Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
31. ledna 2023 19:00
Čas čtení 1:03

„Můžeme si volat, s kým chceme.“ Česká politická scéna reaguje na Čínu naštvanou na Petra Pavla

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Můžeme si volat, s kým chceme.“ Česká politická scéna reaguje na Čínu naštvanou na Petra Pavla
Zdroj: Refresher.cz/Anna Koucká

Tuzemští politici a političky se zastávají zvoleného prezidenta Petra Pavla kvůli jeho telefonátu na Tchaj-wan.

Petr Pavel v pondělí telefonoval s prezidentkou Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen. Čínské úřady nyní zpochybňují jeho důvěryhodnost a zodpovědnost. Podle tuzemských politiků byly ale Pavlovy kroky správné. Podporu nově zvolenému prezidentovi vyjádřil Senát, předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová nebo předseda vlády Petr Fiala.

„Rozumím, že Čína má k mému hovoru s Tchaj-wanem výhrady. My jsme ale suverénní země a děláme to, co považujeme za správné. Tchaj-wan je demokratická země a my s ním sdílíme hodnoty, ale i významné obchodní vztahy, což je zcela v souladu se schválenou koncepcí zahraniční politiky,“ uvedl zvolený prezident dnes odpoledne na Twitteru.

Podle Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) je spojení Pavla s Cchaj Jing-wen správným krokem. Sama plánuje zemi v březnu navštívit. „Podporovat partnery, kteří dodržují lidská práva a ctí demokracii, je důležité a jsem moc ráda, že v tom budou všichni ústavní činitelé zajedno,“ napsala Pekarová Adamová na Twitter.

31. ledna 2023 6:00 Čas čtení 6:33 Babiš ho chtěl na Hrad, co s Lojzou teď bude? Navštívili jsme útulek Dášenka, kterému v kampani přinesli granule i nevraživost Babiš ho chtěl na Hrad, co s Lojzou teď bude? Navštívili jsme útulek Dášenka, kterému v kampani přinesli granule i nevraživost

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se politika České republiky a její postoj vůči Číně nemění. Česko je samostatný stát, který si dle jeho slov může „volat, s kým chce“.

V podobném duchu se vyjádřil i prezidentský kandidát a senátor Pavel Fischer. Ten připomněl usnesení Senátu z července minulého roku, kde stojí, že Tchaj-wan i Česká republika jsou dvěma subjekty mezinárodního práva. „Česká republika a Tchaj-wan jsou demokratické země. Rozhodují o své budoucnosti jako suverén,“ napsal Fischer.

29. ledna 2023 9:07 Čas čtení 1:53 „Neprofesionální, vyměnit.“ Mluvčí prezidenta Markéta Řeháková čelí kritice kvůli emotivnímu vystoupení „Neprofesionální, vyměnit.“ Mluvčí prezidenta Markéta Řeháková čelí kritice kvůli emotivnímu vystoupení
Zpět
Sdílet
Diskuse