Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
10. ledna 2023 18:25
Čas čtení 1:10

Denisa Rohanová se prezidentské volby účastnit nemůže, rozhodl Ústavní soud

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Denisa Rohanová se prezidentské volby účastnit nemůže, rozhodl Ústavní soud
Zdroj: Denisa Rohanová/1prezidentka.cz

Pro Radiožurnál to uvedl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Ústavní soud zamítl stížnost vyloučené prezidentské kandidátky Denisy Rohanové. Tu v kandidatuře podpořili jen poslanci a poslankyně, kterým už skončil mandát. Nejvyšší správní soud tak Rohanovou z prezidentské volby vyloučil, se stížností prezidentka spolku České asociace povinných neuspěla ani u Ústavního soudu (ÚS). Radiožurnálu to potvrdil předseda ÚS Pavel Rychetský. 

Rohanová se opírala o hlasy poslanců, kterým vypršel mandát

Rohanová oznámila záměr kandidovat už v roce 2021. Nejprve se chtěla ucházet o podpisy občanů. V únoru loňského roku uvedla, že získala podpisy dvaceti poslanců ČSSD a KSČM během jejich mandátu. Těm ale v té době už skončil poslanecký mandát. Ministerstvo vnitra tyto podpisy nejdříve uznalo, Nejvyšší správní soud ale rozhodnutí resortu zvrátil. Rohanová tak podala stížnost k Ústavnímu soudu, podle Rychetského ale neuspěla.

iRozhlas kontaktoval Rohanovou s žádostí o vyjádření, ta ale v úterý v pozdních odpoledních hodinách neměla o verdiktu ÚS prý žádné informace. Následně se vyjádřila na Facebooku, kde vše označila za poněkud zvláštní situaci. „Nebýt novinářů, ani nevím, že zasedá ÚS v mé věci od 15:00, a teď, aniž bych verdikt znala já, mi volají, že jim předseda ÚS řekl, že zamítli?“napsala.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Podobně jako Rohanová se na Ústavní soud obrátili i další uchazeči o Hrad, které ministerstvo vyřadilo. Se stížností neuspěli podnikatel Karel Janeček ani Pavel Zítko. V boji o Hrad tak několik dní před volbami zůstává osm jmen. Devátý, šéf odborářů Josef Středula, v neděli v průběhu prezidentské debaty na České televizi oznámil, že z volby odstupuje a podpoří Danuši Nerudovou.

O prezidentský post se budou ucházet

1. Pavel Fischer: senátor, bývalý diplomat
2. Jaroslav Bašta: poslanec SPD, bývalý velvyslanec
4. Petr Pavel: bývalý předseda vojenského výboru NATO
5. Tomáš Zima: bývalý rektor Univerzity Karlovy
6. Danuše Nerudová: ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity
7. Andrej Babiš: podnikatel, bývalý premiér
8. Karel Diviš: podnikatel
9. Marek Hilšer: lékař, senátor
Domů
Sdílet
Diskuse