Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Ilona Hobzová
23. prosince 2022 v 10:31
Čas čtení 1:53

RS virus, chřipka a covid-19: Jak je od sebe rozeznat a jak se chránit?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
RS virus, chřipka a covid-19: Jak je od sebe rozeznat a jak se chránit?
Zdroj: Unsplash/Brittany Colette

Českem se šíří vlna respiračních infekcí, za týden počet nakažených stoupl o více než třetinu.

Počet lidí s respiračními chorobami v Česku vzrostl za pouhý týden o třetinu. Výrazně se šíří tři onemocnění – covid, chřipka a RS virus. Podle ministerstva zdravotnictví jde v případě RS viru o běžnou respirační infekci, která se v tuzemsku vyskytuje periodicky každý rok a v tomto ročním období není ničím neobvyklým. Je ale závažná zejména pro malé děti a seniory.

Nákaza více viry současně není častá, oslabený organismus se ale může nakazit snadněji

Často se mluví o kombinaci koronaviru, RS viru a chřipky, podle epidemiologa Petra Smejkala je ale potřeba jednotlivé nákazy odlišit. Pro ČT24 uvedl, že nákaza více viry současně není příliš častá. Je ale možné, že po prodělání jednoho onemocnění je lidský organismus oslabený a snadněji se může nakazit jiným. 

Anketa:
Už jsi v prosinci onemocněl*a?
Zatím se držím.
Je to u mě aktuální, bohužel.
Už to mám za sebou.
Zatím se držím.
17 %
195 Hlasů
Je to u mě aktuální, bohužel.
66 %
747 Hlasů
Už to mám za sebou.
16 %
185 Hlasů

Podle Smejkala je pozitivní, že během vánočních svátků lidé nebudou trávit tolik času v práci ve velkých pracovních kolektivech, na druhou stranu ale hrozí větší riziko kvůli rodinným setkáním. „Pokud jste nemocní, tak neriskujte. Tento rok sice už neplatí, že se nemáte vídat se svými příbuznými, jako tomu bylo v covidových letech, ale nechte se očkovat na chřipku. (…) Doporučuji to rizikovým skupinám a všem obecně. Nezapomínejme na děti. Od šesti měsíců do dvou až tří let je dítě stále rizikový pacient. Dejme si booster a dodržujme základní hygienické předpisy,“řekl.

A proč v letošním roce počet infekcí přibývá raketovým tempem? Podle Smejkala se společnost v uplynulých letech nevystavila respiračním onemocněním, jde ale zatím jen o teorii. „Může to být tím, že viry jsou virulentnější a naše imunita je stále stejná. Ale zřejmě je to tím, že imunita není po těch dvou letech tak trénovaná a viry jsou podobné,“ doplnil.

Jak poznat rozdíl?

Jak od sebe RS virus, chřipku a koronavirus rozeznat? Všechna tato nemocnění se přenáší kapénkami. Chřipka a koronavirus mají velmi podobné příznaky a jejich rozlišení může být obtížné. U koronaviru může trvat déle, než se příznaky projeví, a lidé také zůstávají déle infekční. Pro oba viry je typická horečka, zimnice, bolest hlavy, kašel, bolest svalů, únava nebo zvracení. V případě koronaviru je ojedinělým příznakem ztráta chuti a čichu.

23. prosince 2022 v 9:54 Čas čtení 1:10 Muž vyrazil na Sněžku jen v trenkách, museli pro něj záchranáři Muž vyrazil na Sněžku jen v trenkách, museli pro něj záchranáři

RS virem se může nakazit každý a jeho příznaky jsou podobné nachlazení, nejčastěji jde o silný kašel a rýmu. Nebezpečnější může být virus pro velmi malé děti a starší osoby. Zatímco u dospělých a starších dětí bývají příznaky velmi mírné, u kojenců a starších osob mohou zahrnovat i horečky a sípání. Rodiče by u dětí měli dávat pozor na neobvyklou únavu, zrychlené dýchání či namodralé nehty.

Očkování proti RS virům podle resortu zdravotnictví zatím neexistuje, prevence tak zůstává stejná – vyhnout se nemocným osobám, dodržovat respirační hygienu (při kýchání a kašlání mít zakrytá ústa), hygienu rukou, rozestupy mezi dalšími osobami, vyhýbat se přeplněným prostorám, nosit ochrany dýchacích cest v nevětraných místech a chránit zranitelné skupiny obyvatel.

Domů
Sdílet
Diskuse