Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
31. ledna 2023 6:00
Čas čtení 6:33

Babiš ho chtěl na Hrad, co s Lojzou teď bude? Navštívili jsme útulek Dášenka, kterému v kampani přinesli granule i nevraživost

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Babiš ho chtěl na Hrad, co s Lojzou teď bude? Navštívili jsme útulek Dášenka, kterému v kampani přinesli granule i nevraživost
Zdroj: REFRESHER/Radim Šlechta

Babišův favorit na hradního parťáka, šestnáctiletý pes Lojza, se stal hvězdou internetu. Na to, co bude s pejskem dál, jsme se šli zeptat přímo do útulku, kde se o Lojzu starají.

Politické kampaně mohou být různé, ale jedno je přece jenom spojuje. Kandidáti a kandidátky se chtějí vykreslit v co možná nejlepším světle. Ukázat se jako hrdinové, lidumilové, lidé s tím, co bychom mohli pojmenovat jako duše. Aniž bychom hodnotili, jestli takoví, jak se popisují, jsou, nebo ne, na část lidí emoce prostě fungují. A proto je v nich marketingové týmy chtějí vzbudit. Používají k tomu jezulátka a flanelky, ale také zbraně hromadného emočního ničení – kočičky a pejsky.

V politické kampani k prezidentské volbě se zvolený prezident Petr Pavel vyfotil s kočkou, jeho protikandidát Andrej Babiš si zvolil rovnou pejska. Aby těch emocí bylo ještě trošku víc, sáhl rovnou po Lojzovi z útulku v Lučanech nad Nisou. „Lojza je super. Říkal jsem si, že kdybych šel na ten Hrad, tak by z něj byl dobrej parťák. Už je to tak dávno, co na Hradě nějaký pes naposledy byl,“ přemítal předseda hnutí ANO ve videu na Twitteru. 

Volby ale Babiš prohrál, a Lojza tak ve Vladislavském sále skotačit nebude. Abychom zjistili, jestli se podívá alespoň do Průhonic, vypravili jsme se po stopách bývalého premiéra do útulku Dášenka zjistit, co Lojzu vlastně čeká. A jak se útulek k Babišově návštěvě vlastně staví.

Šestnáctiletý veterán s charismatem štěněte

V zasněžených Jizerkách nás u brány s úsměvem přivítala spolumajitelka útulku Dagmar Kubištová. „Vydržíte pět minut, musím ještě nakrmit pejsky,“ omlouvala se. Na pozemku útulku zatím pozorujeme místní „hosty“. Slyšíme štěkat psy, mňoukat kočky, a dokonce vidíme, jak si opodál spokojeně hoví prasátko.

Dášenka, Lojza, útulek
Zdroj: REFRESHER/Radim Šlechta

Psi jsou na krmení natěšení, a než se stačíme pořádně rozkoukat, přijdou nás náležitě přivítat. Všichni se nechávají drbat a hladit a také si nás potřebují očichat. V jejich čele přichází i samotný šestnáctiletý Lojza (kterému teď neřekne nikdo jinak než Lojza Babiš), kříženec jezevčíka a kokršpaněla.

Vyšla jsem ven a viděla jsem, jak se před brankou objevil hlouček novinářů, rozložili si kamery a kouřili. Když jsem za nimi přišla, zeptali se mě: „Už je tady?“ A já vůbec nevěděla, kdo tady má být.
– Dagmar Kubištová o návštěvě Andreje Babiše

Hned od prvního setkání dáváme Andreji Babišovi za pravdu. Lojza je skutečně super a na svůj věk má neodolatelné charisma štěněte.

„Lojzu jsme našli v Jablonci před třemi lety,“ popisuje Dagmar. „Tenkrát byl zanedbaný a hubený a vůbec jsme nedokázali odhadnout, kolik mu je let. Tipovali jsme tak mezi osmi a deseti, což nám nejdřív potvrdil i veterinář. Při prvním vyšetření jsme zjistili, že má zuby ve strašném stavu, a ukázalo se, že prodělal i celou řadu nemocí, má nemocné srdíčko, trpí inkontinencí a prodělal i mrtvici. Tady se mu podařilo nabrat druhý dech.“

28. ledna 2023 17:13 Čas čtení 4:01 Andrej Babiš prohrál prezidentské volby. Mladí nikdy nebyli naší silnou voličskou základnou, zní z ANO (Reportáž) Andrej Babiš prohrál prezidentské volby. Mladí nikdy nebyli naší silnou voličskou základnou, zní z ANO (Reportáž)

Snad pro svůj štěněcí šarm, snad pro svou nezlomnost zaujal místní veterán právě i Andreje Babiše. Podle Martiny z útulku dostalo bývalého premiéra i pejskovo důmyslné umění žebrat. I před námi se postavil na zadní a několik vteřin pátral, jestli něco nedostane. Před expremiérem takto prý průběžně stál tři minuty.

Dášenka, Lojza, útulek
Zdroj: REFRESHER/Radim Šlechta

„Když k nám Babiš přišel, hrál si s pejsky, stejně jako jeho žena Monika. A najednou se podíval na Lojzu, který si ho okamžitě získal. Vzal ho do náruče, a než jsem se k němu stihla dostat, měl okolo sebe hlouček novinářů, takže jsem mu vůbec nestihla říct, že Lojza není k adopci,“ popisuje Dagmar. Nakonec se jí to podařilo vysvětlit Babišově zaměstnankyni, zásadní byl ale telefonický hovor s Babišem den poté.

„Nemohl by si ho vzít ani Babiš, ani Pavel, kdyby přijel on. U Babiše jsme se ještě bavili o tom, že sám má několik mladých pejsků a Lojza by s nimi nemusel dobře vycházet. Má je rád, to ano, ale přece jen už je to dědek, takže ho za chvíli začnou ti mladí trochu otravovat,“ směje se Dagmar.

Když ve vlákně na Twitteru po Babišově prohře začali lidé přemýšlet, co se s Lojzou stane, když se nebude moci usídlit na Hradě, a jestli si jej Andrej Babiš vezme do péče, zazněla informace, že se k jeho adopci přihlásil fotograf Miloš Nejezchleba. To ale útulek Dášenka vyvrátil s tím, že Lojza pro svůj vysoký věk a zdravotní stav už není k adopci vhodný, a proto jej útulek k adopci nenabízí.

O Babišově návštěvě útulek nevěděl

Samotná Babišova návštěva útulku byla prý pro všechny místní velkým překvapením. „Vyšla jsem ven a viděla jsem, jak se před brankou objevil hlouček novinářů, rozložili si kamery a kouřili. Když jsem za nimi přišla, zeptali se mě: „Už je tady?“ A já vůbec nevěděla, kdo tady má být. Byli jsme domluvení s jednou paní z Turnova, že přijede za pejskem, ale nechápala jsem, proč by tady kvůli tomu měly být televizní štáby,“ popsala Dagmar REFRESHERu.

Byla na něm vidět až dětská radost a úleva. Ještě než objevil Lojzu, hrál si i s ostatními pejsky a po tom, co zažil v Jablonci, musela být příjemná změna, že se k němu někdo choval slušně.

K jejímu překvapení jí novináři na místě vysvětlili, že má přijít právě Andrej Babiš. Ten mezitím čelil odporu naštvaného davu obyvatel nedalekého Jablonce nad Nisou. Když Dagmar řekla přítomným novinářům, že o Babišově návštěvě nic neví, sami prý znejistili a začali si jeho návštěvu ověřovat. Informace se potvrdila. Prezidentský kandidát do útulku přijede a už je na cestě.

28. ledna 2023 20:10 Čas čtení 5:51 „Tati, a Pavel vyhrál?“ Sledovali jsme vítězství Petra Pavla přímo ve volebním štábu „Tati, a Pavel vyhrál?“ Sledovali jsme vítězství Petra Pavla přímo ve volebním štábu

„Měla jsem asi dvě minuty na rozhodnutí. Mám ho pustit dovnitř, nebo ho poprosit, aby odešel. Věděla jsem, že tak jako tak si naštvu půlku lidí, ať už jeho podporovatele, nebo odpůrce,“ vysvětlila Dagmar. Nakonec v ní, jak říká, zvítězila slušnost.

Psi potřebují péči. Od ODS nebo klidně od Marťanů

„Vést útulek není jednoduché a pejsci potřebují péči. Musí jíst, musí se o ně sem tam postarat veterinář. A tak jsem se rozhodla, že k Babišovi přistoupím stejně jako k jakémukoliv jinému návštěvníkovi. Přišel v době návštěvních hodin pro veřejnost, přinesl pejskům velmi kvalitní granule a přispěl jim poměrně štědrou částkou,“ pokračuje.

Dášenka, Lojza, útulek
Zdroj: REFRESHER/Radim Šlechta

Bylo jí prý jasné, že si z návštěvy útulku udělá kampaň. Stejně takovou by si ale dle jejích slov udělal i Petr Pavel. Návštěvy jediného útulku na Jablonecku ostatně nejsou ničím výjimečné. V minulosti obdarovala psy například ODS nebo v nedávné době Václav Klaus mladší (Trikolora). Babiš ale na rozdíl od některých ostatních politiků prý s pejsky interagoval i mimo kamery.

„Byla na něm vidět až dětská radost a úleva,“ říká Dagmar. „Ještě než objevil Lojzu, hrál si i s ostatními pejsky a po tom, co zažil v Jablonci, musela být příjemná změna, že se k němu někdo choval slušně,“ konstatuje Dagmar.

26. ledna 2023 14:01 Čas čtení 9:34 „Vnímat Babiše je jako brát roky v kuse antibiotika. Vytvoříte si rezistenci,“ říká expertka na politický marketing „Vnímat Babiše je jako brát roky v kuse antibiotika. Vytvoříte si rezistenci,“ říká expertka na politický marketing

Okamžitě ale dodává, že jako útulek je Dášenka naprosto apolitická. Na prvním místě je blaho psů. „Nejsme politická organizace a sponzory si nijak nevybíráme – naopak jsme vděční komukoliv, kdo nám přispěje. Je jedno, jestli to bude červený panáček nebo zelený Marťan,“ vysvětluje Dagmar. „Naše povinnost je postarat se o zvířata, ne vybírat si, kdo je nakrmí. Babiš přijel s plným autem krmení, a jak říkám – to je pro nás určující, ne to, kdo ho přiveze.“

Kromě negativních reakcí ze sociálních sítí prý přestala útulku přispívat i jedna z podporovatelek.

Babiš Lojzu skutečně adoptovat chtěl

Andrej Babiš ale do útulku nejen přinesl jídlo, ale prý si i skutečně chtěl Lojzu odvést. Druhý den se s provozovatelkou útulku spojil, aby se zeptal, jestli je to možné. Dagmar mu ale musela vysvětlit, že Lojza opravdu není v kondici, kdy by zvládl takovou změnu prostředí. Bála se mimo jiné i toho, že se u něj kvůli stresu bude opakovat mrtvice.

Dášenka, Lojza, útulek
Zdroj: REFRESHER/Radim Šlechta

„Nepochybuji, že by se Babiš o Lojzu nedokázal postarat nebo by péči o něj neufinancoval. Dokonce sliboval, že má šikovného veterináře a chvíli nás přemlouval, ale prostě to nešlo. Lojza je už prostě náš a je správné nechat ho tady dožít. Má dokonce i výsostné místo v kanceláři,“ popisuje Dagmar. Po chvíli vysvětlování toto prý pochopil i bývalý premiér a předem se omluvil, jestli jeho návštěva způsobila nějakou nevraživost. A taky, že způsobila.

Snažila jsem se jí vysvětlit, že ty příspěvky útulek prostě potřebuje a bez nich jednoduše fungovat nemůže. Dlouho jsme ho dotovali, ale dlouhodobě to nejde.

„Myslím, že je jasné, že nám jde primárně o pohodu pejsků, a to jsme se snažili vysvětlit i veřejnosti,“ říká Dagmar. „Ale někteří lidé prostě nedokážou pochopit, že v našem rozhodnutí přijmout Babiše a jeho dárek skutečně není žádná politika. Na Facebooku jsme zveřejnili prohlášení, kde říkáme to stejné, jako říkám teď vám, a stejně nám chodily vzkazy, že jsme ho měli hnát koštětem,“ vysvětluje. U příspěvku na Facebooku, který vysvětluje expremiérovu návštěvu, jsou nyní komentáře vypnuté a promazané.

24. ledna 2023 14:53 Čas čtení 0:21 Filip Neruda: Pozvání na rande mi přišlo dost. Zatím všechna odmítám Filip Neruda: Pozvání na rande mi přišlo dost. Zatím všechna odmítám

Kromě negativních reakcí ze sociálních sítí prý přestala útulku přispívat i jedna z podporovatelek. „Snažila jsem se jí vysvětlit, že ty příspěvky útulek prostě potřebuje a bez nich jednoduše fungovat nemůže. Dlouho jsme ho dotovali, ale dlouhodobě to nejde. Paní jsem popřála upřímně hodně štěstí při výběru jiného útulku. Doufám, že stejně jako my ví, že nejdůležitější je, aby tam měli pejsci co jíst, bylo o ně dobře postaráno a žili tam v čistotě. Politické názory nejsou v tomhle případě vůbec důležité,“ vysvětlila Dagmar REFRESHERu.

Pohoda psů nad politiku

Mimo negativní reakce se prý objevily i takové, v nichž si lidé chtějí Lojzu adoptovat sami. „Hlavně, aby ho nedostal Babiš.“ Jak už ale víme, Lojza už svůj domov má a svoje stáří stráví ve svém výsostném pelíšku v útulku.

Pokud ale přece jen chceš Lojzovi a ostatním pejskům z Dášenky poskytnout pomoc, můžeš tak učinit na stránkách útulku. Vybrat si můžeš, jestli přispěješ finančně nebo se za zvířaty stavíš osobně a dáš jim krmivo, případně se přidáš do už tak plných řad dobrovolníků na venčení. Tato forma podpory je totiž apolitická. Je jedno, s kolika pejsky nebo kočkami se kteří politici vyfotí, jejich pohoda a plný žaludek je to, na čem skutečně záleží.

Domů
Sdílet
Diskuse