Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Ilona Hobzová
17. prosince 2022 v 18:19
Čas čtení 1:59

Vražda miliardářů je i po letech záhadou. Za pomoc s dopadením vraha je odměna 580 milionů korun

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Vražda miliardářů je i po letech záhadou. Za pomoc s dopadením vraha je odměna 580 milionů korun
Zdroj: ČTK

K záhadné vraždě došlo 15. prosince 2017.

Před pěti lety obletěla Kanadu šokující zpráva o smrti miliardáře Barryho Shermana a jeho ženy Honey. Pár byl nalezen 15. prosince 2017 uškrcený u bazénu svého domu. Ani pět let po tragické události se nepodařilo zjistit, co se přesně stalo. V den pětiletého výročí vraždy navýšil syn zesnulých manželů odměnu na 35 milionů kanadských dolarů – v přepočtu tedy více než 582 milionů korun – tomu, jehož informace by vedly k dopadení vraha. Informuje o tom The Guardian.

Záhadná smrt jednoho z nejbohatších kanadských párů 

15. prosince 2017 objevil těla Barryho a Honey Sherman v jejich sídle v Torontu realitní makléř, který tam prováděl potenciální zájemce o dům. Podle policie byli mrtví manželé oblečení, leželi v polosedě vedle sebe a okolo krků měli uvázané pásky připevněné k zábradlí suterénního bazénu. Bylo to po dvou dnech, kdy o nich neslyšel nikdo z jejich přátel ani obchodních partnerů.

Policie podle shrnujícího článku CNN uvedla, že v domě nenašla žádné stopy po násilném vniknutí. Příběh v té době plnil titulní strany kanadských novin. Spekulovalo se o tom, kdo mohl chtít zakladatele kanadského gigantu v oblasti generických léků Apotex a jeho manželku připravit o život.

V médiích se nejprve objevila i zpráva, že měl Sherman nejdříve zabít svou ženu a následně i sebe. To ale torontská policie dementovala. Šest týdnů po nálezu těl policisté uvedli, že se manželé stali oběťmi vraždy. Protože do domu nikdo násilně nevnikl, domnívali se policisté, že ten, kdo manžele připravil o život, je dobře znal nebo měl od domu klíče.

2. října 2024 v 7:00 Čas čtení 0:30 KVÍZ: Poznáš české true crime filmy a seriály podle jediného záběru? KVÍZ: Poznáš české true crime filmy a seriály podle jediného záběru?

Vražda byla zřejmě finančně motivovaná. Barry Sherman založil společnost Apotex v roce 1974. Jeho majetek se v roce 2017 odhadoval na tři miliardy dolarů. Díky svému bohatství se často dostával do sporu s kanadskou podnikatelskou i politickou elitou. V průběhu let zažaloval miliardář několik desítek lidí za to, že ho podvodně připravili o peníze. Známý byl ale i tím, že své peníze půjčoval – přátelům nebo příbuzným, investoval také do mnoha podniků. S manželkou se věnoval i filantropii. 

Kamerové záznamy odhalily podezřelého, případ se ale neposunul

V roce 2021 přišli vyšetřovatelé po letech mlčení s novým prohlášením. Sdíleli video z bezpečnostní kamery. Je na něm zachycena osoba, která by s vraždou mohla mít něco společného. Doba, kdy se tento člověk v okolí pohyboval, odpovídala době vraždy. Policie ale neuvedla, zda jde o muže či ženu. Nedokázala určit ani věk či barvu pleti, a o pomoc s identifikací tak požádala veřejnost.

Uplynul ale další rok a v případu nedošlo k žádnému posunu. Policisté stále nemají podezřelého. V den pětiletého výročí dvojnásobné vraždy nabídl syn zemřelých manželů dalších dvacet pět milionů jako odměnu za informace, které by vedly k pachateli. Celková odměna je tak už 35 milionů kanadských dolarů. 

„Tento týden to bylo pět let od vraždy mých rodičů. Každý den je od té doby noční můrou. Jsem zahlcen bolestí, ztrátou a smutkem a tyto pocity se stále stupňují,“ uvedl pro kanadskou televizi CBS Jonathan Sherman, když oznamoval zvýšení odměny. Vše pro něj prý skončí, až bude odpovědná osoba postavena před soud.

Domů
Sdílet
Diskuse