Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
30. ledna 2023 v 15:39
Čas čtení 1:31

Petr Pavel telefonoval s prezidentkou Tchaj-wanu, ozvala se Čína

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Petr Pavel telefonoval s prezidentkou Tchaj-wanu, ozvala se Čína
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek

Tchaj-wan má od roku 1949 svou vlastní nezávislou vládu, Čína jej však nadále považuje za součást svého území.

Nově zvolený český prezident Petr Pavel v pondělí telefonoval s prezidentkou Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen. Oznámila to jeho mluvčí bez uvedení dalších podrobností, Pavel následně doplnil detaily na sociálních sítích. Ještě před uskutečněním telefonátu se ozval Peking a připomněl, že Pavel se během předvolební kampaně přihlásil k politice jednotné Číny. 

Pavel: Doufám, že bude možnost setkat se osobně

„Čínská strana se aktuálně snaží ověřit si telefonát u české strany. Doufáme, že česká strana bude striktně dodržovat princip jedné Číny,“uvedl tamní resort zahraničních věcí. List South China Morning Post už předtím upozornil, že telefonát mezi Cchaj a Pavlem by byl historicky prvním mezi nejvyšší představitelkou Tchaj-wanu a některým z evropských lídrů.

28. ledna 2023 v 16:27 Čas čtení 1:06 Výsledky voleb v krajích a obcích: Podívej se, koho volili tvoji sousedé Výsledky voleb v krajích a obcích: Podívej se, koho volili tvoji sousedé

„Dnes jsem mluvil s prezidentkou Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen. Poděkoval jsem jí za gratulaci a ujistil jsem ji, že Tchaj-wan a Česká republika sdílí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budeme dále posilovat naše partnerství,“uvedl nově zvolený prezident na Twitteru. „Řekl jsem jí také, že doufám, že budeme mít možnost potkat se osobně,“ dodal.

Tchaj-wan má od roku 1949 svou vlastní nezávislou vládu, Čína jej však nadále považuje za součást svého území. Nezávislost Tchaj-wanu uznává ve světě jen několik, většinou malých států. Komunistická vláda v Pekingu loni pohrozila, že na Tchaj-wanu nebude tolerovat separatistické aktivity a v nevyhnutelném případě nevylučuje ani možnost vojenského zásahu na ostrově.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Pavel, který se má ujmout úřadu až v březnu, už v následujících hodinách po prezidentských volbách telefonoval s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a dalšími státníky. Osobně mu ve štábu gratulovala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Celou naši reportáž z Pavlova volebního štábu si můžeš přečíst zde.

Jedním z výrazných českých politiků, kteří v minulosti vydali přímo na Tchaj-wan, byl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v roce 2020. Jeho „let svobody“ vzbudil pořádnou vlnu reakcí. A to nejen tu negativní ze strany Číny, ale i ze západního světa, kde českou delegaci podporují vysoce postavené politické persony. Spolu s ním se letu účastnil  primátor hl. města Prahy Zdeněk Hřib, první místopředseda horní komory parlamentu, Jiří Růžička, předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer a dalších sedm senátorů. 

Domů
Sdílet
Diskuse