Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
24. ledna 2023 v 13:00
Čas čtení 6:46
Tereza Patočková

Jedeš do Berlína? Toto jsou tipy na nejlepší jídlo, sekáče a noční život

Jedeš do Berlína? Toto jsou tipy na nejlepší jídlo, sekáče a noční život
Zdroj: Refresher/Tereza Patočková
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ NĚMECKO
Uložit Uložené

Berlín má spoustu zajímavých míst, bister či obchodů, které stojí za návštěvu. Přinášíme ti několik výletních tipů, co si tu užiješ a zároveň tě nezruinuje.

Ať už vyhlížíš konec zkouškového a toužíš se nějak odměnit, doléhá na tebe monotónní kolotoč pracovních povinností, anebo zkrátka potřebuješ krátkou změnu, nech se zlákat metropolí, která psala evropské i světové dějiny a učarovala nejedné kreativní duši. David Bowie ji například označil za „největší kulturní výstřednost, jakou si člověk dokáže představit“. Berlín máme kousek „za humny“ a zamilovali jsme si ho i my. Koukni na naše tipy a dej si třeba zasloužený prodloužený víkend, který tě nezruinuje a zároveň tě kulturně nabudí.

Doprava do Berlína

Nejpohodlnější cestování do Berlína je vlakem. Jízdenku si musíš koupit alespoň týden dopředu, její cena roste s tím, jak blízko je její datum –⁠ a stejně tak cena zpáteční. S předstihem tě vyjde přibližně na 600 korun, pokud si ji chceš koupit na poslední chvíli, tak se může vyšplhat třeba i na 1700 korun.

most, berlin
Zdroj: Unsplash/Eren Goldman


Na cesty na poslední chvíli je proto nejpohodlnější aplikace Bla Bla car, přes kterou se propojíš s někým, kdo do Berlína jede autem nebo jím projíždí. Takových cest je většinou dost a dají se zabookovat i pár hodin před odjezdem. Nikdy ale nemáš 100% jistotu, že zrovna na takovou cestu narazíš. Z naší zkušenosti ale nikdy nebyl problém. Cena se potom pohybuje od 400 do 600 korun. Další možností je doprava autobusem, nejčastěji FlixBusem z Florence. Tato možnost až tak pohodlná není, ale je to zase jistota a s předstihem můžeš sehnat Flix Bus jízdenku i za 450 korun. 

Bydlení ve městě

Pokud chceš na bydlení 100% ušetřit, můžeš bydlet zadarmo s někým z aplikace Couch surfing. Tato appka je ale určená spíše jako propojování mezi lidmi a hledání si nových přátel než hostel zadarmo. Pokud se svým hostitelem nechceš trávit čas a nemáš třeba zájem, aby tě provedl po městě či si s ním něco společně uvařit, aplikaci nedoporučujeme.

Pokud se rozhodneš Couch surfing využít, koukej na hodnocení a na uživatele, kteří jich mají co nejvíce. Pokud jsi žena a rozhodneš se cestovat sama nebo s kamarádkou, doporučujeme vybrat si hostitelku také ženu, anebo si opravdu pohlídat hodnocení hostitele. 

Druhou možností je využití Airbnb, to ti poskytne domácí pohodu, ale není vždy úplně nejlevnější, a pokud se rozhodneš zůstat déle, může se dost prodražit. Levnější alternativou jsou hostely, které se pohybují od 600 korun za noc, a město nabízí i takové, které jsou třeba jen pro ženy nebo poskytují queer safe space.

Cestování po Berlíně

Berlín má velkou a rozsáhlou síť vlakového spojení, díky kterému může cestování po městě připomínat tak trochu labyrint. Určitě se ale ekonomicky vyplatí nadzemní vlaky (S Bahn) či metro (U Bahn) využívat. Nejvýhodnější je stáhnout si oficiální aplikaci berlínské městské hromadné dopravy (BVG) a pořídit si v ní zvýhodněné multitrip jízdenky. Před každou jízdou si jen z telefonu vygeneruješ QR kód, vyhneš se tak složitému hledání automatů a rozměňování peněz. 

Doporučeno
„Hledám mladého muže, který by chtěl být sněden.“ Německý kanibal si našel oběť na internetu, přihlásila se dobrovolně „Hledám mladého muže, který by chtěl být sněden.“ Německý kanibal si našel oběť na internetu, přihlásila se dobrovolně 23. července 2024 v 13:00

Je důležité zmínit, že jízdenky v Berlíně platí trochu jinak než například v Praze. Kromě časového omezení máš také omezení na počet zastávek (short trip ticket) a směr jízdy (single trip ticket). Pokud si například spleteš směr a chceš se jednu zastávku vrátit, lístek ti nebude platit, a to i přesto, že sis ho koupil*a třeba před minutou. 

Berlín Budget Tipy
Berlín Budget Tipy Zdroj: Refresher/Tereza Patočková
berlin tickets
Zdroj: BVG

Určitě si všimneš, že berlínské vlaky mají unikátní design skel v oknech. Motiv Braniborské brány se na oknech objevil poprvé v roce 2006 jako ochrana před vandalismem. Perspektiva obrázku na sklech však mnoho všímavých lidí irituje. BVG si je problému s perspektivou dobře vědoma a zákazníci ji pravidelně kontaktují s tím, aby na chybu upozornili a dopravci design změnili. Zatím se však nezměnilo nic, BVG ale celou věc bere s nadhledem a smyslem pro humor.

hackesher markt
Zdroj: Refresher/Tereza Patočková

(Braniborská brána tak, jak ji vidíme my) 


Berlínské stanice metra jsou velmi unikátní, takže určitě stojí za to vidět alespoň ty nejznámější z nich. Odehrává se v nich také mnoho příběhů, které dobře známe i u nás. Například z vyprávění a jeho filmové adaptace My děti ze stanice Zoo či z knihy Nebe pod Berlínem Jaroslava Rudiše. Pokud se chceš naladit, určitě před výletem knížku přečti, nebo si ji vezmi do vlaku či autobusu. Je krátká a příjemně tě vtáhne do atmosféry města. 

Berlín
Berlín Zdroj: Refresher/Tereza Patočková

Food tips

Berlín je pověstný skvělými street bistry a výbornou mezinárodní kuchyní. Ať už jde o kebab, či ramen, v Berlíně si určitě pochutnáš. Navštívili jsme restaurace i malá bistra a přinášíme ti tipy, které jsou podle nás nezapomenutelné.

Banh Mi Stable

Banh Mi Stable je vyhlášená berlínská restaurace, která se nachází v Mitte. Na jídelním lístku jsou pouze tři tradiční vietnamské bagety a všechny jsou naprosto dokonalé. Vybrat si můžeš variantu s tofu, kuřecí s arašídovou omáčkou či grilovaný bůček. Měli jsme všechny a nejde říct, která je lepší. Ať už si vybereš jakoukoliv, určitě nesáhneš vedle. Oproti běžným berlínským cenám je navíc Banh mi Stable docela levným bistrem. Jedna bageta stojí 6 eur.

Berlíny Tipy
Zdroj: Refresher/Tereza Patočková
Berlíny Tipy
Zdroj: Refresher/Tereza Patočková

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co se dočteš po odemknutí?

  • Kam na tradiční kuchyni, klasický fast food nebo ramen.
  • Proč berlínská klubová scéna působí tajemně a co se za tím skrývá.
  • Tip na nejlepší sekáč nebo netradiční nákupy.
  • Kde najít nejlepší kebab a co je možná ještě větší turecká lahůdka.
  • Kam na mladé contemporary umění za pár eur.
  • S jakým mind-setem určitě nechodit večer do klubu.
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 129621 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse