Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
30. ledna 2023 19:52
Čas čtení 1:10

Kanadští vědci vypěstovali v laboratoři maso, které chutná jako pravé. Je možné, že se dostane i k nám?

Kategorie:
Gastro
Uložit Uložené
Kanadští vědci vypěstovali v laboratoři maso, které chutná jako pravé. Je možné, že se dostane i k nám?
Zdroj: Pexels/Lukas

Vědci s kanadské univerzity vynalezli nový způsob, jak uměle vypěstovat maso ze zvířecích buněk. Chutí i strukturou se má podobat tomu pravému více než jiné alternativy.

Vědci z kanadské univerzity vymysleli nový postup výroby masa v laboratoři. Má co nejvíce připomínat to pravé. Vytváří ho skládáním jednotlivých vrstev svalových a tukových buněk na sebe, které se pak ve vhodných podmínkách přirozeně spojí. Podobnou metodou se tvoří i tkáně pro lidské transplantace.

Výhodou tohoto postupu je, že výsledný kus mohou v laboratoři upravit tak, aby obsahoval požadované množství tuku či měl barvu a strukturu jako skutečné maso. „Lidé si tak v obchodě budou moci koupit maso s jakýmkoliv procentem tuku,“ komentoval svůj objev Ravi Selvaganapathy pro vědecký server EurekAlert.

Umělé maso jako ekologické řešení

Vědci svou teorii původně testovali na myších buňkách, jak píší ve vědeckém časopise Cells Tissues Organs, kde o svém objevu informovali. Aby svůj výtvor mohli ochutnat, vytvořili i další vzorek z králičích buněk, který podle nich chutnal k nerozeznání od skutečného masa. Vědci tak nevidí důvod, proč by stejná technologie nemohla sloužit k výrobě hovězího, vepřového nebo kuřecího masa.

Selvaganapathy tvrdí, že by se podle tohoto modelu mohlo v budoucnu produkovat maso ve velkém. Způsob, jakým v současnosti funguje masný průmysl, totiž není udržitelný, hlavně kvůli zatížení, které představují velkochovy. Podle něj se musí vyvíjet způsoby, jak produkovat maso alternativní cestou. 

V USA už mohou umělé kuřecí maso servírovat v restauracích. Federální úřad pro kontrolu potravin a léčiv letos schválil jeho zdravotní nezávadnost. Na to, než bude maso z laboratoře běžně dostupné v obchodech, si ale ještě počkáme. Je k tomu totiž potřeba další povolení, navíc se ho produkuje zatím jen málo a proces je velmi drahý. Výrobci však očekávají, že cena uměle kultivovaného masa bude klesat, zatímco cena toho zvířecího bude stoupat. Důležitou roli ale hraje i poptávka. Podle studie publikované v časopise Food Quality and Preference je totiž více než třetina lidí k umělému masu skeptická. 

Anketa:
Ochutnal*a bys maso z laborky? 
Jasně! 
Určitě ne. 
Jasně! 
75 %
Určitě ne. 
25 %
Domů
Sdílet
Diskuse