Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. října 2022 v 14:00
Čas čtení 5:07
Ilona Hobzová

Kratom si v Česku mohou koupit i děti. Návyková látka je v šedé zóně, chystá se regulace

Kratom si v Česku mohou koupit i děti. Návyková látka je v šedé zóně, chystá se regulace
Zdroj: Flickr/Dominic Milton Trott/volně k užití
ZDRAVÍ KRATOM
Uložit Uložené

Probrali jsme jednu z nejdiskutovanějších látek, její účinky a také nedostatečnou regulaci.

Zatímco před pár měsíci to byly nikotinové sáčky, o nichž se mluvilo v rámci legislativní (ne)regulace, nově se debaty stočily k látce jménem kratom. Jak funguje, jaké jsou její pozitivní a negativní účinky a jak by k regulaci prodeje měl přistoupit stát, jsme řešili s národním protidrogovým koordinátorem Jindřichem Vobořilem a s Lukášem Pfefferem, mluvčím Česko-slovenské asociace za kratom. 

Co je kratom?
Kratom je tropický strom Mitragyna speciosa původně z jihovýchodní Asie. Přirozeně se vyskytuje v Thajsku, Indonésii, Malajsii, Myanmaru a v Papui Nové Guineji. V těchto oblastech je důležitou součástí tradiční medicíny i běžného života.

Používanou částí rostliny jsou listy. Nejjednodušším způsobem užívání je žvýkání čerstvých listů, z čerstvých i sušených lze připravovat odvary. V západním světě je kratom známý prakticky výhradně jako jemný prášek, případně drť ze sušených listů, výjimečně se objevuje ve formě pevných či tekutých extraktů.

Benefity versus nežádoucí účinky

„Kratom učinil můj život s nemocí snesitelnějším.“

„Díky kratomu jsem společnosti přínosnou fungující jednotkou, a ne přítěží. Pomáhá mi zvládat stresové situace, chutě na alkohol a drogy, pomáhá s chronickým bolestmi zad.“

Doporučeno
Zázračný zelený prášek, který si oblíbilo celé  Česko Zázračný zelený prášek, který si oblíbilo celé Česko 22. února 2022 v 15:30

„S kratomem jsem začala kvůli zvýšení energie, neboť únava pro mě byla neúnosná kvůli roztroušené skleróze. Díky kratomu můžu fungovat naprosto normálně a únava mě už netrápí. Dalším problémem byly bolesti, na které jsem trpěla… Kratom působí na bolest a díky němu už netrpím.“

Takové a mnohé další důvody uvádějí na webu Česko-slovenské asociace za kratom (ČSAK) lidé, kteří s touto látkou mají zkušenosti. Potvrzuje je i Lukáš Pfeffer, mluvčí Česko-slovenské společnosti za kratom, která má za cíl komunikovat s úřady a snaží se o regulaci užívání kratomu u nás i na Slovensku, a to formou informování nejen na základě pevných světových dat, ale i na základě osobních zkušeností lidí, kteří kratom užívají.

Jak kratom působí?
Účinky kratomu jsou závislé především na užitém množství (a také na způsobu zpracování listů během jejich sušení). Při nižších dávkách působí stimulačně, při vyšších spíše tlumivě a euforicky. Hlavními účinnými látkami kratomu jsou alkaloidy mitragynin, 7-hydroxymitragynin (a mitragynin pseudoindoxyl), které jsou atypickými opioidy. Prášek z listů se nejčastěji užívá rozmíchaný v nápoji, případně v kapslích. První účinky se dostavují po pěti až patnácti minutách a trvají celkem dvě až pět hodin.

Velká část uživatelů jsou pouze rekreačními uživateli, jelikož kratom dokáže dodat chuť do práce, motivaci k velké škále činností a aktivit a zároveň nezastírá mysl jako některé drogy.

„Z benefitů určitě stojí za zmínku jeho účinky tlumící bolest a usnadňování soužití s některými psychickými poruchami, jako jsou určité typy úzkostí a depresí nebo poruchy autistického spektra. To jsou primární důvody většiny uživatelů kratomu,“ říká Pfeffer. Dodává, že některé další účinky mohou být pro někoho výhodou, pro jiného nežádoucím účinkem. Řadí k nim třeba snížení peristaltiky (pohybu) střev, zvýšení pozornosti, snížení apetitu, snížení vnímání fyzické bolesti nebo dodání energie.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaké nežádoucí účinky může kratom vyvolat.
  • V čem je podle odborníků problém v aktuálně platném zákoně.
  • Co by regulace kratomu přinesla.
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 123713 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse