Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
14. února 2023 10:21
Čas čtení 1:27

VIDEO: Pozvánka ke smrti. Erdogan se chlubil stavební amnestií pro domy, které se nyní zřítily

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
VIDEO: Pozvánka ke smrti. Erdogan se chlubil stavební amnestií pro domy, které se nyní zřítily
Zdroj: TASR/AP

Video staré čtyři roky nyní koluje po sociálních sítích.

Turecko se vyrovnává s následky ničivého zemětřesení. Počet obětí této tragédie se už vyšplhal na třicet pět tisíc, obrovské ztráty utrpěla infrastruktura. Na sociálních sítích nyní koluje video z roku 2019. Na něm se turecký prezident Recep Tayyip Erdogan před tehdejšími volbami chlubí tím, že některým stavitelům domů v provincii Kahramanmaraş umožnil vyhnout se bezpečnostním předpisům. 

Chybějící bezpečnostní prvky přispěly podle architektů k vysokému počtu mrtvých

Na videu, které vzniklo během kampaně před tureckými komunálními volbami v březnu 2019, Erdogan vyjmenovává některé z hlavních úspěchů své vlády – včetně nového bydlení pro město Kahramanmaras, známé také jako Maraş, které se nachází nedaleko epicentra zemětřesení z minulého týdne a je jednou z nejhůře zasažených oblastí. 

14. února 2023 9:23 Čas čtení 3:25 Soud s Dominikem Ferim: Bývalý poslanec přišel v dobré náladě, obvinění popřel a tvrdí, že je nevinný Soud s Dominikem Ferim: Bývalý poslanec přišel v dobré náladě, obvinění popřel a tvrdí, že je nevinný

„Vyřešili jsme problém 144 556 obyvatel Maraşu stavební amnestií,“ říká na videu Erdogan. Díky této amnestii mohly stavební firmy ignorovat bezpečnostní předpisy, jež byly zavedeny speciálně proto, aby byly bytové domy a další budovy odolnější vůči zemětřesení.

Stavební inženýři a architekti nyní tvrdí, že absence bezpečnostních prvků, které jsou určené k tlumení otřesů při zemětřesení, pravděpodobně přispěla k vysokému počtu mrtvých. Podobnými stavebními amnestiemi se Erdogan chlubil i v dalších provinciích. 

12. února 2023 18:41 Čas čtení 0:51 Zemětřesení v Turecku má nečekanou hrdinku. Fenka Terezka našla v troskách živou ženu Zemětřesení v Turecku má nečekanou hrdinku. Fenka Terezka našla v troskách živou ženu

Urbanista z vedení města Istanbul Bugra Gökçe na Twitteru uvedl, že stavební amnestii dostalo před minulými volbami v roce 2018 téměř tři sta tisíc budov v deseti zasažených provinciích. V celém Turecku to pak byly přes tři miliony budov. 

Videa jen prohloubila nespokojenost veřejnosti s tím, jak pomalu se v pomoci postiženým oblastem postupuje. Zemětřesení v Turecku a sousední Sýrii už zabilo více než třicet pět tisíc lidí a mnoho obyvatel zůstává bez domovů, jídla a tepla.

Erdogan problémy připustil, dodal ale, že na katastrofu takového rozsahu nemohl být nikdo připraven. S tím ale nesouhlasí třeba opoziční politik Kemal Kilicdaroglu. „Pokud je za toto někdo zodpovědný, pak je to Erdogan,“uvedl. Kritiku si vysloužil také od hlavní asociace inženýrů a architektů v zemi, která se ostře ohradila pro stavebním amnestiím. Označila je za pozvánku ke smrti.

Domů
Sdílet
Diskuse