Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
15. února 2023 13:40
Čas čtení 2:59

SPOLU, Piráti a STAN v Praze podepsali koaliční smlouvu. (Staro)nový primátor čelí kritice za kumulaci funkcí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
SPOLU, Piráti a STAN v Praze podepsali koaliční smlouvu. (Staro)nový primátor čelí kritice za kumulaci funkcí
Zdroj: ČTK/Říhová Michaela

Na podpis koaliční smlouvy naváže ve čtvrtek volba primátora.

Aktualizace čtvrtek: Bohuslav Svoboda byl zvolen primátorem Prahy.

Nejdelší vyjednávání o vedení hlavního města v historii České republiky skončilo. Zástupci koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), Pirátů a STAN v Praze ve středu podepsali koaliční smlouvu. Ve čtvrtek 16. února na podpis naváže volba nového vedení města v čele s novým primátorem, kterým bude Bohuslav Svoboda (ODS). Ten už stejnou funkci v minulosti vykonával. On a další členové koalice SPOLU ale čelí kritice za to, že si kromě nových funkcí ve vedení města hodlají ponechat i další.

7. února 2023 12:05 Čas čtení 0:52 Autobusový terminál Černý Most čeká po 10 letech proměna. Podívej se na vizualizace Autobusový terminál Černý Most čeká po 10 letech proměna. Podívej se na vizualizace

Praha potřebuje šlápnout do pedálů hlavně ve třech oblastech, shodli se zástupci koalice

„Konečně bude mít Praha zvoleného primátora a nové vedení. Koaliční jednání bylo velmi obtížné a složité, na mou představu až příliš. Ale když se dílo podaří, je to dobré,“ uvedl lídr vítězné koalice SPOLU a kandidát na primátora Bohuslav Svoboda (ODS) na tiskové konferenci, která podpisu smlouvy předcházela. Přiznává, že před novým vedením stojí řada nelehkých úkolů. „Jsem přesvědčen o tom, že jsme se na ně ve všech koaličních jednáních dobře připravili a že podpis, který dnes učiníme, bude podpisem, který bude pro Prahu, Pražany a nás všechny prospěšný,“ dodal závěrem.

Věřím, že budoucí pražská koalice bude maximálně stabilní a že o všech bodech bude vedena konstruktivní diskuze. Stabilitu a kontinuitu si Pražané opravdu zaslouží, zvlášť v dnešní složité době.

To, že je po všech peripetiích vyjednávání u konce, ocenil také dosluhující primátor a kandidát na 1. náměstka primátora Zdeněk Hřib (Piráti). Jednání o vzniku koalice označil za komplikované a takové, ve kterém každý musel nějakým způsobem ustoupit. „Věřím, že budoucí pražská koalice bude maximálně stabilní a že o všech bodech bude vedena konstruktivní diskuze. Stabilitu a kontinuitu si Pražané opravdu zaslouží, zvlášť v dnešní složité době,“ řekl Hřib. Zdůraznil, že do koaliční smlouvy se podařilo prosadit sedmnáct zákonů pro Prahu. Ty se týkají záležitostí, které Pražany trápí. 

15. února 2023 6:00 Čas čtení 3:24 Dominik Feri řekl jméno poškozené záměrně, chce tím zastrašit ostatní, říká právnička. Jemu i médiím hrozí pokuta Dominik Feri řekl jméno poškozené záměrně, chce tím zastrašit ostatní, říká právnička. Jemu i médiím hrozí pokuta

Ke slovu se mimo jiné dostal také předseda zastupitelského klubu SPOLU Zdeněk Zajíček. Ten uvedl, že se nová koalice vzácně shodla na tom, že by na fungování zastupitelstva měla mít větší podíl také opozice. „Nabídli jsme opozici, že by mohla vést některé výbory. To nebývalo zvykem. Opoziční strany tuto nabídku přijaly a ujmou se vedení některých klíčových výborů,“ uvedl. Praha podle Zajíčka musí „šlápnout do pedálů“ hlavně ve třech oblastech – dopravě, energetice a energetické soběstačnosti a bydlení.

Rozdělení gescí v Radě hlavního města Prahy (RHMP) podle jednotlivých stran koalice:

Bohuslav Svoboda SPOLUPrimátorbezpečnost a energetika, zahraniční vztahy
Alexandra UdženijaSPOLUNáměstkyně primátorasociální věci, bydlení a zdravotnictví
Jiří PospíšilSPOLUNáměstek primátorakultura, cestovní ruch, památková péče, výstavnictví, animal welfare
Zdeněk HřibPiráti1. náměstek primátoradoprava
Jana KomrskováPirátiNáměstkyně primátoraživotní prostředí, klimatický plán
Petr HlaváčekSTANNáměstek primátoraúzemní a strategický rozvoj
Zdeněk KováříkSPOLUČlen radyfinance, rozpočet, fondy a podpora podnikání
Michal HrozaSPOLUČlen radyinfrastruktura
Adam ZábranskýPirátiČlen radymajetek, transparentnost a legislativa
Daniel MazurPirátiČlen radyICT, Smart City, věda, výzkum a inovace
Antonín KlecandaSTANČlen radyškolství, sport a volný čas

Členové rady včetně Svobody čelí kritice

Někteří členové nového vedení z řad koalice SPOLU ale čelí kritice za kumulaci funkcí. V jejich čele je nový primátor Bohuslav Svoboda. Ten ve středu v tiskovém prohlášení avizoval, že pokud bude zvolen primátorem, dalších funkcí se vzdá. „Dám k dispozici funkci předsedy Výboru pro zdravotnictví, dále i členství v Petičním výboru a rovněž rezignuji na členství ve Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Post přednosty Gynekologické kliniky 3. LF UK a ÚVN předám svému nástupci. A svůj úvazek tamtéž minimalizuji, ale tak, abych nijak neohrozil chod kliniky a zdraví pacientů,“uvedl. Dodal, že rezignuje také na členství ve správní radě VZP, řadovým poslancem ale hodlá zůstat.

Svoboda ale není jediný. Pořad 168 hodinzmínil další politické angažmá Jiřího Pospíšila a Alexandry Udženiji. Pospíšil, který se má stát náměstkem pro kulturu, památkovou péči a turistický ruch, je zároveň europoslancem, vzdá se jen pozice předsedy správní rady Musea Kampa. Udženija, která bude náměstkyní pro sociální oblast, aktuálně starostuje městské části Praha 2. 

25. března 2024 15:00 Čas čtení 8:10 Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová

Zatímco Pospíšil se k souběhu funkcí a jejich zvládání nevyjádřil, Udženija věří, že vše skloubit dokáže. Vedoucí analytik Transparency International ČR Marek Chromý považuje souběh těchto funkcí, zejména u Udženiji, v určitém smyslu za střet zájmů. Taková kumulace funkcí navíc není vhodná i z mnoha dalších ohledů. „Funkce radního v jakékoliv velké municipalitě, a zvláště v hlavním městě Praze, je velice náročná – mentálně, fyzicky. Je to jako práce víc než na plný úvazek,“uvedl Chromý pro Českou televizi.

Domů
Sdílet
Diskuse