Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. srpna 2020 11:20
Čas čtení 2:09
Vojtěch Vanda

Předseda Senátu Miloš Vystrčil je na Tchaj-wanu. Svět mu tleská, Čína zuří

POLITIKA ČESKO ČÍNA MILOŠ VYSTRČIL
Uložit Uložené

Vystrčilův „let svobody“ vzbudil pořádnou vlnu reakcí. A to nejen tu negativní ze strany Číny, ale i ze západního světa, kde českou delegaci podporují vysoce postavené politické persony.

Předseda Senátu České republiky Miloš Vystrčil dorazil na Tchaj-wan. Dlouho očekávaný „let svobody“, jak byla devadesátičlenná delegace politiků a podnikatelů z Česka, doprovázející druhého nejvyššího politika státu, pojmenována, přistál v neděli. Odlet je momentálně přichystán na pátek. 

Doporučeno
Od 1. září kvůli koronaviru neotevře do 10 škol. Podle ministra školství se nákaze ve školách nevyhneme Od 1. září kvůli koronaviru neotevře do 10 škol. Podle ministra školství se nákaze ve školách nevyhneme 30. srpna 2020 12:10

Při příletu na letiště v hlavním městě Tchaj-peji na českého politika čekal tchaj-wanský ministr zahraničí Jaushieh Joseph Wu, se kterým následně povečeřeli. Vystrčila čeká i návštěva tchaj-wanské prezidentky Cchaj Jing-wen, předsedy tchaj-wanského Senátu Jou Si-kchuna nebo premiéra Su Čen-čchanga.

Letu se dále účastní primátor hl. města Prahy Zdeněk Hřib, první místopředseda horní komory parlamentu, Jiří Růžička, předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer a dalších sedm senátorů. Co se týká akademické sféry, pasažéry letadla byli i místopředseda Akademie věd Zdeněk Havlas, rektor VŠCHT Pavel Matějka či prorektor ČVUT Radek Holý.  K nim se přidalo skoro 40 podnikatelů zastupujících české firmy.

Domů
Sdílet
Diskuse