Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
1. února 2023 13:20
Čas čtení 1:01

Tálibán nařídil zakrýt nebo uříznout hlavy ženským figurínám v obchodech

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tálibán nařídil zakrýt nebo uříznout hlavy ženským figurínám v obchodech
Zdroj: TASR/AP Photo/Rahmat Gul

Od převzetí moci v Afghánistánu hnutím Tálibán v srpnu 2021 jsou ženy nuceny se zahalovat. Nyní se to týká i figurín v obchodech.

Být ženou v Afghánistánu v posledních dvou letech, kdy moc převzalo hnutí Tálibán, znamená být utlačovaná. Ženy nemohou pracovat, chodit do školy a na veřejnosti musí mít zakrytý obličej. Diskriminace žen ještě zintenzivnila, pravidlo zahalování totiž platí i na figuríny v obchodech, píše deník Insider.

Už v srpnu 2021 Tálibán oznámil, že majitelé obchodů musí zcela odstranit figuríny, na kterých prezentují své oblečení. Představitelé hnutí souhlasili, ale pod jednou podmínkou – majitelé nyní musí figurínám buď zakrýt hlavy, například igelitovým pytlem, alobalem nebo barvou, nebo je úplně uříznout. 

taliban afghanistan kabul
Zdroj: Getty Images/Nava Jamshidi

Snaha Tálibánu vytlačit ženy z veřejnosti

„Když je vidím, cítím, že i tyto figuríny jsou zajaté a uvězněné, a mám pocit strachu. Mám pocit, že za těmi výlohami vidím samu sebe, afghánskou ženu, která byla zbavena všech svých práv,“ popsala serveru NPR Afghánka Rahima.

Radikálové opírají příkaz o přísný výklad islámského práva, který zakazuje sochy a obrazy lidské podoby, protože by mohly být uctívány jako modly. Zákaz se ale také ovšem pojí se snahou Tálibánu vytlačit ženy z veřejnosti.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Figuríny „bez tváře“ jsou tak jedním ze symbolů puritánské vlády Tálibánu, svým způsobem jsou však také malým projevem odporu a kreativity kábulských obchodníků s oblečením. Raději zakrýt než úplně uříznout.

„Dokonce i za nejkonzervativnějších afghánských režimů v minulosti byly figuríny nedílnou součástí městské krajiny,“ uvedl pro Insider historik Bahar Jalali, původem z Afghánistánu. Dodal, že Tálibán považuje postavy žen za urážlivé a hanebné. Přestože se majitelé obchodů snaží, aby zakrytí hlavy například ladilo s oděvem, opatření se obchodů velmi negativně dotýká. Tržby jim klesají i o 50 až 70 %.

Domů
Sdílet
Diskuse