Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
10. ledna 2023 9:15
Čas čtení 1:48

Dnes je poslední den, kdy se můžeš přihlásit k paušální dani. Jak na to?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dnes je poslední den, kdy se můžeš přihlásit k paušální dani. Jak na to?
Zdroj: Pixabay/CC0/volně k použití

Úterý je posledním dnem, kdy se živnostníci a podnikatelé mohou přihlásit k paušální dani.

Paušální daň může některým podnikatelům a živnostníkům usnadnit život – je administrativně nenáročná a nevyžaduje odevzdání daňového přiznání. Úterý 10. ledna je však posledním dnem, kdy se k ní lidé s příjmy do dvou milionů korun mohou přihlásit, píše Ministerstvo financí. Jak na to? Známe odpověď.

10. ledna 2023 8:00 Čas čtení 0:53 Na D1 u Říčan se srazila dvě vozidla, dálnice je v obou směrech uzavřena Na D1 u Říčan se srazila dvě vozidla, dálnice je v obou směrech uzavřena

Paušální daň je pro podnikatele a živnostníky, kteří mají roční příjmy do dvou milionů korun. Ti, kteří se k ní přihlásí, posílají Finanční správě pouze jednu paušální částku a nemusejí si lámat hlavu s platbami za sociální a zdravotní pojištění. Na konci roku navíc nemusí odevzdávat ani daňové přiznání. 

„Paušální daň je nabídka od státu na snížení byrokratické zátěže drobných podnikatelů a je zcela na jejich dobrovolném rozhodnutí, zda ji využijí, nebo ne. Principem paušální daně je hradit daň z příjmů i odvody na důchodové a zdravotní pojištění v jediné měsíční platbě bez povinnosti podávat daňové přiznání a pojistné přehledy,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Tři pásma

Letos se navíc paušální daň dočkala velké změny. Byla rozdělena do třech pásem, a živnostníci a podnikatelé tak budou odvádět částku úměrnou tomu, kolik vydělají.

 Celková paušální platba (za měsíc)Daň z příjmů (za měsíc)Pojistné na důchodové pojištění (za měsíc)Pojistné na zdravotní pojištění (za měsíc)
I. pásmo6 208 korun100 korun3 386 korun2 722 korun
II. pásmo16 000 korun4 963 korun7 446 korun3 591 korun
III. pásmo26 000 korun9 320 korun11 388 korun5 292 korun

První pásmo se podle resortu financí týká: všech OSVČ s ročními příjmy do 1 mil. Kč, dále OSVČ s příjmy do 2 mil. Kč s uplatnitelným 80% výdajovým paušálem a OSVČ s ročními příjmy do 1,5 mil. Kč s uplatnitelným 60% či 80% výdajovým paušálem.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Druhé pásmo je určeno zejména pro: OSVČ s ročními příjmy do 1,5 mil. Kč, které se z důvodu 40% výdajového paušálu nevešly do prvního pásma, a také pro OSVČ s ročními příjmy do 2 mil. Kč s uplatnitelným 60% výdajovým paušálem.

Třetí pásmo je pak určeno pro: ostatní OSVČ s ročními příjmy do 2 mil. Kč, které se kvůli uplatnitelnému 40% výdajovému paušálu nevešly do nižšího pásma. V druhém pásmu budou OSVČ příští rok hradit fixní paušální zálohy ve výši 16 000 Kč měsíčně, ve třetím pásmu pak 26 000 Kč měsíčně.

Pokud si nejsi jistý*jistá, zda by se ti registrace k paušální dani vyplatila, spočítej si to v online kalkulačce

Jak se přihlásit k paušální dani

Úterý je posledním dnem, kdy je možné se k paušální dani přihlásit. Pokud tedy víš, že by to pro tebe bylo výhodné, neváhej a registruj se. Přihlásit se můžeš pomocí písemného formuláře Oznámení o vstupu do paušálního režimu, elektronicky datovou zprávou či vyplněním interaktivního elektronického formuláře v online finančním úřadu MOJE daně.

Domů
Sdílet
Diskuse