Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
12. ledna 2023 18:55
Čas čtení 1:26

Vláda chystá zákon o ochraně před domácím násilím

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vláda chystá zákon o ochraně před domácím násilím
Zdroj: Unsplash/Nadine Shaabana/volně k užití

Novou směrnici o násilí vůči ženám a domácím násilí chystá také Evropská unie.

Podle iniciativy Pod svícnem se v České republice s domácím násilím setkal každý pátý člověk. Více než dvě třetiny obětí zažily násilí ze strany partnera či partnerky a až polovina lidí si následky nese až do současnosti. Vláda by do června měla dostat návrh zákona o ochraně před domácím násilím, a oběti domácího násilí by se tak mohly dočkat větší ochrany, píše ČTK.

13. září 2022 19:03 Čas čtení 2:00 Domácí násilí v Česku: Jeden ze šesti případů má na svědomí rodič na dítěti Domácí násilí v Česku: Jeden ze šesti případů má na svědomí rodič na dítěti

Vláda by měla do letošního června obdržet návrh zákona o ochraně před domácím násilím. Ten bude upřesňovat definici skutku a sjednotí podobu pomoci, aby byla v celém Česku stejná. Zkoumání případů domácího násilí totiž odhalilo, že přístup k řešení činu domácího násilí se po republice liší, což není správné. 

„Má jít o legislativní úpravu, která novelizuje řadu stávajících zákonů, které zasahují do působnosti ministerstev práce, spravedlnosti i třeba vnitra. Chceme tou legislativní úpravou vytvořit jednotnou definici domácího násilí tak, aby bylo jasné a ve všech klíčových oblastech jednotně vykládané, co domácí násilí je a co je jiný problém. Chtěli bychom také zlepšit ochranu obětí a celkově zpřesnit, sjednotit přístup všech relevantních profesních skupin k tomu, jak nahlížet na práva a potřeby obětí,“ komentuje úpravu vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Oběti jsou viktimizovány a mnohdy nemají kam odejít 

Na problematiku řešení a pomoci obětem domácího násilí upozornil nedávný výzkum Sociologického ústavu Akademie věd ČR a společnosti proFem. Z něj vyplynulo, že systém je roztříštěný a jednotlivé služby nejsou provázané. Případy domácího násilí se prý navíc často zlehčují a za závažné se považují jen fyzické útoky. Problémem je i nedostatek bydlení pro oběti, podfinancovaná prevence nebo viktimizace obětí. 

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

„Přístup bude jednotný a potřebným obětem se dostane podpora včas a všude, ideálně ve stejné kvalitě. Nebude se dít to, že na jednom místě v republice konkrétní úřad má tendenci na danou situaci nahlížet jako na hádky mezi manželi, kdy se vlastně nic moc neděje a není potřeba podnikat intenzivní kroky, jiný úřad se začne zabývat ochranou ženy a dítěte. Chceme praxi upřesnit a sladit, ať už jde o OSPOD (odbor ochrany dětí), policii a další složky,“ dodala zmocněnkyně.

Pokud vše půjde podle plánu, nová pravidla týkající se domácího násilí by měla začít platit v lednu příštího roku. 

Domů
Sdílet
Diskuse