Přepnout do nočního režimu
Přepnout do denního režimu
Pondělí 20. 3. 2023 svátek má Světlana, Světla

hledej na refresheru

Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
Gastro

Kanadští vědci vypěstovali v laboratoři maso, které chutná jako pravé. Je možné, že se dostane i k nám?

Vědci s kanadské univerzity vynalezli nový způsob, jak uměle vypěstovat maso ze zvířecích buněk. Chutí i strukturou se má podobat tomu pravému více než jiné alternativy.

Kateřina Viková
30. 1. 2023 19:52 Čas čtení: 1:10
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Kanadští vědci vypěstovali v laboratoři maso, které chutná jako pravé. Je možné, že se dostane i k nám?
Zdroj: Pexels/Lukas
Odebírat newsletter REFRESHERu
10 nejlepších článků Refresheru, jednou za týden. Pokud tě emaily přestanou bavit, tak je kdykoli zrušíš. Zadáním emailu souhlasíš s podmínkami portálu.
Gastro
0
Kateřina Viková
30. 1. 2023 19:52
Čas čtení: 1:10

Kanadští vědci vypěstovali v laboratoři maso, které chutná jako pravé. Je možné, že se dostane i k nám?

Vědci s kanadské univerzity vynalezli nový způsob, jak uměle vypěstovat maso ze zvířecích buněk. Chutí i strukturou se má podobat tomu pravému více než jiné alternativy.

Kateřina Viková
30. leden 2023, 19:52
Čas čtení: 1:10
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Kanadští vědci vypěstovali v laboratoři maso, které chutná jako pravé. Je možné, že se dostane i k nám?
Zdroj: Pexels/Lukas

Vědci z kanadské univerzity vymysleli nový postup výroby masa v laboratoři. Má co nejvíce připomínat to pravé. Vytváří ho skládáním jednotlivých vrstev svalových a tukových buněk na sebe, které se pak ve vhodných podmínkách přirozeně spojí. Podobnou metodou se tvoří i tkáně pro lidské transplantace.

 

Výhodou tohoto postupu je, že výsledný kus mohou v laboratoři upravit tak, aby obsahoval požadované množství tuku či měl barvu a strukturu jako skutečné maso. „Lidé si tak v obchodě budou moci koupit maso s jakýmkoliv procentem tuku,“ komentoval svůj objev Ravi Selvaganapathy pro vědecký server EurekAlert.

Umělé maso jako ekologické řešení

Vědci svou teorii původně testovali na myších buňkách, jak píší ve vědeckém časopise Cells Tissues Organs, kde o svém objevu informovali. Aby svůj výtvor mohli ochutnat, vytvořili i další vzorek z králičích buněk, který podle nich chutnal k nerozeznání od skutečného masa. Vědci tak nevidí důvod, proč by stejná technologie nemohla sloužit k výrobě hovězího, vepřového nebo kuřecího masa.

 

Selvaganapathy tvrdí, že by se podle tohoto modelu mohlo v budoucnu produkovat maso ve velkém. Způsob, jakým v současnosti funguje masný průmysl, totiž není udržitelný, hlavně kvůli zatížení, které představují velkochovy. Podle něj se musí vyvíjet způsoby, jak produkovat maso alternativní cestou. 

 

V USA už mohou umělé kuřecí maso servírovat v restauracích. Federální úřad pro kontrolu potravin a léčiv letos schválil jeho zdravotní nezávadnost. Na to, než bude maso z laboratoře běžně dostupné v obchodech, si ale ještě počkáme. Je k tomu totiž potřeba další povolení, navíc se ho produkuje zatím jen málo a proces je velmi drahý. Výrobci však očekávají, že cena uměle kultivovaného masa bude klesat, zatímco cena toho zvířecího bude stoupat. Důležitou roli ale hraje i poptávka. Podle studie publikované v časopise Food Quality and Preference je totiž více než třetina lidí k umělému masu skeptická. 

 

Anketa:Zobrazit výsledky >Skrýt výsledky >
Ochutnal*a bys maso z laborky? 
Jasně! Určitě ne. Hlasovat
Jasně! 77%
Určitě ne. 23%

 

Upozornit na chybu - pokud spatřuješ v článku nedostatek nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Zdroj: ceskatelevize.cz, ceskatelevize.cz, eurekalert.org, elsevier.comNáhledový obrázek: Pexels/Lukas
NAHORU
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Dostávej nejlepší obsah mailem
Nestíháš všechno sledovat? Pošleme ti do schránky nejčtenější a nejlepší obsah.
Žádný spam. Kdykoli se můžeš z odběru odhlásit.
Posílat e-mail
Nejčtenější články
Nyní
24 hod
7 dní
30 dní
Více z tématu Gastro
více článků
Další news více news
Mohlo by tě zajímat
Přejít na úvodní stránku
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více
Zapni upozornění a už ti nic neunikne!

Chceš vědět, co se děje, a mít přehled? Dostávej upozornění o nejžhavějších zprávách na Refresheru.

(Příklady: Hořel Notre Dame, Zemřel Mac Miller, Trailer na Avengers)
(Příklady: Sagan skončil první, Nový zákon s vlivem na moderní lidi, Dnes nás čeká zatmění slunce)
Pokud chceš, abychom ti poslali téměř všechny novinky, vyber tuto možnost.