Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
4. ledna 2023 6:00
Čas čtení 4:11

Prezidentská volba 2023: Toto je vše, co potřebuješ vědět

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Prezidentská volba 2023: Toto je vše, co potřebuješ vědět
Zdroj: Hnutí ANO/propagační materiál, Refresher

Přinášíme ti odpovědi na nejčastější otázky týkající se prezidentské volby.

Novou hlavu státu si občané a občanky České republiky budou volit již 13. a 14. ledna. V těchto dnech proběhne první kolo voleb, a pokud v něm jeden z kandidátů či kandidátek nezíská více než 50 % hlasů, 27. a 28. ledna proběhne druhé kolo, do kterého postoupí už jen dva nejlepší. Pokud se chystáš k volbám vůbec poprvé nebo si chceš jen ujasnit, jak taková volba probíhá, přinášíme ti odpovědi na nejčastější otázky.

2. ledna 2023 15:33 Čas čtení 1:19 Petr Pavel by první kolo prezidentských voleb vyhrál. Nerudová na druhého Babiše ztrácí, ukazuje nový volební model Petr Pavel by první kolo prezidentských voleb vyhrál. Nerudová na druhého Babiše ztrácí, ukazuje nový volební model

Kdy se koná volba hlavy státu?

První kolo prezidentských voleb se koná v pátek 13. ledna 2023 od 14:00 hodin do 22:00 hodin a v sobotu 14. ledna 2023 od 8:00 hodin do 14:00 hodin.

Pokud v prvním kole jeden z kandidátů či kandidátek nezíská více než 50 % hlasů, bude následovat kolo druhé. To proběhne v pátek 27. ledna 2023 od 14:00 hodin do 22:00 hodin a v sobotu 28. ledna 2023 od 8:00 hodin do 14:00 hodin. 

Kdo může volit?

Volit mohou občané České republiky, kteří nejpozději 14. ledna 2023 dovrší věku 18 let, a v druhém kole pak i občané, kteří věku 18 let dovrší nejpozději 28. ledna 2023. Voliči nesmí mít omezenou svobodu z důvodu ochrany zdraví lidu nebo omezenou svéprávnost k výkonu volebního práva.

Kam mám jít volit?

Adresu volební místnosti musí zveřejnit starosta nejpozději 15 dnů před dnem volby, tedy nejpozději do 29. prosince 2022. Informaci o tom, kde volební místnost bude, úřady vyvěsí na obecním úřadu, webové stránce apod. Pokud je obec větší a nachází se v ní více volebních okrsků, starosta musí sdělit, která část obce a volební místnost náleží ke kterému okrsku.

Pokud si adresou volební místnosti nejsi jistý*jistá, uvedena by měla být také na obálce s volebními lístky. Každý občan samozřejmě volí v místě trvalého bydliště.

Občané volící ze zahraničí se informace o místě a době konání voleb dozví skrze příslušné zastupitelské úřady.

Kdy a kde dostanu hlasovací lístky?

Hlasovací lístky pro volbu prezidenta či prezidentky republiky obdrží občané poštou na adresu trvalého bydliště, a to nejpozději 3 dny před začátkem voleb. Pokud volební lístky nepřijdou nebo přijdou poškozené, je o ně možné zažádat přímo ve volební místnosti. 

Každý kandidát či kandidátka má svůj hlasovací lístek.

V případě, že z prvního kola prezidentské volby nevzejde jasný vítěz a bude se konat kolo druhé, voliči již hlasovací lístky neobdrží a budou jim zpřístupněny až ve volební místnosti. To platí také pro voliče v zahraničí.  

Co si mám vzít s sebou k volbám?

K volbám ti postačí vzít si doklady, pomocí kterých prokážeš svou totožnost. Vezmi si tedy platný občanský průkaz nebo platný cestovní, diplomatický či služební pas České republiky nebo jakýkoli jiný cestovní průkaz.  

Pokud ve volební místnosti neprokážeš svou totožnost a státní občanství České republiky potřebným dokladem, nebude ti umožněno hlasovat.

Jak se volí?

Ve volební místnosti obdržíš od volební komise prázdnou obálku opatřenou úředním razítkem a spolu s ní a hlasovacími lístky se odebereš do prostoru určeného k vložení hlasovacího lístku do úřední obálky. 

Jeden hlasovací lístek pro kandidáta, pro kterého ses rozhodl*a, pak vložíš do úřední obálky a tu před volební komisí vhodíš do volební schránky.

Pozor! Pokud do obálky vložíš více než jeden hlasovací lístek, tvůj hlas bude neplatný. Neplatné jsou rovněž hlasovací lístky, které nejsou na předepsaném tiskopise, hlasovací lístky, jež jsou přetržené, a hlasovací lístky, které nejsou vloženy do úřední obálky.

17. dubna 2024 12:00 Čas čtení 0:10 KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě?

V případě, že ti situace neumožňuje dostavit se do volební místnosti, můžeš také hlasovat do přenosné volební schránky. „Volič může požádat ze závažných, zejména zdravotních nebo rodinných, důvodů obecní úřad a ve dnech voleb svoji okrskovou volební komisi o to, aby mohl hlasovat mimo volební místnost do přenosné volební schránky. Okrsková volební komise však může vysílat své členy s přenosnou volební schránkou pouze v rámci svého volebního okrsku,“ uvádí resort vnitra.

Více informací o hlasování v zahraničí či hlasování ve zdravotnickém nebo obdobném zařízení se dočteš na webu Ministerstva vnitra

Voličský průkaz si můžeš vyřídit do 6. ledna

Chceš volit, ale v termínu voleb se nedostaneš do svého rodného města? Nevadí, můžeš zažádat o voličský průkaz. Žádost o něj musí úřad obdržet nejpozději 7 dnů před konáním voleb v 16 hodin, tedy do 6. ledna 2023.

O voličský průkaz můžeš žádat písemně na poště, osobně na obecním úřadě nebo elektronicky prostřednictvím datové schránky nebo Portálu občana. Cena voličského průkazu je nulová.

Druhé kolo prezidentské volby

Druhé kolo prezidentské volby se bude konat pouze v případě, že jeden z kandidátů či kandidátek nezíská v prvním kole nadpoloviční většinu. Dva nejúspěšnější kandidáti*kandidátky pak postoupí do druhého kola, které se bude konat v pátek 27. a v sobotu 28. ledna 2023.

Kandidáti*kandidátky 2023

Jméno a příjmeníPovoláníVolební číslo
Pavel Fischersenátor1
Jaroslav Baštaposlanec SPD2
Josef Středulapředseda ČMKOS3
Petr Pavelgenerál ve výslužbě4
Tomáš Zimalékař5
Danuše Nerudováekonomka6
Andrej Babišposlanec a předseda hnutí ANO7
Karel Divišpodnikatel v IT8
Marek Hilšersenátor9

Přímá volba prezidenta*prezidentky

V roce 2011 byla v Česku přijata novela ústavy, podle níž si prezidenta*prezidentku volí přímo občané starší 18 let. Už jej nevolí nepřímo Parlament, jak tomu bylo do té doby.

16. dubna 2024 7:00 Čas čtení 4:41 Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná?

Do prezidentských voleb mohou kandidovat svéprávní občané České republiky, kterým je nejméně 40 let. Aby mohli uchazeči a uchazečky o křeslo na Hradě podat kandidátní listinu, musí splnit jednu z těchto podmínek: mít podporu nejméně 20 poslanců či poslankyň, mít podporu nejméně 10 senátorů či senátorek nebo sesbírat alespoň 50 tisíc podpisů občanů ČR starších 18 let. 

Stávající prezident se smí o post prezidenta republiky znovu ucházet pouze jednou, a tím pádem ve funkci nesmí být déle než dvě volební období. Jedno volební období pak trvá pět let. 

Prvním prezidentem, který vzešel z přímé volby, byl v roce 2013 Miloš Zeman. Tehdy získal 54,8 % hlasů a porazil tak Karla Schwarzenbergera (dříve TOP 09). V roce 2018 tento úspěch zopakoval, když v druhém kole se ziskem 51,36 % hlasů porazil politika Jiřího Drahoše. 

Nejnovější volební model naznačuje vítězství Petra Pavla

Podle nejnovějšího volebního modelu, který pro zpravodaj Mladá fronta Dnes vypracovala agentura Median, by první kolo prezidentských voleb vyhrál Petr Pavel se 28,71 % hlasů. Druhý by skončil Andrej Babiš (ANO) se 28,51 % hlasů a třetí Danuše Nerudová se 25,12 % hlasů.

Co se týče druhého kola prezidentské volby, model naznačuje, že jak nad Nerudovou, tak nad Babišem by mohl zvítězit Petr Pavel. Kompletnější informace se dočteš v našem článku

Domů
Sdílet
Diskuse