Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
14. února 2023 9:23
Čas čtení 3:25

Soud s Dominikem Ferim: Bývalý poslanec přišel v dobré náladě, obvinění popřel a tvrdí, že je nevinný

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Soud s Dominikem Ferim: Bývalý poslanec přišel v dobré náladě, obvinění popřel a tvrdí, že je nevinný
Zdroj: Refresher/David Marcin

Bývalý poslanec TOP 09 Dominik Feri je obviněn ze tří případů znásilnění, přičemž jeden z nich se týkal teprve 17leté dívky, tedy dítěte.

> Začal soud s bývalým poslancem TOP 09 Dominikem Ferim. Obviněn je ze dvou dokonaných znásilnění a jednoho pokusu.

> Obviněný dorazil před soud osobně.

> Dominik Feri v úvodu své obhajoby uvedl, že je nevinný.

> Obžalovaný zpochybnil výpovědi obětí. Podle státní zástupkyně k tomu však použil důkazy, které ještě nebyly ověřeny.

> Podle Dominika Feriho obvinění postrádají motiv. O ženy prý nouzi neměl a nikdy si nemusel vynucovat sex násilím.

> Veřejnost musela krátce před 11. hodinou opustit jednací síň, pokračovat se totiž bude ve výslechu poškozených.

11:00 – Soudní líčení pokračuje bez přítomnosti veřejnosti. Obžalovaný je dle svých slov připraven odpovídat na otázky soudu, avšak vzhledem k intimnímu rázu případu bude soudní jednání pokračovat za zavřenými dveřmi.

Refresher ukončuje živý vstup. Soud s Dominikem Ferim budeme i nadále sledovat a přineseme ti nejaktuálnější informace.

❗️10:42 – Hlavní líčení je přerušeno. Pokračovat se bude ve výslechu svědkyň a poškozených. Veřejnost musí opustit jednací síň.

10:38„Policie to potom řekne, že to není pravda. Je to zdrcující. I když si myslíte, že jste psychicky silní, tak vás to zlomí,“ uzavřel svou obhajobu Dominik Feri.

17. dubna 2024 16:00 Čas čtení 7:27 „Lidi nám píšou, že už se za Česko tolik nestydí. Čekáme, že počet znásilnění bude klesat,“ říká Johanna Nejedlová „Lidi nám píšou, že už se za Česko tolik nestydí. Čekáme, že počet znásilnění bude klesat,“ říká Johanna Nejedlová

❗️10:35 – Podle Dominika Feriho obvinění postrádají i motiv. „Proč bych někoho nutil k sexu násilím? Netrpěl jsem nedostatkem zájmu od žen. Byl velký, občas nepříjemný a nemusel jsem si vynucovat sex násilím. Nemá to oporu v logice,“ uvedl. 

10:31 – „Neuvěřitelný psychický nátlak, nemůžete se k tomu vyjadřovat. Nemohl jsem se účinně bránit. Rychlost vyšetřování byla tristní.“ Dominik Feri vyjádřil nespokojenost s celým trestním řízením, které je podle něj příliš dlouhé. „Jenom jsem čekal, čekal, a nic nevěděl. Ani nevíte, co je to za situaci. Ty dívky nepoznáváte, protože v médiích jsou pod změněným jménem, a ty situace, které popisují, se nestaly,“ dodal. 

❗️10:27 – Dominik Feri zpochybnil články o obětech, které přinesl Deník N ve spolupráci s A2larmem. „Je to dokonalá lež. Vlak se rozjel a nejde zastavit,“ řekl. 

10:23 – Obžalovaný zpochybnil také výpověď třetí oběti, kterou se měl pokusit zneužít, když u něj pracovala jako stážistka v Poslanecké sněmovně. „Hovoří o tom, že se to mělo stát během 3 až 5 minut. (...) Není to ani pokus o trestný čin znásilnění, vůbec to k tomu nesměřovalo. Proč bych to měl udělat v prostoru, kam měly přístup desítky lidí? Nemohlo se to stát,“ konstatuje Feri. 

10:17„To, co je mi dáváno za vinu, se odehrálo v roce 2016. Čtyři roky po události své doktorce řekla (jedna z obětí), že žádné trauma nemá,“ hájí se Dominik Feri a odmítá, že by dívku omámil pitím a následně na ní vykonal sexuální styk. 

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

10:08„To, že bych měl dát někomu něco do pití, je ohavné a hnusné. To, že bych měl dát někomu něco do pití, abych mu mohl provést orální sex, je ohavné, hnusné a absurdní,“ pokračuje obžalovaný v obhajobě. O případu, kdy měl Feri podat oběti nápoj s omamnou látkou, jsme psali v souhrnném článku.

10:01 – Do obhajoby Dominika Feriho vstoupila státní zástupkyně. Uvedla, že obžalovaný zpochybňuje věrohodnost poškozených pomocí důkazů, které ještě nebyly ověřeny. 

9:58 – Obžalovaný vyvrací tvrzení jedné z obětí, která měla po incidentu s Ferim utnout kontakt. Čte zprávy, které si s obětí vyměnil, a ukazuje fotografii, která měla vzniknout několik dní po incidentu. Oběť se na ní usmívá. 

9:55 – Dominik Feri se vyjádřil ke všem třem případům a popsal, jak si na ony události pamatuje on sám. 

9:52 – Obžalovaný se následně přesunul do středu soudní síně, kde začal se svou obhajobou. „Jsem nevinný. To, co je mi obžalobou pokládáno za vinu, odmítám. Je to nechutné, odporné a nikdy bych toho nebyl schopen. Nikdy jsem nezneužil bezbrannosti oběti či poškozené. Nečinil jsem žádný nátlak,“ řekl Feri. 

9:50„Cítím se nevinen ze spáchání všech skutků, které jsou obsaženy v obžalobě. Nemám zájem o využití jakéhokoli odklonu,“ komentoval obžalobu Dominik Feri. 

9:48 – Jedna z obětí žádá náhradu nemajetkové újmy ve výši 250 000 korun, druhá ve výši 600 000 korun a náhradu škody kvůli psychoterapii. Poslední z obětí žádá náhradu nemajetkové újmy ve výši 1 200 000 korun.

9:46„Spáchal (Dominik Feri, pozn. redakce) zvlášť závažný zločin znásilnění a pokus o znásilnění,“ uvedla státní zástupkyně. 

9:39 – Státní zástupkyně přednesla obžalobu obsahující výpovědi tří dívek, které měl bývalý poslanec TOP 09 znásilnit nebo se o to pokusit. Tyto případy jsem ti přiblížili v samostatném článku.

16. ledna 2024 8:00 Čas čtení 5:09 Odmítla si vzít muže, který ji znásilnil. Jako první se vymezila proti tradici i zákonu a pomohla změnit Itálii Odmítla si vzít muže, který ji znásilnil. Jako první se vymezila proti tradici i zákonu a pomohla změnit Itálii

9:35 – Z hlavního líčení se vylučuje veřejnost, uvedla soudkyně Lenka Hájková. Líčení totiž bude obsahovat velmi intimní výpovědi poškozených a číst se budou také posudky obsahující věrohodnost jejich výpovědí. Výslech obžalovaného Dominika Feriho však bude veřejný.

❗️9:31 – Jednání bylo přerušeno do rozhodnutí o vpuštění, či nevpuštění veřejnosti.

9:28„Nikdy jsem se nedopustil žádného násilí,“ prohlásil před novináři obviněný před začátkem jednání.

9:15 – Soudkyně Lenka Hájková chce v prvé řadě projednat, zda bude hlavní líčení i pro veřejnost. Úvodní slovo měla státní zástupkyně. „Je zřejmé, že hrozí zásah do soukromého života poškozených,“ uvedla. Navrhla tedy, aby výslechy poškozených a znalců byly bez přítomnosti veřejnosti.

9:13 – Soud zahájil soudní líčení.

13. února 2023 17:19 Čas čtení 3:39 Dominik Feri jde před soud. Shrnujeme, z čeho je obviněný Dominik Feri jde před soud. Shrnujeme, z čeho je obviněný

V úterý 14. února začíná soud s bývalým poslancem TOP 09 Dominikem Ferim, který čelí obvinění ze tří případů znásilnění. Jeden z nich se týká teprve sedmnáctileté dívky, tedy nezletilé. Ferimu za sexuální obtěžování hrozí až 10 let vězení. U soudu nechybí Refresher a reportuje pro tebe nejaktuálnější informace.

Domů
Sdílet
Diskuse