Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
13. ledna 2023 v 15:49
Čas čtení 1:48

Vývoj vražd v Česku kopíruje podle policie negativní změny ve společnosti. Minulý rok jich bylo 150, o 45 více než předloni

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vývoj vražd v Česku kopíruje podle policie negativní změny ve společnosti. Minulý rok jich bylo 150, o 45 více než předloni
Zdroj: Policie ČR

Nárůst počtu vražd údajně kopíruje negativní změny, s nimiž se společnost vyrovnává. Jedná se o společnost, která je jednak orientovaná na materiální hodnoty a jednak má tendence k silovému řešení situace, přednesla policie na tiskové konferenci.

V Česku bylo loni spácháno 150 vražd, o 45 více než předloni. Vyplývá to ze statistik, které v pátek zveřejnilo policejní prezidium. Podle policie vývoj kopíruje negativní změny v současné společnosti, která je orientovaná na materiální hodnoty a má tendenci k silovému řešení problémů. Prezidium ale také zdůraznilo, že téměř polovina vražd zůstala ve stadiu pokusu, informovala ČTK.

13. ledna 2023 v 12:43 Čas čtení 1:02 Policie vypátrala šestnáctiletého Milana z Lokte. Je v pořádku (Aktualizováno) Policie vypátrala šestnáctiletého Milana z Lokte. Je v pořádku (Aktualizováno)

„Nárůst je třeba z obecného hlediska přisuzovat znatelně vyššímu napětí ve společnosti, které ovlivnila i pandemie covidu-19, válečný konflikt na Ukrajině a komplikovaný vývoj ekonomické situace,“ konstatovala policie.

Policejní prezident Martin Vondrášek každopádně na tiskové konferenci, kde policie statistiky představovala, zdůraznil, že se doopravdy o velký vzrůst nejedná. Hodnoty se spíše posunuly k situaci, která v Česku existovala před koronavirem. „Pořád se událo o 20 tisíc trestných činů méně než v roce 2019,“ uvedl.

Celkový počet 150 vražd zahrnuje nejen dokonané skutky a pokusy o vraždu, ale také osm případů, kdy loni pachatel vraždu teprve připravoval. Předloni došlo ke dvěma případům přípravy vraždy. Loni spáchali pachatelé 79 dokonaných vražd, předloni 46. Pokusů o vraždu evidovala loni policie 63, což je meziročně o šest více.

Většinu vrahů i nadále motivují osobní rozepře, loni bylo takových vražd 76. Stále platí, že oběť vraždy obvykle zná svého vraha – bývají to příbuzní nebo partneři. Více obětí vražd meziročně tvořili cizinci, podle prezidia se ale toto zvýšení nijak výrazněji nevymyká počtům z předchozích několika let.

Policie loni nezjistila žádnou sériovou vraždu – tedy dva a více skutků vražd spáchaných jedním pachatelem.

V Praze se událo nejvíc vražd, nejméně v Libereckém kraji

Nejvíce vražd se loni stalo v hlavním městě – bylo jich 24, meziročně o čtyři více. Ve Středočeském kraji bylo vražd 19, v Ústeckém 17 a v Moravskoslezském 15. Nejméně se vraždilo v Libereckém kraji, a to dvakrát. Nejvyšší meziroční procentuální nárůst vražd evidují policisté v Pardubickém kraji – předloni tam řešili jediný případ, loni deset.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

V letech 2020 a 2021 kriminalita včetně vražd poklesla, a to v souvislosti s opatřeními zavedenými proti šíření koronavirové pandemie. V roce 2019, tedy před propuknutím nemoci COVID-19, řešili policisté 143 vražd. „Počty registrovaných vražd v roce 2022 lze připodobnit vývoji a počtům zaznamenaným v letech 2015 až 2019,“ uzavřelo prezidium.

Co se týká všech trestných činů, policie loni evidovala 181 991 takových skutků. „Oproti roku 2021 došlo k nárůstu o 28 758 skutků, což je v procentuálním vyjádření o 18,8 % více. Celková objasněnost včetně dodatečně objasněných skutků dosáhla úrovně 52,2 %,“ dodal mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Příčinou tohoto snížení je pravděpodobně vzrůstající podíl kriminality v kyberprostoru na celkové trestné činnosti. „Přestože registrovaná kriminalita vzrostla, zaznamenali jsme pokles škod způsobených trestnou činností o více než 7 mld. Kč. Předpokládáme, že nárůst registrované kriminality v meziročním srovnání souvisí s úplným rozvolněním protipandemických opatření,“ dodal k již zmíněnému koronaviru.

Domů
Sdílet
Diskuse