Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
1. února 2023 v 13:20
Čas čtení 1:01

Tálibán nařídil zakrýt nebo uříznout hlavy ženským figurínám v obchodech

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tálibán nařídil zakrýt nebo uříznout hlavy ženským figurínám v obchodech
Zdroj: TASR/AP Photo/Rahmat Gul

Od převzetí moci v Afghánistánu hnutím Tálibán v srpnu 2021 jsou ženy nuceny se zahalovat. Nyní se to týká i figurín v obchodech.

Být ženou v Afghánistánu v posledních dvou letech, kdy moc převzalo hnutí Tálibán, znamená být utlačovaná. Ženy nemohou pracovat, chodit do školy a na veřejnosti musí mít zakrytý obličej. Diskriminace žen ještě zintenzivnila, pravidlo zahalování totiž platí i na figuríny v obchodech, píše deník Insider.

Už v srpnu 2021 Tálibán oznámil, že majitelé obchodů musí zcela odstranit figuríny, na kterých prezentují své oblečení. Představitelé hnutí souhlasili, ale pod jednou podmínkou – majitelé nyní musí figurínám buď zakrýt hlavy, například igelitovým pytlem, alobalem nebo barvou, nebo je úplně uříznout. 

taliban afghanistan kabul
Zdroj: Getty Images/Nava Jamshidi

Snaha Tálibánu vytlačit ženy z veřejnosti

„Když je vidím, cítím, že i tyto figuríny jsou zajaté a uvězněné, a mám pocit strachu. Mám pocit, že za těmi výlohami vidím samu sebe, afghánskou ženu, která byla zbavena všech svých práv,“ popsala serveru NPR Afghánka Rahima.

Radikálové opírají příkaz o přísný výklad islámského práva, který zakazuje sochy a obrazy lidské podoby, protože by mohly být uctívány jako modly. Zákaz se ale také ovšem pojí se snahou Tálibánu vytlačit ženy z veřejnosti.

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Figuríny „bez tváře“ jsou tak jedním ze symbolů puritánské vlády Tálibánu, svým způsobem jsou však také malým projevem odporu a kreativity kábulských obchodníků s oblečením. Raději zakrýt než úplně uříznout.

„Dokonce i za nejkonzervativnějších afghánských režimů v minulosti byly figuríny nedílnou součástí městské krajiny,“ uvedl pro Insider historik Bahar Jalali, původem z Afghánistánu. Dodal, že Tálibán považuje postavy žen za urážlivé a hanebné. Přestože se majitelé obchodů snaží, aby zakrytí hlavy například ladilo s oděvem, opatření se obchodů velmi negativně dotýká. Tržby jim klesají i o 50 až 70 %.

Domů
Sdílet
Diskuse