Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
12. ledna 2023 v 18:55
Čas čtení 1:26

Vláda chystá zákon o ochraně před domácím násilím

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vláda chystá zákon o ochraně před domácím násilím
Zdroj: Unsplash/Nadine Shaabana/volně k užití

Novou směrnici o násilí vůči ženám a domácím násilí chystá také Evropská unie.

Podle iniciativy Pod svícnem se v České republice s domácím násilím setkal každý pátý člověk. Více než dvě třetiny obětí zažily násilí ze strany partnera či partnerky a až polovina lidí si následky nese až do současnosti. Vláda by do června měla dostat návrh zákona o ochraně před domácím násilím, a oběti domácího násilí by se tak mohly dočkat větší ochrany, píše ČTK.

13. září 2022 v 19:03 Čas čtení 2:00 Domácí násilí v Česku: Jeden ze šesti případů má na svědomí rodič na dítěti Domácí násilí v Česku: Jeden ze šesti případů má na svědomí rodič na dítěti

Vláda by měla do letošního června obdržet návrh zákona o ochraně před domácím násilím. Ten bude upřesňovat definici skutku a sjednotí podobu pomoci, aby byla v celém Česku stejná. Zkoumání případů domácího násilí totiž odhalilo, že přístup k řešení činu domácího násilí se po republice liší, což není správné. 

„Má jít o legislativní úpravu, která novelizuje řadu stávajících zákonů, které zasahují do působnosti ministerstev práce, spravedlnosti i třeba vnitra. Chceme tou legislativní úpravou vytvořit jednotnou definici domácího násilí tak, aby bylo jasné a ve všech klíčových oblastech jednotně vykládané, co domácí násilí je a co je jiný problém. Chtěli bychom také zlepšit ochranu obětí a celkově zpřesnit, sjednotit přístup všech relevantních profesních skupin k tomu, jak nahlížet na práva a potřeby obětí,“ komentuje úpravu vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Oběti jsou viktimizovány a mnohdy nemají kam odejít 

Na problematiku řešení a pomoci obětem domácího násilí upozornil nedávný výzkum Sociologického ústavu Akademie věd ČR a společnosti proFem. Z něj vyplynulo, že systém je roztříštěný a jednotlivé služby nejsou provázané. Případy domácího násilí se prý navíc často zlehčují a za závažné se považují jen fyzické útoky. Problémem je i nedostatek bydlení pro oběti, podfinancovaná prevence nebo viktimizace obětí. 

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

„Přístup bude jednotný a potřebným obětem se dostane podpora včas a všude, ideálně ve stejné kvalitě. Nebude se dít to, že na jednom místě v republice konkrétní úřad má tendenci na danou situaci nahlížet jako na hádky mezi manželi, kdy se vlastně nic moc neděje a není potřeba podnikat intenzivní kroky, jiný úřad se začne zabývat ochranou ženy a dítěte. Chceme praxi upřesnit a sladit, ať už jde o OSPOD (odbor ochrany dětí), policii a další složky,“ dodala zmocněnkyně.

Pokud vše půjde podle plánu, nová pravidla týkající se domácího násilí by měla začít platit v lednu příštího roku. 

Domů
Sdílet
Diskuse