Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
16. ledna 2023 v 16:37
Čas čtení 1:17

Šéf italské mafie se skrýval třicet let. Nepomohla mu ani plastika obličeje a v pondělí byl dopaden

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Šéf italské mafie se skrýval třicet let. Nepomohla mu ani plastika obličeje a v pondělí byl dopaden
Zdroj: Carabinieri via Getty Images

Šedesátiletý Denaro byl zadržen na soukromé klinice v Palermu, kde se asi rok pravidelně léčil pod falešným jménem Andrea Bonafede.

Italští policisté dopadli šéfa sicilské mafie Cosa nostra a nejhledanějšího zločince v zemi. Matteo Messina Denaro, kterému se dařilo skrývat třicet let, byl dopaden v Palermu. „Je to velké vítězství, které ukazuje, že bychom se nikdy neměli vzdát mafii. Mé poděkování patří policejním složkám a palermské prokuratuře za dopadení nejvýznamnější postavy mafie,“okomentovala Denarovo dopadení italská premiérka Meloni. 

Policie neměla dostatek fotografií, podobu zločince rekonstruovala digitálně

Denaro se před spravedlností skrýval od roku 1993, kdy byl v nepřítomnosti odsouzen na doživotí za vraždu deseti lidí. Policie ho dopadla na klinice v Palermu, kam přišel na lékařskou prohlídku. Podle vládní tiskové agentury ANSA tam pod falešným jménem docházel pravidelně. 

Za potlesku ostatních pacientů kliniky byl v pondělních dopoledních hodinách odveden a převezen do kasáren San Lorenzo v sicilském hlavním městě. Podle policejních zdrojů se Denaro pokusil z kliniky utéct, když viděl přijíždět policii. Jakmile byl obklíčen, nekladl odpor.

Denaro, přezdívaný Diabolik nebo U Siccu (ten hubený), se narodil v sicilském Castelvetranu v roce 1962. Jeho otec byl mocným šéfem Cosy nostry a Denarovi se v rodinném podniku dařilo. Vybudoval ilegální impérium v hodnotě několika miliard eur v oblasti odpadů, větrné energie a maloobchodu. Podle zdrojů médií se Denaro podílel na atentátech na soudce Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina, kteří se zabývali bojem proti mafii. Osobně měl nařídit zabití desítek lidí. 

7. července 2024 v 8:00 Čas čtení 9:57 Šárka chová včely a farmaří na italském venkově. „Místní si vás musí oťukat, cizincům nejprve dají podřadnou práci,“ říká Šárka chová včely a farmaří na italském venkově. „Místní si vás musí oťukat, cizincům nejprve dají podřadnou práci,“ říká

Jeho dopadení komplikoval fakt, že policie neměla dostatečný počet fotografií, které by ukazovaly, jak šéf mafie aktuálně vypadá. Italské úřady měly k dispozici pouze několik identifikačních snímků pořízených na přelomu 80. a 90. let, a tak jeho podobu rekonstruovaly digitálně s využitím nejmodernější počítačové techniky a informací poskytnutých mafiánskými přeběhlíky. Podle některých Denaro podstoupil plastiku obličeje.

To vedlo v průběhu let k zatčení nesprávných osob. Například v roce 2019 vtrhla vojenská policie do jedné ze sicilských nemocnic a zatkla nevinného muže z Castelvetrana, který se zotavoval na neurologickém oddělení. K chybnému zatčení došlo i v září 2021, kdy byl v nizozemském Haagu zatčen čtyřiapadesátiletý Brit. 

Domů
Sdílet
Diskuse