Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
15. února 2023 19:42
Čas čtení 1:02

Kratom nejspíš zařadím na seznam návykových látek, pokud neprojde regulace, řekl Válek

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kratom nejspíš zařadím na seznam návykových látek, pokud neprojde regulace, řekl Válek
Zdroj: Twitter/@TheDailyShroom

Na přípravu legislativy pro regulaci kratomu je stanovena lhůta do konce dubna.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce zařadit kratom na seznam návykových látek, nepodaří-li se do dvou měsíců připravit jinou legislativní regulaci. Jak ale uvedl na tiskové konferenci, o které informovala ČTK, zařazení na seznam nepovažuje za ideální řešení.

Nová legislativní pravidla pro regulaci kratomu a dalších návykových látek rostlinného původu připravuje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. „Dohoda zní, že tento návrh legislativy předloží ve velmi krátké době k diskusi pro jednotlivé resorty, kterých se to týká,“ uvedl Válek na konferenci. Na přípravu legislativy je stanovena lhůta do konce dubna. Návrh následně projde připomínkovým řízením, projednáním vládou a Parlamentem.

Než se legislativa projedná 

Pokud by se zde ale shodli, že toto není správná cesta, tak v květnu ministr Válek navrhne zařazení kratomu na seznam návykových látek do té doby, než se legislativa projedná. Druhou možností regulace je omezení prodeje, podobně jako u tabáku a alkoholu. „Shodli jsme se, že by bylo dobré připravit třetí typ legislativy, který bude obecnější. Bude se týkat návykových látek přírodního původu,“ řekl Válek. Tato možnost by podle něj měla daleko efektivněji reagovat na nové látky.

27. dubna 2024 9:00 Čas čtení 7:56 Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu

Kratom v Česku podle odhadů užívají desítky tisíc lidí. V malém množství povzbuzuje účinky, ve větších dávkách utlumuje. Podle monitorovacího střediska nepatří mezi vysoce rizikové látky, jeho nadměrné užívání však může vést k závislosti.

Loni jsme tě v Refresheru upozorňovali na to, že kratom je v Česku volně dostupný třeba v automatech, koupit si jej mohou i děti. Jak funguje, jaké jsou jeho pozitivní a negativní účinky a jak by k regulaci prodeje měl přistoupit stát, se dozvíš v našem článku

Domů
Sdílet
Diskuse