Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ema Stanovská
21. ledna 2023 8:32
Čas čtení 1:18

Společnost BioNTech začne ve Velké Británii testovat vakcíny proti rakovině. Do roku 2030 mohou zachránit až 10 tisíc pacientů

Kategorie:
Zdraví
Uložit Uložené
Společnost BioNTech začne ve Velké Británii testovat vakcíny proti rakovině. Do roku 2030 mohou zachránit až 10 tisíc pacientů
Zdroj: Profimedia

Vakcíny se možná budou vyrábět i „na míru“ – podle druhu rakoviny a individuálních potřeb člověka.

Společnost BioNTech oznámila, že bude spolupracovat s britskou vládou na klinických zkouškách léčby rakoviny pomocí nových mRNA vakcín. Vakcíny, které vyvinula stejná společnost jako ty proti covidu, by mohly léčit pacienty s pokročilou rakovinou a zabránit recidivě, tedy opětovnému návratu onemocnění. Biotechnologická společnost to oznámila v tiskové zprávě.

Mohou vyléčit všechny typy rakoviny

BioNTech pracoval na vakcíně proti rakovině již 20 let, ale pandemie výzkum zpomalila. Britští pacienti podstoupí personalizované imunoterapie, které mají potenciál vyléčit různé typy rakoviny i infekčních onemocnění. Do roku 2030 by mohly pomoci 10 tisícům pacientů. Odborníci očekávají, že budou levné, relativně jednoduché na výrobu a distribuovány po celém světě – podobně jako u vakcín proti onemocnění covid-19.

„Ačkoli podrobnosti plánu nejsou veřejně dostupné, efektivnost takové celostátní dohody by mohla znamenat, že vakcíny budou komerčně dostupné mnohem dříve, než se předpokládalo,“ uvedla pro Medical News Today Marjorie Zettler, výkonná ředitelka klinické vědy ve společnosti Regor Therapeutics Group, která se na zkoušení vakcíny nepodílí.

vakcína
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Budou se vyrábět i „na míru“

Vakcíny mRNA pomáhají překládat „zprávy“ z DNA na tvorbu proteinů. Na rozdíl od chemoterapie, která kromě rakovinných buněk ničí i ty zdravé, imunoterapeutická léčba využívající mRNA ničí jen rakovinné buňky.

27. března 2024 8:00 Čas čtení 5:45 PŘEHLEDNĚ: Černý kašel se rapidně šíří Českem. Toto jsou odpovědi na nejdůležitější otázky. Bude návrat lockdownů? PŘEHLEDNĚ: Černý kašel se rapidně šíří Českem. Toto jsou odpovědi na nejdůležitější otázky. Bude návrat lockdownů?

Vakcíny fungují tak, že se do těla zavedou laboratorně vyrobené stabilní formy mRNA – podobné těm, které se nacházejí na specifických antigenech. Tělo se pak naučí rozpoznávat související antigeny a ničit je. To znamená, že při infekci původními antigeny je imunitní systém lépe připraven s nimi bojovat. Navíc vakcíny se mohou vyrábět takříkajíc „na míru“ podle individuálních potřeb člověka.


Výzkumníci očekávají, že uběhne ještě několik let, než se vakcíny proti rakovině stanou široce dostupnými. Než bude možné podat žádost o licenci Evropské lékové agentuře, počkáme si možná tři až pět let.

Společnost BioNTech spolupracovala s americkou farmaceutickou firmou Pfizer na vývoji jedné z nejrozšířenějších vakcín proti covidu-19. Generální ředitel Pfizeru Ugur Sahin uvedl, že se během pandemie koronaviru hodně naučili o spolupráci s britskou Národní zdravotní službou (NHS), akademiky, regulačními orgány a se soukromým sektorem při vývoji léků.

Domů
Sdílet
Diskuse