaveden. ODS chce novým postem bojovat s korupcí, Piráti vidí v takzvaném supernáměstkovi rozmělňování funkcí. 


Bohuslav Svoboda (ODS), který na dotazy naší redakce několik dní nereagoval, uvedl v úterním rozhovoru pro deník Metro, že radního pro investice chce SPOLU prosadit kvůli obavám z korupce. „Já říkám, že korupční praktiky tolerovat nechci a nebudu. A proto jsme určili radního pro investice, který bude garancí kontroly investic napříč kompetencemi všech radních,“ řekl Svoboda. 

„My jsme se jich opakovaně ptali na smysl této funkce, a to je právě něco, co vysvětlit nedokáží, protože to žádný smysl nedává,“ uvedl pro Refresher současný primátor Zdeněk Hřib (Piráti).


Piráti, kteří tvrdí, že s žádným jasným důvodem nebyli minimálně do minulého týdne seznámeni, vidí za prosazováním náměstka mocenské hry. Navíc podle nich od začátku vyjednávání se SPOLU nepadlo o této pozici ani slovo. Poprvé se návrh nové pozice dostal na stůl teprve před týdnem. 


„Je to pouze o tom, že tento gubernátor by měl mít pod sebou všechny investice a žádný jiný radní by neměl možnost prosazovat svůj politický program, který je většinou založený na nějaké investiční činnosti,“ uvedl také Hřib.


SPOLU to vidí jinak, v rozhovoru pro iRozhlas ve čtvrtek jeho lídr Svoboda uvedl, že by „supernáměstek“ pouze dohlížel na zdravost investic. „Radní pro dopravu a výstavbu vymýšlejí a navrhují, co se bude stavět. Radní pro investice je ten, kdo se bude moci podívat do rozpočtu a říct, že ten projekt je z ekonomického hlediska v pořádku. Abych to řekl jednoduše: ‚Tam se nekrade.‘ Nic jiného ten radní není. Jestli ho Piráti nechtějí, ptám se, proč ho nechtějí?“ táže se poslanec.


Obavy z korupce projevil také lídr pražské ODS Marek Benda, ani on však na přímé dotazy redakce nereagoval. V rozhovoru pro Seznam Zprávy ale uvedl, že by v rámci daného postu mělo jít o kontrolní mechanismus. „Chceme, aby klíčové investice měly podpisy dvou radních a docházelo ke kooperaci více lidí,“ uvedl Benda. „Vůbec by nezasahoval do gescí, řekl by jenom, jestli se nekrade,“ popsal v rozhovoru Svoboda. Kdo by měl náměstkem být, zatím Svoboda ani Benda neuvedli. 

Zbytečné zdržování, tvrdí Hřib

Podle dosluhujícího primátora Zdeňka Hřiba jde ale o nelogický krok, který bude na magistrátu zdržovat a rozmělňovat politickou odpovědnost. S tvrzením, že náměstek do gescí zasahovat nebude, nesouhlasí. „Pokud by se supernáměstek s investicí neztotožnil, nemusel by ji na radu ani donést, a tím by ovlivňoval program ostatních stran,“ uvádí Hřib. 


Podle Hřiba by byl radní pro investice nelogickým mezičlánkem mezi radou a radním, který chce investici předkládat. „Ptali jsme se, jak bude supernáměstek schopen obhajovat veškeré investice před ostatními radními, když o daném oboru nebude třeba nic vědět. Nyní je to tak, že radní například pro školství nese na radu plán o tom, že musíme postavit novou školu, a tu investici si jako odborník na daný obor musí před kolegy na radě odargumentovat a obhájit. Investiční náměstek nebude o školství vědět třeba vůbec nic, protože samozřejmě nemůžete obsáhnout všechny obory. I kdyby to byl superman a všechno by to dokázal pobrat a vysvětlit, bude nutně vznikat zdržení a ztráta informací.“

Smysl radního pro investice Hřib nespatřuje ani v možné ekonomické oponentuře, kterou by projektům prováděl. „V té komunální politice se oponentura děje furt, každá ta investice musí být schválená radou. Vy jste jedenáctičlenná rada, takže tomu jednomu vždycky oponuje 10 dalších,“ tvrdí.


„V radě, kde by Spolu mělo blokační většinu i veto primátora, bychom nemohli uskutečňovat náš program a pracovat pro Pražany tak, jak jsme slíbili. Supernáměstek už by byl ještě další překážkou,“ myslí si Hřib, který ani nepřemýšlel nad tím, že by se o pozici radního pro investice v možné koalici ucházeli Piráti. „To je taková blbost, že to opravdu ne. Snažili jsme se Spolu vysvětlit, že je to nesmysl. Bude to investice protahovat a rozmělňuje to politickou odpovědnost,“ dodává. 


Odpovědi na dotazy redakce z ODS do vydání článku nepřišly. 

V současné době se kvůli dlouhému vyjednávání uchýlilo pražské SPOLU k domluvám o menšinové vládě se stranou ANO, která by byla dočasným vládním subjektem do doby, než se rozhodne o finální podobě magistrátu. 


Koaliční vyjednávání začala v Praze hned po volbách v neděli 2. října, kdy se odpoledne sešli Piráti, Praha sobě a STAN a večer Spolu se STAN. Od té doby se několikrát setkali Piráti se SPOLU, které jednalo také s ANO. Piráti a STAN několikrát žádali o přibrání Prahy sobě k jednáním, což Spolu odmítá. Letošní jednání o novém vedení města je nejdelší v historii města od roku 1993.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti mají 13 zastupitelů a Praha sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů má STAN, šestá SPD získala tři mandáty.

Zprávy z domova najdeš na Refresheru na jednom místě.
Domů
Sdílet
Diskuse