Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
23. prosince 2022 9:54
Čas čtení 1:10

Muž vyrazil na Sněžku jen v trenkách, museli pro něj záchranáři

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Muž vyrazil na Sněžku jen v trenkách, museli pro něj záchranáři
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Pudelek/volně k užití

Chtěl navázat na svůj loňský výkon, kdy podobnou procházku absolvoval v minus deseti stupních Celsia.

Tři turisté se ve čtvrtek vydali na horskou túru na Sněžku. Jeden z nich se rozhodl nejvyšší vrchol Česka pokořit jen v trenýrkách, rukavicích a botách. Museli pro něj přijet záchranáři. Nejde o první takový výjezd, obdobných zásahů mají krkonošští záchranáři od prvního letošního sněhu již několik.

Turisté jsou podle horské služby nepoučitelní

„Tříčlenná skupinka turistů ve věku okolo dvaceti pěti let se dnes vydala na horskou túru na Sněžku. Dva z nich v oblečení vcelku odpovídajícím počasí panujícím na hřebenech, třetí pravděpodobně vyznavač učení Wima Hofa oděn pouze do trenýrek, rukavic a bot. Chtěl navázat na svůj loňský výkon, kdy obdobnou ‚procházku‘ po horách absolvoval v minus deseti stupních,“informoval záchranář a tiskový mluvčí Horské služby ČR Marek Fryš.

23. prosince 2022 8:39 Čas čtení 1:01 VIDEO: Sportovního reportéra vyhnali do sněhové bouře, v přímém přenosu komentoval své neštěstí a je z něho virál VIDEO: Sportovního reportéra vyhnali do sněhové bouře, v přímém přenosu komentoval své neštěstí a je z něho virál

Skupina ale podcenila vliv počasí, především stoprocentní vlhkost vzduchu s deštěm. „Za takovýchto podmínek dochází k vyčerpání energetických zásob organismu daleko dříve a působení chladu je intenzivnější,“ upozornil Fryš.

Zmíněné okolnosti vedly k tomu, že pro skupinku turistů museli vyrážet na čtyřkolce na vrchol Sněžky záchranáři z Pece pod Sněžkou. „Zdravotní stav všech tří osob nevyžadoval hospitalizaci a po transportu na Růžovou horu byli ponecháni ve vlastní péči,“ doplnil mluvčí.

Obdobných zásahů mají krkonošští záchranáři od prvního letošního sněhu již několik. Horská služba tak požádala turisty, kterých se během vánočního volna může do hor po celém Česku vydat více, aby nepřeceňovali svoje síly, dobře plánovali výlety s ohledem na svou fyzickou kondici a povětrnostní podmínky a zároveň aby byli dostatečně vybaveni.

Dávej si tedy přes svátky pozor a nenech se strhnout k nějaké neuvážené výzvě. My Češi jsme například u našich východních sousedů vyhlášení podceňováním horského počasí. CNN Prima informovala už letos v říjnu, jak slovenská Horská záchranná služba musela pomáhat dvěma českým turistům, kteří se i přes silný vítr a husté sněžení vydali do Vysokých Tater.

Domů
Sdílet
Diskuse