Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
16. února 2023 9:00
Čas čtení 1:31

Ruské studentce hrozí 10 let vězení za příspěvek na Instagramu. „Nemůžou nás všechny dostat, dojdou jim cely,“ říká

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ruské studentce hrozí 10 let vězení za příspěvek na Instagramu. „Nemůžou nás všechny dostat, dojdou jim cely,“ říká
Zdroj: Unsplash/Solen Feyissa/na voľné použitie

Dvacetiletá studentka Olesja Krivcovová je v domácí vazbě za postování protiválečných příspěvků na sociální sítě. Hrozí jí až 10 let vězení nebo trestanecká kolonie.

Když ukrajinské ozbrojené síly loni v říjnu vyhodily do povětří most spojující okupovaný Krym od pozemského Ruska, byla z toho mediální smršť. I Olesja zmínila tuto událost na svém instagramovém story, ve kterém reflektovala, že z toho Ukrajinci musí mít radost. Na svých účtech na sociálních sítích nasdílela i materiály ukrajinských úřadů, které obsahovaly informace pro ruské vojáky, kteří se chtějí vzdát, nebo fotografie mrtvých ukrajinských civilistů.

Za podporu terorismu může jít i do trestanecké kolonie

26. prosince vyrazila policie dveře od jejího bytu v Archangelsku, policisté ji přimáčkli k zemi a vyhrožovali jí a jejímu manželovi, že je zmlátí kladivem, píše CNN. Teď je mladá Ruska obviněna z ospravedlňování terorismu a diskreditace ruských ozbrojených sil, za což jí hrozí až 10 let ve vězení nebo v trestanecké kolonii. Momentálně je v domácím vězení, nemůže vycházet ani s nikým komunikovat a čeká na rozsudek. Byla přidána i na oficiální ruský seznam teroristů a extremistů, na kterém je například Islámský stát nebo Tálibán.

15. února 2023 19:42 Čas čtení 1:02 Kratom nejspíš zařadím na seznam návykových látek, pokud neprojde regulace, řekl Válek Kratom nejspíš zařadím na seznam návykových látek, pokud neprojde regulace, řekl Válek

„Nikdy jsem si nepředstavovala, že by někdo mohl dostat tak dlouhý trest za zveřejnění něčeho na internetu,“ cituje Olesju BBC. Pokračuje tím, že zaznamenala zprávy o šílených rozsudcích v Rusku, ale nevěnovala tomu velkou pozornost a pokračovala v šíření pacifismu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený CNN (@cnn)

Udali ji spolužáci

O tom, že je Olesja proti „speciální vojenské operaci“ se spolužáci ze Severní federální univerzity v Archangelsku bavili v třídním chatu. Diskutovali, jestli a jak to nahlásit autoritám, řekla Olesje kamarádka, která byla v chatovací skupině také. 

BBC se podařilo získat některé citace ze zmíněné chatovací skupiny. Stálo tam například: „Nejprve se ji pokusme zdiskreditovat. Pokud se to nepovede, ať to vyřeší bezpečnostní služby.“ Někdo jiný napsal: „Vypovídat je povinností vlastence.“ Když byl u soudu přečten seznam svědků obžaloby, Olesja poznala jména ze studentského chatu.

15. února 2023 6:00 Čas čtení 3:24 Dominik Feri řekl jméno poškozené záměrně, chce tím zastrašit ostatní, říká právnička. Jemu i médiím hrozí pokuta Dominik Feri řekl jméno poškozené záměrně, chce tím zastrašit ostatní, říká právnička. Jemu i médiím hrozí pokuta

Od počátku invaze Ruska na Ukrajinu se objevují zprávy o masivním udávání odpůrců války srovnatelném se způsoby z dob Sovětského svazu. Mluví se o donášení učitelů na studenty i nahlašování kolegů i rodiny, připomíná BBC

V Archangelsku ale moc kritiků války není a není tam pro ně ani pochopení. Pokud kritici nemlčí nebo jen kritické názory sdílí, je ruská legislativa vybavena množstvím nástrojů, jak takové lidi potrestat. Na to má ale dvacetiletá Olesja jednoduchou odpověď: „Nemůžou všechny dostat do vězení. V určitém okamžiku jim dojdou cely.“

Domů
Sdílet
Diskuse