Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Europlasma s.r.o.
29. prosince 2022 17:11
Čas čtení 1:59
Kristýna Urbanová

Nejčastější otázky o odběru plazmy: bolí to a zaplatí mi za něj?

Nejčastější otázky o odběru plazmy: bolí to a zaplatí mi za něj?
Zdroj: Shutterstock
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Nejčastější otázky o odběru plazmy: bolí to a zaplatí mi za něj?

Odběr plazmy je proces, při kterém se odebírá žilní krev a z ní se oddělí plazma, jež se pak používá k léčbě různých nemocí a poranění. Tento proces může vyvolávat u lidí různé dotazy a obavy, zejména ohledně bolesti a finančního ohodnocení, ovšem nabízí se i další otázky.

EUPLASMA
EUPLASMA. Zdroj: Shutterstock.com/Pavel Kosolapov

Jak se stát dárcem

Darováním krevní plazmy můžete významně pomoci. Mnoho lidí ji potřebuje pro léčbu, plazmu přitom nelze nijak vyrobit. Plazma je využívána při různých operacích, léčbě onemocnění, popálenin a mnoho dalšího. Je jí přitom dlouhodobý nedostatek, proto se každý dárce počítá. I vy se jím můžete stát.

Stát se dárcem není příliš složité, je však třeba vyhovět určitým kritériím. Pokud se chcete stát dárcem, stačí jen pár kroků. Je důležité, abyste byli zdraví a nepodstupovali léčbu. Při první návštěvě vždy probíhá vstupní lékařská prohlídka. Během té je posouzena vaše zdravotní kondice a jsou odebrány vzorky krve. Během několika dní jsou k dispozici výsledky.

Průběh plazmaferézy

Pokud jste vhodným dárcem, pak už se jen stačí objednat na odběr. Zajímá vás, jak probíhá odběr plazmy? Při návštěvě dárcovského centra je třeba nejprve absolvovat vstupní vyšetření. Jsou odebrány vzorky krve pro ověření zdravotního stavu. Pak už je čas na samotný odběr krevní plazmy – plazmaferézu. Tento proces trvá zhruba hodinu, ovšem je třeba počítat s tím, že celá návštěva bude trvat o něco déle. Proto je třeba vyhradit si dostatek času.

Před ukončením odběru je dárci podán ohřátý fyziologický roztok. Ten slouží k nahrazení tekuté složky krve po dobu, než se obnoví plazma. Samozřejmostí je ošetření místa vpichu.

Odběr plazmy není bolestivý, zaznamenat můžete pouze mírné pálení či brnění v místě vpichu jehly. Jde však pouze o krátký moment, během chvilky tento pocit mizí. Nemusíte se tak obávat bolesti během odběru. Celý proces je zpravidla bezproblémový. Navíc je vždy připraven zkušený zdravotnický personál, který se postará o váš komfort.

Výhody darování

Finanční náhrada je jedním z benefitů odběru plazmy. Získáte tak náhradu za svůj čas a další náležitosti spojené s plazmaferézou. Ovšem kromě toho odběr nabízí i několik dalších výhod. Jednou z nich je například občerstvení po odběru.

Kromě toho, že za odběr můžete být finančně odměněni, jde také o způsob, jak můžete mít pod kontrolou svůj zdravotní stav. Díky pravidelným lékařským vyšetřením je totiž kontrolován váš krevní obraz. Máte tak jistotu, zda jste zdraví.

Příprava na odběr

Lékař ověří váš zdravotní stav, zda jste vhodným dárcem. Kromě toho se však nabízí i několik dalších kroků, jak se na odběr připravit. Důležitá je ideální strava. Den před odběrem byste se měli vyhnout tučnému jídlu, mléčným výrobkům, sladkostem, omáčkám, vejcím, kávě, čaji a alkoholu. Před plazmaferézou není vhodné konzumovat jakékoli sladkosti, smažené jídlo a podobné nezdravé potraviny.

Pozornost byste měli věnovat také pitnému režimu. V den před odběrem byste měli vypít tři litry tekutin. V samotný den odběru pak 0,5–3 litry tekutin dle toho, kdy jdete plazmu darovat. V průběhu odběru jsou podávané nápoje, které předchází slabosti a poklesu tlaku. Nezapomeňte se zhruba hodinu před odběrem najíst – vhodná je lehká a zdravá strava.

Domů
Sdílet
Diskuse