Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
23. ledna 2023 v 18:21
Čas čtení 1:56

Zraněný vlk, kterého srazilo auto, se po operaci vrátil do přírody

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zraněný vlk, kterého srazilo auto, se po operaci vrátil do přírody
Zdroj: Český svaz ochránců přírody

Celá akce proběhla v úzké součinnosti Národní sítě záchranných stanic, Mendelovy univerzity v Brně a státní Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Vlk, který byl v září loňského roku sražen v silničním příkopu u Horní Blatné v Krušných horách, byl nedávno vypuštěn zpět do přírody. Nejprve ale prošel rekonvalescencí, jeho stav museli detailně zhodnotit veterináři a jeho chování bylo nutné konzultovat s experty na obdobné případy ze zahraničí. Vlkovi byl při vypuštění nasazen telemetrický obojek, který bude nyní sledovat jeho pohyb. O vypuštění zvířete informoval na svém webu Český svaz ochránců přírody (ČSOP).

První případ léčby zraněného vlka v Česku

Celá akce proběhla v úzké součinnosti Národní sítě záchranných stanic, Mendelovy univerzity v Brně a státní Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která koordinuje Program péče o vlka obecného v ČR. 

„Zpočátku jsme nevěřili, že takto vážně zraněný vlk by se mohl vyléčit až do stavu, kdy bude schopen návratu do přírody. Kolegové ze záchranné stanice Drosera, kteří se vlka jako první ujali, nás však přesvědčili, že je prostě nutné se o to pokusit. Důležitým impulzem pro naše rozhodování byla také pomoc veřejnosti. Finanční dary stovek lidí nám umožnily zaplatit velmi náročné veterinární úkony i následnou intenzivní péči,uvedl koordinátor Národní sítě záchranných stanic Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.

vlk
Zdroj: Český svaz ochránců přírody/Martin Duľa, Mendelova univerzita

Podle Stýbla probíhala rekonvalescence po operaci dobře a poměrně rychle. Kontakt vlka s lidmi byl omezen na minimum a byla mu poskytnuta veškerá péče včetně přirozené stravy. „Velice nám svými zkušenostmi pomohly kolegyně ze záchranných center pro vlky v Německu a Itálii, neboť v Česku se jednalo o první případ léčby zraněného vlka z volné přírody,“ dodal.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

„Důležitá je informace od italských kolegů z Centro Tutela Fauna – žádného z 83 jimi vypuštěných vyléčených vlků nebylo potřeba zpětně odchytávat, nezačali vyhledávat přítomnost lidí. Zásadní je, aby byl vlk vypuštěn poblíž místa, kde byl nalezen. Je pak velká šance, že najde svou původní smečku a začlení se do ní. Vlci totiž dokáží rozpoznat členy své smečky i po delším odloučení,“vysvětlila Jindřiška Jelínková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Vlk obecný se v posledních přibližně 10 letech velmi viditelně navrátil do většiny pohraničních regionů ČR. Jde o spontánní šíření jedinců z několika středoevropských populací: nejdéle na naše území zasahuje karpatská populace, ovšem v posledních letech se silněji šíří vlci z německo-polské populace (středoevropská nížinná) a epizodicky k nám zasáhli též vlci z alpské populace.

Na území České republiky se začali vlci intenzivněji navracet v poslední dekádě a počet jejich pozorování stále narůstá. Jde o důsledek přirozeného procesu šíření (expanze), kdy zdrojem šíření jsou tři středoevropské zdrojové populace.

Vypuštěný vlk patří ke smečce pohybující se v oblasti Božího Daru. Díky telemetrickému obojku mají odborníci nyní přesné údaje o tom, kde se vlk pohybuje a jak se chová. „Po čase vyhodnotíme, zda proběhlo začlenění ke smečce, nebo se jedinec vydá vlastní cestou a založí v budoucnu nové teritorium. Obojek může být funkční až dva roky a lze nastavit různou intenzitu odesílání jeho polohy, zpočátku jsou lokace odesílány častěji,“ doplnil zoolog Martin Duľa z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně.

Domů
Sdílet
Diskuse