Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
23. prosince 2022 11:38
Čas čtení 1:12

Olympijská revoluce: V Paříži 2024 budou v synchronizovaném plavání soutěžit muži

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Olympijská revoluce: V Paříži 2024 budou v synchronizovaném plavání soutěžit muži
Zdroj: Getty Images

V rámci mistrovství světa mohou muži v této disciplíně soutěžit od roku 2015, pod pěti kruhy to bude v roce 2024 poprvé.

Na Letních olympijských hrách v Paříži v roce 2024 se budou moci soutěží v uměleckém (dříve synchronizovaném) plavání účastnit i muži. O tom, že návrh schválil Mezinárodní olympijský výbor (MOV), informovala na webových stránkách plavecká federace World Aquatics.

Synchronizované plavání začínalo jako mužská záležitost

Umělecké plavání, do roku 2017 nazývané synchronizované, je na olympijských hrách na programu od roku 1984. V rámci mistrovství světa mohou muži v této disciplíně soutěžit od roku 2015, pod pěti kruhy to bude v roce 2024 poprvé. MOV dal svolení pro soutěž družstev, v osmičlenném týmu budou moci být nejvýše dva muži.

15. listopadu 2022 15:15 Čas čtení 0:51 Klitoris v teniskách? Maskoti olympijských a paralympijských her v Paříži budí vášně Klitoris v teniskách? Maskoti olympijských a paralympijských her v Paříži budí vášně

„Zařazení mužů do olympijského uměleckého plavání bylo považováno za nesplnitelný sen. To dokazuje, že bychom všichni měli snít ve velkém. Mužští sportovci vydrželi. Díky jejich vytrvalosti a podpoře mnoha lidí mohou všichni sportovci stát vedle sebe rovnocenně a dosáhnout na olympijskou slávu,“okomentoval rozhodnutí MOV Američan Bill May, vůbec první mistr světa z roku 2015 a nyní trenér, který za změnu lobboval.

„Vodní sporty jsou univerzální a muži se osvědčili jako vynikající umělečtí plavci. Těším se, až se o tento nový rozměr uměleckého plavání podělíme se světem v Paříži. Zařazení mužů do uměleckého plavání je velkou zásluhou všech, kteří se o to po mnoho let snažili,“ doplnil prezident plavecké federace Husain Al-Musallam.

23. prosince 2022 9:17 Čas čtení 0:52 Zemřel Anton Tkáč, dráhový cyklista, olympijský vítěz a mistr světa Zemřel Anton Tkáč, dráhový cyklista, olympijský vítěz a mistr světa

První soutěž v synchronizovaném plavání se konala v roce 1890 v Berlíně, šlo o mužskou disciplínu. Disciplína se ženám otevřela až v roce 1907, tehdy se sportu říkalo vodní balet. O název synchronizované plavání se zasloužila v roce 1934 Katherine Curtis, která společně s dalšími šedesáti studentkami předvedla úchvatnou podívanou.

Domů
Sdílet
Diskuse