Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Adéla Ježková
22. prosince 2022 v 13:03
Čas čtení 1:20

Nepál propustí sériového vraha Charlese Sobhraje. „Had“ zdrogoval a zavraždil nejméně 20 lidí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Nepál propustí sériového vraha Charlese Sobhraje. „Had“ zdrogoval a zavraždil nejméně 20 lidí
Zdroj: Profimedia

Nepálský nejvyšší soud nařídil propuštění vraha z důvodu jeho vysokého věku.

Francouzský sériový vrah indického a vietnamského původu Charles Sobhraj, známý též jako „Had“, míří na svobodu. Do karet mu hraje jeho špatný zdravotní stav a vysoký věk, v dubnu oslaví 79 let. Propuštění se uskuteční do 15 dnů a bude okamžitě vyhoštěn do své domovské země, Francie. O události informuje deník The Guardian.

Sobhraj je spojován s vraždami dvaceti zahraničních turistů v Thajsku, Nepálu a Indii ze 70. let. Údajně je obelstil, zdrogoval, okradl a následně zavraždil. Zaměřoval se především na mladé západní turisty cestující po stopách hippies v jižní Asii. Kromě přezdívky „Had“ – protože se uměl vypařit před orgány činnými v trestním řízení – si vysloužil také jméno „Bikinový vrah“, jelikož některé z jeho obětí byly nalezeny v bikinách.

17. prosince 2022 v 18:19 Čas čtení 1:59 Vražda miliardářů je i po letech záhadou. Za pomoc s dopadením vraha je odměna 580 milionů korun Vražda miliardářů je i po letech záhadou. Za pomoc s dopadením vraha je odměna 580 milionů korun

Od roku 1976 si odpykával dvacetiletý trest vězení. Jeho pobyt za mřížemi v Dillí byl však dle všeho luxusní – uplácel dozorce drahokamy a velkými částkami peněz a poskytoval západním novinářům detailní rozhovory. V roce 1986 se mu podařilo uprchnout tak, že ve vězení uspořádal večírek, na kterém omámil dozorce. Policie ho ovšem dostihla a byl vrácen do vězení.

Po propuštění v roce 1997 se Sobhraj vrátil do Paříže, kde žil okázalým životem a za rozhovory si účtoval vysoké částky. V roce 2003 se však rozhodl vrátit do Nepálu, kde na něj byl vydán zatykač. V roce 2004 byl dopaden a odsouzen na doživotí. 

Svým obětem kradl identitu

Jak popisuje server History Extra, velké množství vražd připisovaných Sobhrajovi nebylo výsledkem nekontrolovatelné touhy po krvi. Údajně věřil, že vražda byla způsobem, jak si udržet transkontinentální životní styl. Kradl totiž identitu svých obětí a cestoval na jejich pasy, aby se mohl nepozorovaně přesouvat ze země do země.

29. listopadu 2022 v 16:00 Čas čtení 5:13 10 nejlepších true crime dokumentů na Netflixu 10 nejlepších true crime dokumentů na Netflixu

Sobhraj tak podle odborníků neměl z vraždy zvláštní potěšení, ale necítil ani smutek. Necítil nic. Na otázku, co dělá z člověka vraha, jednou odpověděl: „Buď má příliš mnoho citů a nedokáže se ovládat, nebo nemá žádné city. Je to jedno z toho.“

Jeho život zpracovalo několik snímků, včetně seriálu BBC/Netflix The Serpent, který popisuje jeho útoky na západní turisty v Indii a Thajsku.

Domů
Sdílet
Diskuse