Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
24. ledna 2023 13:00
Čas čtení 6:46
Tereza Patočková

Jedeš do Berlína? Toto jsou tipy na nejlepší jídlo, sekáče a noční život

Jedeš do Berlína? Toto jsou tipy na nejlepší jídlo, sekáče a noční život
Zdroj: Refresher/Tereza Patočková
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ NĚMECKO
Uložit Uložené

Berlín má spoustu zajímavých míst, bister či obchodů, které stojí za návštěvu. Přinášíme ti několik výletních tipů, co si tu užiješ a zároveň tě nezruinuje.

Ať už vyhlížíš konec zkouškového a toužíš se nějak odměnit, doléhá na tebe monotónní kolotoč pracovních povinností, anebo zkrátka potřebuješ krátkou změnu, nech se zlákat metropolí, která psala evropské i světové dějiny a učarovala nejedné kreativní duši. David Bowie ji například označil za „největší kulturní výstřednost, jakou si člověk dokáže představit“. Berlín máme kousek „za humny“ a zamilovali jsme si ho i my. Koukni na naše tipy a dej si třeba zasloužený prodloužený víkend, který tě nezruinuje a zároveň tě kulturně nabudí.

Doprava do Berlína

Nejpohodlnější cestování do Berlína je vlakem. Jízdenku si musíš koupit alespoň týden dopředu, její cena roste s tím, jak blízko je její datum –⁠ a stejně tak cena zpáteční. S předstihem tě vyjde přibližně na 600 korun, pokud si ji chceš koupit na poslední chvíli, tak se může vyšplhat třeba i na 1700 korun.

most, berlin
Zdroj: Unsplash/Eren Goldman


Na cesty na poslední chvíli je proto nejpohodlnější aplikace Bla Bla car, přes kterou se propojíš s někým, kdo do Berlína jede autem nebo jím projíždí. Takových cest je většinou dost a dají se zabookovat i pár hodin před odjezdem. Nikdy ale nemáš 100% jistotu, že zrovna na takovou cestu narazíš. Z naší zkušenosti ale nikdy nebyl problém. Cena se potom pohybuje od 400 do 600 korun. Další možností je doprava autobusem, nejčastěji FlixBusem z Florence. Tato možnost až tak pohodlná není, ale je to zase jistota a s předstihem můžeš sehnat Flix Bus jízdenku i za 450 korun. 

Bydlení ve městě

Pokud chceš na bydlení 100% ušetřit, můžeš bydlet zadarmo s někým z aplikace Couch surfing. Tato appka je ale určená spíše jako propojování mezi lidmi a hledání si nových přátel než hostel zadarmo. Pokud se svým hostitelem nechceš trávit čas a nemáš třeba zájem, aby tě provedl po městě či si s ním něco společně uvařit, aplikaci nedoporučujeme.

Pokud se rozhodneš Couch surfing využít, koukej na hodnocení a na uživatele, kteří jich mají co nejvíce. Pokud jsi žena a rozhodneš se cestovat sama nebo s kamarádkou, doporučujeme vybrat si hostitelku také ženu, anebo si opravdu pohlídat hodnocení hostitele. 

Druhou možností je využití Airbnb, to ti poskytne domácí pohodu, ale není vždy úplně nejlevnější, a pokud se rozhodneš zůstat déle, může se dost prodražit. Levnější alternativou jsou hostely, které se pohybují od 600 korun za noc, a město nabízí i takové, které jsou třeba jen pro ženy nebo poskytují queer safe space.

Cestování po Berlíně

Berlín má velkou a rozsáhlou síť vlakového spojení, díky kterému může cestování po městě připomínat tak trochu labyrint. Určitě se ale ekonomicky vyplatí nadzemní vlaky (S Bahn) či metro (U Bahn) využívat. Nejvýhodnější je stáhnout si oficiální aplikaci berlínské městské hromadné dopravy (BVG) a pořídit si v ní zvýhodněné multitrip jízdenky. Před každou jízdou si jen z telefonu vygeneruješ QR kód, vyhneš se tak složitému hledání automatů a rozměňování peněz. 

Doporučeno
Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? 16. dubna 2024 7:00

Je důležité zmínit, že jízdenky v Berlíně platí trochu jinak než například v Praze. Kromě časového omezení máš také omezení na počet zastávek (short trip ticket) a směr jízdy (single trip ticket). Pokud si například spleteš směr a chceš se jednu zastávku vrátit, lístek ti nebude platit, a to i přesto, že sis ho koupil*a třeba před minutou. 

Berlín Budget Tipy
Berlín Budget Tipy Zdroj: Refresher/Tereza Patočková
berlin tickets
Zdroj: BVG

Určitě si všimneš, že berlínské vlaky mají unikátní design skel v oknech. Motiv Braniborské brány se na oknech objevil poprvé v roce 2006 jako ochrana před vandalismem. Perspektiva obrázku na sklech však mnoho všímavých lidí irituje. BVG si je problému s perspektivou dobře vědoma a zákazníci ji pravidelně kontaktují s tím, aby na chybu upozornili a dopravci design změnili. Zatím se však nezměnilo nic, BVG ale celou věc bere s nadhledem a smyslem pro humor.

hackesher markt
Zdroj: Refresher/Tereza Patočková

(Braniborská brána tak, jak ji vidíme my) 


Berlínské stanice metra jsou velmi unikátní, takže určitě stojí za to vidět alespoň ty nejznámější z nich. Odehrává se v nich také mnoho příběhů, které dobře známe i u nás. Například z vyprávění a jeho filmové adaptace My děti ze stanice Zoo či z knihy Nebe pod Berlínem Jaroslava Rudiše. Pokud se chceš naladit, určitě před výletem knížku přečti, nebo si ji vezmi do vlaku či autobusu. Je krátká a příjemně tě vtáhne do atmosféry města. 

Berlín
Berlín Zdroj: Refresher/Tereza Patočková

Food tips

Berlín je pověstný skvělými street bistry a výbornou mezinárodní kuchyní. Ať už jde o kebab, či ramen, v Berlíně si určitě pochutnáš. Navštívili jsme restaurace i malá bistra a přinášíme ti tipy, které jsou podle nás nezapomenutelné.

Banh Mi Stable

Banh Mi Stable je vyhlášená berlínská restaurace, která se nachází v Mitte. Na jídelním lístku jsou pouze tři tradiční vietnamské bagety a všechny jsou naprosto dokonalé. Vybrat si můžeš variantu s tofu, kuřecí s arašídovou omáčkou či grilovaný bůček. Měli jsme všechny a nejde říct, která je lepší. Ať už si vybereš jakoukoliv, určitě nesáhneš vedle. Oproti běžným berlínským cenám je navíc Banh mi Stable docela levným bistrem. Jedna bageta stojí 6 eur.

Berlíny Tipy
Zdroj: Refresher/Tereza Patočková
Berlíny Tipy
Zdroj: Refresher/Tereza Patočková

Schwabylon –⁠ Spätzle Exil Berlin

Pokud hledáš tradiční německou kuchyni, která je v Berlíně zmodernizovaná a ovlivněná konceptem bister, zastav se na špecle. Ty nejlepší s bohatým výběrem druhů jsme našli na pomezí mezi Neukelnem a Kreuzbergem. Nejoblíbenější jsou špecle s řízkem či hovězím a kořenovou zeleninou. Pokud však chceš ušetřit, můžeš si je za 6 eur koupit pouze s omáčkou z masa, což je porce tak akorát a jsou i tak moc dobré. 

Berlíny Tipy
Zdroj: Refresher/Tereza Patočková

Burgermeister

Miluješ spíš klasičtější fast food? Vyzkoušej některou z poboček Burgermeisteru, mají zde nabídku několika burgerů, přičemž žádný není příliš drahý a všechny chutnají velice dobře. Doporučujeme dát si k nim hranolky se sýrovou omáčkou, které opravdu stojí za to. Celý zážitek můžeš ještě posunout tím, že zajdeš do Burgermeisteru pod mostem na Schlesisches Tor, který je vybudovaný uprostřed křižovatky na místě starých veřejných záchodů.

Berlíny Tipy
Zdroj: Refresher/Tereza Patočková

Morimori Ramen

Berlín má spoustu skvělých míst, kde si dát polévku ramen. Pokud zajdeš do Mirimori v Kreuzbergu, určitě nešlápneš vedle. Malé bistro se zahrádkou má nejen pěkný interiér, ale i opravdu skvělé jídlo. Jedna miska stojí kolem 12 eur.

Berlíny Tipy
Zdroj: Refresher/Tereza Patočková

Kebab Kitchen

Kebaby k Berlínu neodmyslitelně patří. Ve městě je spousta dobrých míst, jedním z nich právě je i Kebab kitchen, což je bistro nedaleko Hackesher Marketu. To z něj dělá ideální zastávku mezi nákupy. Kebab stojí okolo 6 eur a má všechno, co by měl mít. Křupavý chléb, čerstvou a šťavnatou zeleninu, výborné maso i poctivé zálivky. Bonus je, že je majitel bistra velmi milý a ochotný. 

Tip: Pokud chceš ochutnat kebab v berlínském stylu, ale v Praze, určitě se zastav do bistra Gemüse Corner Kebab v Podolí.

Berlíny Tipy
Zdroj: Refresher/Tereza Patočková

Heimweh –⁠⁠ Krumpir

V bistru Heimweh v Kreuzbergu prodávají tradiční tureckou obloženou bramboru (krumpir). Jde o jednu obrovskou pečenou bramboru, kterou si můžeš naplnit čímkoliv chceš, ať už ve vege variantě, nebo i s masem. Z náplní je na výběr například mrkvová remuláda, sušená rajčata, guacamole, zakysaná smetana, kukuřice, mozzarella, feta, různé saláty a masové směsi a další zálivky, včetně těch opravdu pálivých. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený food.mood.news (@food.mood.berlin)

Jedna brambora je trochu dražší a vyjde na 9 eur, ale je tak velká, že jsme se z ní najedly dosyta dvě. Bistro Heimweh je opravdu vynikající a kromě krumpiru mají na menu ještě turecké těstoviny manti. Ty mají stejně tak dobré ohlasy, za sebe jsem však měla pouze bramboru. 

(Bohužel, fotka vypadá příšerně, byla už noc, a kdo takové fotky v šeru nemá, že? Ale brambora byla tak výborná, že by tu určitě neměla chybět, pozn. red.)

Krumpir.
Krumpir. Zdroj: Refresher/Tereza Patočková

Nákupy

Bleší trhy

Všechny obchody jsou v Berlíně v neděli zavřené, v tento den si ale můžeš pořídit skvělé věci například na bleších trzích, které jsou rozmístěné po celém Berlíně. Navíc nekončí ve dvanáct, jako jsme zvyklí u nás. Můžeš si tak klidně přispat a nic ti neuteče. Pěkné trhy jsou například na Boxhagener platz, kousek od Bode Musea či na Trödelmarkt. Bleší trhy v Berlíně jsou sice dražší než u nás, ale zato jsou tam skvělé food trucky, a tak se z nich stává příjemná víkendová aktivita, i když si nic nekoupíš.

Berlíny Tipy
Zdroj: Refresher/Tereza Patočková
Berlíny Tipy
Zdroj: Refresher/Tereza Patočková

Humana

Humana je franšíza second handů, které se v Německu nejčastěji vyskytují. Každá pobočka má opravdu velký výběr oblečení a nechybí ani vintage sekce. Ceny se pohybují různě, dá se tam sehnat super tričko za euro, ale kvalitnější vintage věci jsou spíše dražší. Kožené bundy se například pohybují v řádech desítek eur. Pokud chceš investovat do kvalitního kousku, ve vintage sekcích v Humaně budeš mít určitě nejlepší výběr. Po Berlíně je poboček Humany opravdu hodně, ta největší, pětipatrová je ale na Frankfurter Tor.

Berlíny Tipy
Zdroj: Refresher/Tereza Patočková
Berlíny Tipy
Zdroj: Refresher/Tereza Patočková

Kultura 

Schinkel Pavillon

Berlín má spoustu muzeí a výstav, které určitě stojí za to navštívit. Pokud tě ale zajímá spíše něco menšího s mladým contemporary uměním, rozhodně se podívej do Schinkel Pavillonu. Pavilon je navíc kousek od Braniborské brány, takže je to ideální zastávka před nebo po prohlížení památek. Vstup stojí 6 eur, pro studenty jenom 4.

Doporučeno
Bára pracuje v kavárně na Novém Zélandu. Čechy tu mají rádi. Nedávají tady dýška, ale cítím se tu jako v Pánovi prstenů Bára pracuje v kavárně na Novém Zélandu. Čechy tu mají rádi. Nedávají tady dýška, ale cítím se tu jako v Pánovi prstenů 2. dubna 2024 13:00

Výstavy a expozice se vždy po čase mění. Poslední výstavu tam měla umělkyně Anna Udenberg s názvem FAKE-ESTATE. Jedná se o kusy nábytku pro dospělé inspirované kink subkulturou a fetišem s názvem parafilní infantilismus, který se vyskytuje u dospělých, kteří touží hrát roli dítěte. 

Berlíny Tipy
Zdroj: Refresher/Tereza Patočková
Schinkel.
Schinkel. Zdroj: Refresher/Tereza Patočková

Noční život

Berlín je nejikoničtějším městem nočního života v Evropě a řadí se k nim také v celosvětovém měřítku. O klubech a nočním životě zde panuje mnoho domněnek a mnohdy skoro až legend. Je to pochopitelné, klubová kultura si zde více než kde jinde zachovává určitou míru tajemnosti. Tato poloha je pro kluby důležitá, a i když se přísná pravidla pro vstup mohou mnohdy zdát jako nějaká póza či elitářství, kluby si je drží, například mimo jiné proto, aby mohly vytvářet bezpečný prostor uvnitř. Takový, kde mohou být návštěvníci sami sebou, uvolnit se a zbavit se jakýchkoliv obav z nepříjemného chování ostatních. To může vypadat jako jakákoliv diskriminace, ale třeba jen i „nevinné“ zvídavé pohledy turistů, kteří o klubové kultuře nic neví. Přísná pravidla na dveřích jsou ale také snahou o zachování si co největší míry autenticity, která je důležitou součástí hodnot subkultur, jež scénu vytvářely. 

Doporučeno
„Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic „Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic 29. března 2024 9:00

V této části tak žádné doporučení na konkrétní klub ani tipy, jak se „dostat do Berghainu“, nenajdeš. Důležité je přicházet s respektem a ideálně pochopením toho, kam jdeš. Pokud budeš brát kluby v Berlíně jako noční Disneyland pro dospělé, pravděpodobně žádný zevnitř neuvidíš. 

No photos, no GHB.
No photos, no GHB. Zdroj: Canva/Tereza Patočková
Domů
Sdílet
Diskuse