Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
13. února 2023 17:19
Čas čtení 3:39

Dominik Feri jde před soud. Shrnujeme, z čeho je obviněný

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dominik Feri jde před soud. Shrnujeme, z čeho je obviněný
Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

V úterý 14. února začne soud s bývalým poslancem TOP 09 Dominikem Ferim, který čelí obvinění ze tří případů znásilnění.

V úterý 14. února stane před Obvodním soudem pro Prahu 3 bývalý poslanec TOP 09 Dominik Feri, který čelí obvinění ze tří případů znásilnění. Jeden z nich se týká teprve sedmnáctileté dívky, tedy nezletilé. Ferimu za sexuální obtěžování hrozí až 10 let vězení. Refresher vysvětluje, co soudu předcházelo. 

Květen 2021: první zprávy o možném znásilnění 

V květnu roku 2021 přinesly Deník N a deník A2larm svědectví žen, na kterých se měl tehdy poslanec TOP 09 Dominik Feri dopustit sexuálního násilí. Oběti, s nimiž novináři mluvili, Feriho obvinily z toho, že na nich v opilosti vykonal pohlavní styk, a to i přes to, že vyslovily odpor. Na policejní orgány se tyto ženy neobrátily, roli hrála mimo jiné i jeho politická a společenská moc, v jednu dobu byl například Feriho instagramový účet mezi nejsledovanějšími v ČR. 

9. února 2023 17:45 Čas čtení 3:14 Slovensko chce redefinovat znásilnění. Ministerstvo ale předkládá novelu, která nepřináší žádnou změnu, říká advokátka Slovensko chce redefinovat znásilnění. Ministerstvo ale předkládá novelu, která nepřináší žádnou změnu, říká advokátka


Novináři Deníku N a A2larmu přinesli výpověď studentky Petry, kterou měl Feri přinutit k pohlavnímu styku na party, již pořádala u sebe doma. Dívku měl zatáhnout do jejího pokoje, dveře měl zabarikádovat nočním stolkem, a i když opakovaně slovně vyjadřovala nesouhlas, měl ji nutit k sexu.
 
„Měla jsem ho za tu liberální hvězdu, která má velký vliv na mladé lidi a kasá se hodnotami moderní společnosti. Proto jsem se bála, že mi nikdo neuvěří,“ popsala v textu Petra.

Oběti sexuálního násilí se mohou ozvat organizacím jako ProFem nebo Persefona. Bude jim poskytnuta odborná právní a sociální pomoc. Podporu poskytují také prostřednictvím telefonní linky právní pomoci, chatového a e-mailového poradenství. Všechny služby jsou bezplatné a řídí se principy důvěry, nestrannosti, diskrétnosti a nezávislosti.

„Moje odmítání ho nezajímalo.“

Obdobnou zkušenost s Dominikem Ferim měla podle článku také další studentka Markéta. Ta se s bývalým poslancem seznámila prostřednictvím aplikace Tinder a po několika dnech chatování se s ním sešla na soukromém večírku v pražském bytě. Právě na něm měl Feri za Markétou přijít nahý do koupelny a měl se dožadovat sexu.
 
„Vlezl ke mně do sprchy a začal se nevybíravě dožadovat sexu. Tlačil na mě. Nemohla jsem odejít, protože mi zatarasil cestu. Pořád mi opakoval, že to bude jenom trochu, že to bude jen chvíli, a moje odmítání ho vůbec nezajímalo. Nakonec to proti mé vůli a navzdory tomu, že jsem několikrát jasně řekla ne, udělal. Nepřála jsem si s ním mít sex, a on to udělal,“ popsala incident studentka Markéta. 
 
Jana se s Dominikem Ferim setkala, když jí bylo 17 let. S politikem nechodila, pouze se s ním vídala a věděla, že se i on vídá s jinými dívkami. Proto trvala na tom, aby při sexu používali ochranu. Jednou si však Feri kondom sundal, a Janě o tom neřekl.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

„Nechtěla jsem v tom pokračovat, ale on to nerespektoval. Prý už je to jedno a nemám to řešit. Dělal to dál, i když jsem ho žádala, ať přestane. Byla jsem z toho úplně paralyzovaná, nebránila jsem se fyzicky, protože jsem z toho byla fakt v šoku. Nikdy se mi to nestalo a já jsem tomu nemohla uvěřit,“ popsala.
 
Redakce sesbíraly i další příběhy žen, které měl Feri verbálně urážet, ponižovat nebo se na nich měl dopustit násilí.

Červen 2021: další svědectví možných obětí Dominika Feriho

Poté, co na povrch vyplula první obvinění, se Dominik Feri vzdal svého poslaneckého mandátu a stáhl se z veřejnosti. Tvrdil, že se jedná o pomluvy. Novináři Deníku N a A2larmu ale přinesli svědectví dalších obětí. 

Jednu z žen, která se rozhodla o své zkušenosti promluvit, měl Dominik Feri omámit. „Když jsem zopakovala, že opravdu chci odejít, povolil a sdělil mi, že mě teda nechá. Sám se mě zeptal, jestli se před odchodem nechci napít. Byla jsem žíznivá, tak jsem řekla, že jo. Vypila jsem určitě dost a pak nastal ten problém. Tohle je totiž to poslední, co si pamatuju, pak už mám jen útržky vzpomínek,“ vzpomínala.
 
„Já nevím, proč si pamatuju tak málo, mám mezeru mezi chvílí, kdy jsem byla nachystaná odejít, a potom jsme najednou zase seděli na posteli. Ale pak jsem ležela, nic jsem neříkala, byla jsem ztuhlá a strašně jsem se bála. (...) Ani nevím, jestli jsme měli sex. Rozhodně vím, že mi do intimních míst strkal prsty, že na mě sahal, sahal na mě několikrát za tu noc,“ popsala. Tehdy nic nahlašovat nechtěla, neboť se bála. Ostatní ženy jí ale dodaly sebevědomí.  

17. dubna 2024 16:00 Čas čtení 7:27 „Lidi nám píšou, že už se za Česko tolik nestydí. Čekáme, že počet znásilnění bude klesat,“ říká Johanna Nejedlová „Lidi nám píšou, že už se za Česko tolik nestydí. Čekáme, že počet znásilnění bude klesat,“ říká Johanna Nejedlová

Redaktor a redaktorka Deníku N a A2larmu přišli se třemi příběhy přímého sexuálního obtěžování, další ženy měl Dominik Feri urážet, ponižovat, měl být neodbytný a měl nerespektovat „ne“. 

Březen 2022: Dominik Feri je obviněn ze znásilnění

V březnu roku 2022 pak Policie ČR obvinila bývalého poslance Dominika Feriho ze znásilnění. „Kriminalisté v tomto případu zahájili trestní stíhání konkrétní osoby pro trestný čin znásilnění. V případě odsouzení hrozí pachateli až desetiletý pobyt za mřížemi, jelikož je stíhání vedeno i pro trestný čin znásilnění spáchaný na dítěti,“ vyjádřil se k případu mluvčí policie Jan Daněk.
 
„Dne 7. března 2022 zahájil policejní orgán trestní stíhání jedné fyzické osoby pro jednání, které bylo kvalifikováno jako trestný čin znásilnění. V předmětné věci bude nadále pokračovat přípravné řízení trestní, a to ve fázi vyšetřování,“ řekl pro Aktuálně.cz mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Únor 2023: Až 10 let za mřížemi?

Obviněním Dominika Feriho se od úterý začne zabývat Obvodní soud pro Prahu 3. Bývalý poslanec TOP 09 čelí obvinění ze tří případů znásilnění, přičemž jeden z nich měl být spáchán na sedmnáctileté dívce, tedy na nezletilé. V případě, že Feri bude uznán vinným, mu hrozí až 10 let za mřížemi.

U prvního soudního líčení nebude chybět ani Refresher a přinese ti ty nejaktuálnější informace ze soudní síně. 

Domů
Sdílet
Diskuse